Η Αγία Φεβρωνία, λόγω της ομορφιάς της ήταν περιζήτητη νύφη. Όσο όμορφη ήταν όμως στην εξωτερική της εμφάνιση, άλλο τόσο και περισσότερο ήταν όμορφη και στην ψυχή! Για την αγάπη της στο Χριστό σε ηλικία 17 ετών, επέλεξε το δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της, ονόματι Βρυένη και βρισκόταν στην Μεσοποταμία. Γρήγορα, παρά την μικρή της ηλικία, προσαρμόστηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά τις Θείες Γραφές. Έγινε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεσή της, το ζήλο της, την προθυμία της και το ταπεινό της χαρακτήρα. Κάποια ημέρα όμως, μία στρατιωτική ομάδα η οποία κατεδίωκε χριστιανούς, με επικεφαλή τον Σελήνο (288 μ.Χ.) έφτασε και στο μοναστήρι που μόναζε η Αγία Φεβρωνία.
Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Αγία όμως η οποία ήταν άρρωστη δεν κατάφερε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς. Οι στρατιώτες, μόλις αντίκρυσαν την Αγία Φεβρωνία, έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της. Άφησαν, λοιπόν, τρεις άνδρες να τη φρουρούν και οι υπόλοιποι γύρισαν και το ανέφεραν στον αρχηγό τους Σελήνο. Αυτός, τότε, αμέσως διέταξε και την έφεραν μπροστά του, και με κάθε τρόπο την πίεσε να άλλαξοπιστήσει. Πρότεινε στην Αγία να τη δώσει σύζυγο στον ανιψιό του Λυσίμαχο, που κοντά του θα γνώριζε μεγάλη δόξα. Η Αγία Φεβρωνία, όμως, προτίμησε να γίνει «της μελλούσης αποκαλύπτεσθαι δόξης κοινωνός» (Α' Έπιστολή Πέτρου, ε' 1). Προτίμησε, δηλαδή, να είναι συμμέτοχος της δόξας που θα αποκαλυφθεί κατά τη δευτέρα παρουσία, και με μεγάλο θάρρος περιφρόνησε τις προτάσεις του Σελήνου, ο οποίος, αφού τη βασάνισε, τελικά τη σκότωσε με ξίφος.
Έτσι, μαρτυρικά η Αγία Φεβρωνία, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Απολυτίκιο:
Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Ὡς τῆς ἀσκήσεως ῥόδον ἡδύπνευστον, ὀσμὴν ἀθλήσεως τῷ κόσμῳ ἔπνευσας, εἰς ὀσμὴν μύρων τοῦ Χριστοῦ δραμοῦσα ἀσχέτῳ πόθῳ, ὅθεν ὡς παρθένον σὲ καὶ ὁσίαν καὶ μάρτυρα, θαυμαστῶς ἐδόξασε Φεβρωνία ὁ Κύριος, ᾧ πρέσβευε ὑπὲρ τῶν βοώντων, χαῖρε σεμνὴ ὁσιομάρτυς.
Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος