tromaktiko: Μπρος - πίσω με τις μειώσεις των διοδίων

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μπρος - πίσω με τις μειώσεις των διοδίων



Πέντε ξεχωριστές συμφωνίες είναι αυτές που στοιχειώνουν τις συμβάσεις παραχώρησης εγκλωβίζοντας την... προσπάθεια της κυβέρνησης για φθηνότερα διόδια με παράλληλη συνέχιση των έργων.

Ο λόγος είναι οι ξεχωριστές συμφωνίες που θα συνάψει το υπουργείο Υποδομών με κάθε έναν από τους πέντε παραχωρησιούχους, έχοντας ως βάση το κείμενο που εστάλη πριν το Πάσχα στους εργολάβους, το οποίο επεξεργάζονται από καιρό τράπεζες και κατασκευαστές.

Η συμφωνία όμως, που θα έβγαζε από την πολύμηνη απραξία τους αυτοκινητοδρόμους αποδεικνύεται εξαιρετικά σύνθετη, με τις τράπεζες που είναι ο βασικός κρίκος της αλυσίδας για την υπογραφή του μνημονίου να εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις από τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα και επιβεβαίωσαν στη συνέχεια οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη στάση των τραπεζών σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και η υπογραφή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από τη βουλή κάτι όμως που δεν βρίσκεται σε εναρμόνιση με την βιασύνη του υπουργείου να ανακοινώσει την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τους παραχωρησιούχους, τη στιγμή που είναι σαφές πως χωρίς την συνδρομή των τραπεζών, δεν μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι συμβάσεις παραχώρησης.

Είναι προφανές από τη στάση του υπουργείου πως επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, και για αυτό τον λόγο μεταθέτει την συμφωνία για τα τέλη Ιουλίου.

Όπως όλα δείχνουν η μείωση της τιμής των διοδίων, για την οποία λόγος γίνεται από το Πάσχα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Ρέππας, αποκάλυψε ότι η μείωση θα είναι υποχρεωτική και δεσμευτική μόνο όταν ψηφιστεί ο νέος νόμος στη βουλή, με βάση τον οποίο θα ενσωματώνονται όλες οι αλλαγές στο τεχνικό και οικονομικό σκέλος των αυτοκινητοδρόμων. Το πρόβλημα είναι πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν θα είναι έτοιμος πριν από τον Νοέμβριο, περίοδο που αναμένουμε και την λύση του προβλήματος των έργων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!