tromaktiko: Απ. Κοιμήσης: Δεν ήρθε το τέλος του Αμβρακικού

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Απ. Κοιμήσης: Δεν ήρθε το τέλος του Αμβρακικού



- Υπάρχει ανοξία στο βυθό του, όμως η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη.
- Πρέπει να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι επιβαρυντικοί παράγοντες, για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σωτηρίας του κόλπου...

Τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, για την κατάσταση του Αμβρακικού, είναι μόνο αυτά του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που σε συνεργασία με ένα αντίστοιχο της Γερμανίας μέσω ενός διακρατικού προγράμματος, πραγματοποίησαν έρευνα στο βυθό του.
Η έρευνα έγινε με βαθυσκάφος, το οποίο έκανε λήψεις δειγμάτων νερού από διάφορα βάθη, τα οποία στεγανοποιήθηκαν στο βυθό και στη συνέχεια στάλθηκαν σε ειδικά εργαστήρια της Αμερικής. Εκεί αποδείχτηκε ότι πράγματι από τα 20 μέτρα και κάτω, οι συνθήκες που επικρατούν είναι πλήρους ανοξίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο φωσφόρο που καταλήγει σε μεγάλες σχετικά ποσότητες στα νερά του κόλπου και δημιουργεί υπετροφία φυτών που απορροφούν όλο το οξυγόνο. Ο φωσφόρος προέρχεται από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Ως ένα βαθμό επηρεάζουν και τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και των χοιροτροφικών μονάδων.
Το δεδομένο πλέον είναι ότι υπάρχει μια μέτρηση, η οποία από μόνη της δεν αρκεί, αφού πρέπει να υπάρξει μια περιοδικότητα, δηλαδή να γίνουν και άλλες μετρήσεις ανά διαστήματα, για να φανεί πως εξελίσσεται ο δείκτης της ανοξίας. Να παρατηρήσουν δηλαδή οι επιστήμονες αν έχει ανοδική πορεία και πόσο γρήγορη είναι αυτή, αν υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και ποια εποχή παρατηρούνται. Ταυτόχρονα πρέπει να αναζητηθούν και οι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο. Για να ληφθούν μέτρα προστασίας πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί ποιοι παράγοντες και σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την εξέλιξη του φαινομένου.
Αφού όλα αυτά διευκρινιστούν θα έρθει η σειρά της πολιτείας να αναλάβει ευθύνες και να περιορίσει, ή ακόμα και να απαγορεύσει τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Αν για παράδειγμα ευθύνεται η χρήση συγκεκριμένου λιπάσματος, τότε δεν μένει παρά αυτό να απαγορευτεί ή να περιοριστεί η χρήση του. Και μάλιστα θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε τα προϊόντα που κάνουν κακό στον Αμβρακικό να μπουν σε μαύρη λίστα, ή να απαγορευτεί η ρίψη λυμάτων στον κόλπο ή στα ποτάμια που καταλήγουν σε αυτόν αν αυτά ευθύνονται για την επιβάρυνση και μάλιστα να προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
Αυτά όλα, κατά τη γνώμη του δημάρχου Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, αποτελούν μια σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος του Αμβρακικού. «Το να κάνουμε διαπιστώσεις και να λέμε ότι ο Αμβρακικός κινδυνεύει χωρίς να ξέρουμε από τι, απλώς κινδυνολογούμε και δεν αποτρέπουμε αυτό που συμβαίνει», υπογραμμίζει ο κ. Κοιμήσης.
Αξία έχουν βέβαια και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας που προχώρησε και σε μια χαρτογράφηση του βυθού. Στην περιοχή της Αμφιλοχίας η χαρτογράφηση έδειξε την ύπαρξη δυο κρατήρων, με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για ηφαιστειακούς. Πρόκειται για δυο ανενεργούς κρατήρες, που δεν έχουν καμιά σχέση με την ανοξία του βυθού του κόλπου. Να σημειωθεί ότι στην αρχή υπήρξε ένα σενάριο που τους συνέδεε με το ρήγμα του Αμβρακικού και την ύπαρξη πετρελαίου στο Ιόνιο, εκτιμώντας ότι μπορεί να αναδύουν υδρογονάνθρακες, πράγμα που τελικά οι έρευνες κατέρριψαν. Μια ακόμη διαπίστωση της έρευνας ήταν ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση παρατηρείται στην ανατολική πλευρά προς το Μενίδι.
Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι, ότι ο Αμβρακικός δεν εκπέμπει sos, παρόλο που έχει προβλήματα, πρώτον γιατί τον τροφοδοτούν με οξυγόνο τα ποτάμια και άλλα πηγαία νερά που καταλήγουν εκεί και δεύτερον γιατί μια συντονισμένη δουλειά μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση.
http://bonitsapress.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!