tromaktiko: Ο μονάρχης Αμπντάλα θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ο μονάρχης Αμπντάλα θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις



O μονάρχης Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σε εθνική μετάδοση στην επέτειο των 12 ετών αφότου ανέλαβε την εξουσία ανέφερε ότι... τάσσεται υπέρ του νέου εκλογικού νόμου που εισηγήθηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση Εθνική Επιτροπή Διαλόγου και προβλέπει η κυβέρνηση να αναδεικνύεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όχι να διορίζεται από τον ίδιο.

Η επιτροπή διορίστηκε μετά από τις διαδηλώσεις νωρίτερα εφέτος στις οποίες διατυπώθηκε το αίτημα να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Η χασεμιτική μοναρχία θεωρείται ως μια δύναμη επιδιαιτησίας και ενωτικός παράγοντας ανάμεσα στις αντίπαλες φυλές στην Ιορδανία αλλά και τους ντόπιους και τους παλαιστίνιους.

Ο μονάρχης, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως μεταρρυθμιστής αφότου αναδείχθηκε στο θρόνο το 1999, δήλωσε: «Το μεταρρυθμιστικό μας όραμα θα γίνει πράξη μέσω ταχέων μεταρρυθμίσεων που ανταποκρίνονται στους πόθους του λαού μας. . . μακριά από την καταφυγή στους δρόμους και την απουσία λογικής...Θέλουμε ένα κράτος δημοκρατίας, πλουραλισμού και συμμετοχής», υποστήριξε.

Στο βασίλειο οι διαδηλώσεις δεν κλιμακώθηκαν σε ταραχές όπως συνέβη σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου, οδηγώντας στην ανατροπή των κυβερνήσεων της Τυνησίας και της Αιγύπτου και συγκρούσεις στη Συρία, στην Υεμένη και στο Μπαχρέιν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!