tromaktiko: Κάθε πέρσι και καλύτερα για τις ακτές της Αχαΐας

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Κάθε πέρσι και καλύτερα για τις ακτές της Αχαΐας



Καθώς οι ζέστες -και μαζί τους, βέβαια, και τα οικονομικά μέτρα- “σφίγγουν” και όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αναζητούν μια σταγόνα δροσιάς στις παραλίες, ανακοινώθηκαν από τη... Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αχαΐας, της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, οι περιοχές που ορίζονται ως ακατάλληλες για κολύμβηση.

Και η φετινή απόφαση δεν κρύβει κάποια έκπληξη, δεδομένου ότι παγίως, εδώ και πολλά χρόνια, είναι συγκεκριμένες οι περιοχές που θεωρούνται ακατάλληλες και συνιστάται στους λουόμενους να τις αποφεύγουν, προς αποφυγήν οποιασδήποτε δυσάρεστης συνέπειας. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση που κάνει στο attacktv.gr ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων, Απόστολος Βανταράκης, σύμφωνα με την οποία, αν συνεχιστούν οι ρυθμοί των τελευταίων ετών στην επιβάρυνση των υδάτων, “σε τρία με πέντε χρόνια θα είναι ακατάλληλα τα νερά σε ορισμένες παραλίες”.

Πιο αναλυτικά, στην απόφαση, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της προαναφερθείσας Διεύθυνσης, Θεόδωρο Λάμπο, αναγράφεται ότι «απαγορεύεται η χρήση των θαλάσσιων νερών για κολύμβηση στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για τις οποίες δεν πληρούνται τα πρότυπα της κείμενης νομοθεσίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης». Ως τέτοιες δε περιοχές αναφέρονται οι ακόλουθες:

-Όλα τα λιμάνια και τα μόνιμα αγκυροβόλια.
-Όλη η περιοχή από την πλατεία Ροϊτίκων έως το Φάρο Αγυιάς.
-Οι εκβολές του ποταμού Πείρου, 300 μέτρα δεξιά και αριστερά.
-Η θαλάσσια περιοχή του Αιγίου, 200 μέτρα αριστερά του ποταμού Μεγανίτη.
Παρέχεται ακόμη η διαβεβαίωση ότι “οι έλεγχοι της ποιότητας του θαλάσσιου νερού θα συνεχιστούν σ’ όλη την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, κατά μήκος όλων των ακτών της Αχαΐας”, και προστίθεται ότι “για κάθε θαλάσσια περιοχή που θα διαπιστώνεται υπέρβαση των ανωτάτων ορίων των παραμέτρων που ορίζονται από σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα εκδίδεται νέα απόφαση και θα ανακοινώνεται στο κοινό”.
Διευκρινιστικά αναφέρεται ακόμη ότι “την ευθύνη της τοποθέτησης απαγορευτικών πινακίδων για την ειδοποίηση των λουομένων έχουν οι κατά τόπους δήμοι”.

Ελέγχουν και τις πισίνες
Παράλληλα, από την ίδια Διεύθυνση πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και σε πισίνες ξενοδοχείων της περιοχής. Από τα αποτελέσματά τους διαπιστώθηκε, όπως τονίζεται, ότι πληρούνταν στο σύνολό τους οι υγειονομικές συνθήκες. Επιπλέον, “έγιναν δειγματοληψίες για τον έλεγχο της καταλληλότητας της ποιότητας πόσιμου νερού και της ποιότητας νερού του υδραυλικού συστήματος των κλιματιστικών μηχανημάτων των ξενοδοχείων (έλεγχος λεγεονέλλας), τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι τιμές είναι εντός των προβλεπομένων ορίων και πληρούν τα μικροβιολογικά πρότυπα της ισχύουσας νομοθεσίας”.
Τέλος, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας παρέχεται η διαβεβαίωση ότι συνεχίζει τους υγειονομικούς ελέγχους για τη διασφάλιση της αποφυγής κάθε είδους περιβαλλοντικής ρύπανσης και για την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
“Πολλές φορές τρομάζουν από τις συνέπειες της ρύπανσης αυτοί που την προκαλούν”

Από την πλευρά του, ο κ. Βανταράκης, χωρίς ν' αμφισβητεί επ' ουδενί τα αποτελέσματα των παραπάνω ελέγχων, μιλώντας στο attacktv.gr, δίνει μία άλλη διάσταση του θέματος, αφού, όπως παρατήρησε, αρκετά προβληματισμένος, “τα νερά μας είναι μεν κατάλληλα, βρίσκονται, δηλαδή, εντός των παραδεκτών ορίων, ωστόσο διαπιστώνεται μία σταδιακή επιβάρυνσή τους”.

Και αμέσως μετά εξηγεί: “Εκεί που ανιχνεύαμε, για παράδειγμα, πριν από πέντε χρόνια, 20 κολοβακτηρίδια, με όριο τα 100, τώρα ανιχνεύουμε 50”. Αυτό, αν δεν ανακοπεί όσο είναι ακόμη καιρός, με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η προειδοποιητική ταμπέλα που απαγορεύει την κολύμβηση θα έχει τοποθετηθεί και σε αρκετές ακόμη παραλίες της περιοχής.

Όσον αφορά τα αίτια της σαφούς αυτής επιβάρυνσης, ο κ. Βανταράκης είναι ξεκάθαρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει, το κακό προέρχεται από αγωγούς λυμάτων, που κάποιοι (καταστηματάρχες ή και ιδιώτες) έχουν φροντίσει να διοχετεύονται στη θάλασσα μέσω αγωγών ομβρίων υδάτων, με τη γνωστή μέθοδο “by pass”. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος, όπως ενημέρωσε, έχει αποστείλει πάνω από 50-60 ειδοποιήσεις, σε ισάριθμους αποδέκτες. Πέραν αυτού, συνιστά σε όποιον διαθέτει στοιχεία για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος να το καταγγέλλει (είτε επώνυμα είτε και ανώνυμα), στο τηλέφωνο 2610-966209, οπότε θα επιλαμβάνεται η αρμόδια υπηρεσία, θα διερευνά τη βασιμότητα ή μη της καταγγελίας και θα μεριμνά για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Όχι τρομοκράτηση, αλλά ούτε κι εφησυχασμός

Ο Απ. Βανταράκης τονίζει ακόμη ότι ο στόχος δεν είναι να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αρκετοί από αυτούς που τρομάζουν είναι εκείνοι ακριβώς που ευθύνονται για την κατάσταση. Ταυτόχρονα, δηλώνει πως μπορεί να προβλέψει από τώρα (εκτός κι αν συμβεί κάτι εντελώς απρόσμενο) ότι οι παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες φέτος θα κριθούν και πάλι κατάλληλες του χρόνου.

Από την άλλη, όμως, δεν είναι δυνατόν και να εφησυχάζει κανείς, παριστάνοντας πως δεν βλέπει ότι η κατάσταση, χρόνο με το χρόνο, επιδεινώνεται, ώσπου να φτάσει κάποια... ωραία πρωία που θα κοιτάμε τις θάλασσές μας με το... κυάλι, χωρίς να μας επιτρέπεται να τις απολαύσουμε.

Παράλληλα, κατέστησε γνωστό ότι από πλευράς Πανεπιστημίου λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα δείγματα νερού από πέντε πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά. Δεσμεύτηκε δε πως, όταν υπάρξουν επαρκή αποτελέσματα της διενεργούμενης έρευνας, αυτά θα γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!