tromaktiko: Αστυνομικοί της Γειτονιάς

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Αστυνομικοί της Γειτονιάς



Άλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ο Θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς και η επανίδρυση του.
Ο Θεσμός χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ισχύσει πιλοτικά στα Αστυνομικά Τμήματα των περισσοτέρων περιοχών Αττικής Θεσσαλονίκης Ηρακλείου Κρήτης και όχι μόνο. Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς για πολλούς (Διοικητές-Διευθυντές-Αστυνομικούς) είναι ένα ακόμα ανόητο δημιούργημα του Μ. Χρυσοχοιδη. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι διότι εάν λειτουργούσε ο εν λόγω θεσμός τα οφέλη θα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Ο Α.τ.Γ. έχει πάμπολλες αρμοδιότητες όπως:
α) κατ' οίκον γνήσια υπογραφής (για τα οποία η Δημοτική Αστυνομία αδιαφορεί αν και έχει την υποχρέωση) για όσους δεν δύνανται να εξέλθουν των οικιών τους.
β) άμεση επαφή με τους πολίτες μέσω υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων, στα οποία μπορείτε να τους καλείται επώνυμα, με την σιγουριά πως μιλάτε με έναν αστυνομικό συγκεκριμένο και έμπιστο του οποίου θα γνωρίζετε το όνομα και θα του αναφέρετε ότι νομίζετε εσείς άξιο αναφοράς, και όχι τυχαία σε όποιον τυγχάνει να βρίσκεται στην θέση του Αξιωματικού Υπηρεσίας ο οποίος δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα. (Θα σας πει τις νόμιμες και γνωστές λύσεις που τις περισσότερες φορές κοστίζουν. Όχι γιατί είναι κακός αλλά γιατί το σύστημα και η έλλειψη προσωπικού στα τμήματα δεν του αφήνουν περιθώρια να ασχοληθεί πραγματικά).
γ) συχνές διελεύσεις και επαφή με τα σχολεία, ώστε να αποτρέψουν ή να καταστείλουν έκνομες ενέργειες όπως διακίνηση ναρκωτικών που είναι σύνηθες φαινόμενο στα Γυμνάσια σχολεία ειδικότερα. Επίσης σε συνεννόηση με τους εκάστοτε διευθυντές πραγματοποιούνται ενημερωτικές διαλέξεις.
δ) επαφή με καταστήματα και λοιπές υπηρεσίες και οργανισμούς της περιοχής με σκοπό την συλλογή πληροφοριών και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. (από Κ.Α.Π.Η., τοπικά Μ.Μ.Ε. μέχρι καφετέριες και καταστήματα ψιλικών).
Φανταστείτε λοιπόν να υπάρχει καθημερινά μια ομάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με την "Γειτονιά" και θα καταγράφει τα καθημερινά προβλήματα, χωρίς να απασχολείται σε οτιδήποτε άλλο, προσπαθώντας να βρει λύση και έχοντας ευέλικτο ωράριο και πολλές δυνατότητες.
Το θέμα όμως είναι πως σε όποιο Αστυνομικό Τμήμα που υποτίθεται πως υπάρχουν Αστυνομικοί της Γειτονιάς εάν ρωτήσετε δεν θα βρείτε κανέναν για τον απλό λόγω ότι για ακόμα μια φορά δεν λειτουργεί τίποτα στο Ελληνικό Κράτος. Και ακούστε πως έχουν τα πράγματα. Οι διοικούντες Υπουργοί και ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ. ΑΣ. τσέπωσαν τα χρήματα που έδωσε η Ε. Ε. για να λειτουργήσει ο Θεσμός έως το 2014 και τον παράτησαν στην μοίρα του δηλαδή:
1) Τα δίκυκλα με τα οποία κινούνται δεν λειτουργούν διότι δεν εγκρίνονται δαπάνες για την επιδιόρθωση τους.
2) Λόγω έλλειψης προσωπικού, τοποθετούνται σε υπηρεσίες άσχετες με τον σκοπό τους(Διακαστήρια-Μεταγωγές-Συνεργεία ελέγχων-Επιδόσεις δικογράφων-γήπεδα) από τους Διοικητές τους.Στην ουσία έχουν καταντήσει οι Αστυνομικοί των Μέτρων! Και απορώ, αφου παρακούν τις έγραφες εντολές που έρχοντε ανα διαστήματα για τα καθήκοντα του Αστυνομικού της Γειτονιάς , γιατί δέν τιμωρούνται απο τους ανωτέρους τους? Μηπώς ειναί και αυτοί στο κόλπο? Μαλλον...
3)Ακόμα και εάν καταφέρνουν ελάχιστα να τελέσουν το διατεταγμένο έργο τους, οι άλλες υπηρεσίες τους αγνοούν από την στιγμή που δεν έχουν κάποιον να στηρίξει το έργο τους. Όπως π.χ. αναφορές εγκαταλελειμμένων οχημάτων προς τον Δήμο ο οποίος τελικά αδιαφορεί, αναφορές για διαλέξεις σε σχολεία σχετικά με την οδική ασφάλεια, την βλαβερή επίδραση των ναρκωτικών για τις οποίες η Τροχαία και η Ασφάλεια αντίστοιχα αδιαφορεί κλπ.
4) Δεν υπάρχει και δεν ασχολείται κανένας με την απόδοσή τους και προπαντός οι άλλοι Αστυνομικοί τους συμπεριφέρονται μειονεκτικά (και ειδικότερα οι Διοικητές)
Προσπάθησα πάμπολλες φορές να καλέσω τους αστυνομικούς της γειτονιάς μου για διάφορους λόγους (κάποιες φορές για γνήσιο υπογραφής), στους αριθμούς τηλεφώνων που οι ίδιοι πέρσι μου έδωσαν, μαζί με το όμορφο ενημερωτικό φυλλάδιο, υποσχόμενοι πολλά σε εμένα και σε πολλούς γείτονές μου και καταστηματάρχες, ωστόσο κάποιες απαντήσεις που έλαβα ήταν:
"Δεν εργάζονται σήμερα, πάρτε αύριο μήπως δουλεύουν"/ "Σήμερα το πρωί είναι μεταγωγή, είναι το απόγευμα όμως ένας συνάδελφος στο γραφείο τους"/ "Δεν μπορούμε να έρθουμε διότι δεν λειτουργούν τα μηχανάκια μας. Πάρτε το 100 αν θέλετε"/ "Έχουμε κάνει αναφορά προς ......... αλλά ακόμα να μας απαντήσουν. Θα ξαναμιλήσουμε μαζί τους".
Επιπλέον συνομιλώντας με αστυνομικούς που υπηρετούν στο συγκεκριμένο θεσμό (δεν θα κάνω αναφορά για σαφείς λόγους, μου ανέφεραν και συμφώνησαν με τις διαπιστώσεις μου. Μου εξήγησαν πως εάν καθημερινά δεν απασχολούνταν σε λοιπές αγγαρείες από τους ανωτέρους τους έχουν την όρεξη να εργαστούν, να μάθουν, να ακούσουν, να δουν, να ασχοληθούν ώστε η περιοχή τους να είναι ελεγχόμενη και πολύ ασφαλής. Επίσης μου είπαν οι ίδιοι πώς κατά καιρούς ενημερώνουν και παραπονιούνται στους Διευθυντές τους για το πάρεργο που οι Διοικητές τους τους αναθέτουν καθημερινά, δίχως όμως να ενδιαφέρεται κανείς. Μου έδωσαν επίσης παραδείγματα των πρώτων ημερών λειτουργίας του θεσμού του Α.τ.Γ. κατά τις οποίες περιπολούσαν καθημερινά στον τομέα τους, έλεγχαν όσα οχήματα θεωρούσαν ύποπτα έχοντας βρει και τέσσερα κλεμμένα Ι.Χ.Ε. και Ι.Χ.Φ., όσες εργασίες θεωρούσαν παράνομες, όσα καταστήματα λειτουργούσαν άνευ των απαραίτητων προδιαγραφών και εγγράφων, όσα άτομα βρίσκονταν έξωθεν σχολείων έχοντας μάλιστα συλλάβει και τρία για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών, εξυπηρετούσαν καθημερινά τουλάχιστον 1! -2 πολίτες για γνήσια υπογραφής, περιπολούσαν πέριξ λαϊκών αγορών προς αποφυγή ή καταστολή επίδοξων κλεφτών και διαρρηκτών, παραστάθηκαν σε διαλέξεις σχολείων και σε εκδηλώσεις ενώ οργάνωσαν και ελάχιστες που πρόλαβαν. Συνεργάστηκαν με τον Δήμο σε περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οχημάτων, με υγειονομικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις εστιών μολύνσεως σε οικίες και δημόσιους χώρους και εξυπηρετούσαν τα υπόλοιπα περιπολικά όταν το έκριναν και παρείχαν συνδρομή σε συναδέλφους τους. Κάποιες φορές χρειάστηκε να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης οικίας ή καταστήματος ή οχήματος για σχετική διάρρηξη ή άλλο λόγο, τα παιδιά το έκαναν αναζητώντας τον αριθμό του στην ατζέντα τους και έτσι δεν χρειάστηκε να αναμένει και να απασχολείται στάσιμο ένα περιπολικό στο σημείο για ώρες. Επίσης σταματούσαν και συνομιλούσαν με πολίτες συνέλεγαν πληροφορίες και τις κατέθεταν αρμοδίως ή σε κάποιες περιπτώσεις οργάνωναν και οι ίδιοι εξορμήσεις κατά τις νυχτερινές ώρες σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας. Αυτά και πολλά ακόμα μου εξήγησαν σε μία ωριαία συζήτηση αλλά τελικά παραδέχτηκαν ότι πλέον δεν ασχολούνται εφόσον κανείς δεν δίνει σημασία στο έργο τους αν και παρόλα αυτά ακόμα και μετά τις αγγαρείες βρίσκουν χρόνο και όρεξη να δουλέψουν μονάχα όμως για να λάβουν οι ίδιοι την ικανοποίηση ότι βοήθησαν κάποιον για μία ακόμα μέρα. Τέλος δεν παρέλειψαν να αναφέρουν πως για να λειτουργήσει ο θεσμός δεν πρέπει μόνο να υπάρχει έλεγχος στους ανωτέρους τους, οι οποίοι γνωρίζουν αλλα παρακούν τις έγραφες διαταγές (από Διοικητές ως Ταξιάρχους) ,αλλά επιπρόσθετα χρειάζεται και συνέπεια από τους συναδέλφους τους που αποφάσισαν να ενταχτούν στο πρόγραμμα του Αστυνομικού της Γειτονιάς.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πάρω και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα για να καταλάβω τι συμβαίνει και διαπίστωσα ότι παντού η κατάσταση είναι το ίδιο και πως δεν ευθύνονταν οι συγκεκριμένοι Α.τ.Γ. της περιοχής μου αλλά όλο το σύστημα. Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από την ΕΛ. ΑΣ. αλλά σκέφτηκα να είμαι ο πρώτος που θα αναφέρω άλλη μία απάτη του Κράτους για την οποία κάνει συχνά λόγω σαν μία επιτυχία αναρτώντας κάθε μερικούς μήνες την συνολική τους απόδοση. Θέλω να δω ποια θα είναι η απάντηση του Υπουργείου και τι μέτρα θα λάβει... αν λάβει!

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!