tromaktiko: ΧΑ: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις Φωτιά σε εσωτερικό και εξωτερικό - Πιο Καθοριστικές από ποτέ οι επόμενες εβδομάδες....

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΧΑ: Συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις Φωτιά σε εσωτερικό και εξωτερικό - Πιο Καθοριστικές από ποτέ οι επόμενες εβδομάδες....



Η αβεβαιότητα αναμένεται να συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά, ενώ τα φώτα θα είναι στραμμένα στην πλούσια ειδησεογραφία...
αναφορικά με τα εσωτερικά ζητήματα που υπάρχουν και κυρίως την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στην ευρωζώνη και πάλι παίρνει φωτιά, με τη γερμανική πλευρά να είναι ανυποχώρητη, ζητώντας μια “ελεγχόμενη αναδιάταξη” του ελληνικού χρέους, κάτι στο οποίο για την ώρα η ΕΚΤ - γαλλική πλευρά εκφράζουν την αντίδραση τους.
Ξεκινώντας από την εσωτερική ειδησεογραφία, σήμερα το βράδυ αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας (2012 – 2014), ενώ σύμφωνα πληροφορίες η ψήφιση του αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου. Συγκεκριμένα αναμένεται περίπου στις 20 Ιουνίου η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου. Θυμίζουμε ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου (ύψους 12 δις ευρώ), η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου. Θα επαναλάβουμε και σήμερα, σε σένα σύντομο σχόλιο μας, ότι παρά την εσωκομματική ένταση η οποία εμφανίζεται να υπάρχει στην κυβέρνηση, στο τέλος εκτιμούμε ότι θα υπάρξει η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Βέβαια προβληματισμός, πέραν των άλλων, υπάρχει και για την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα (σύμφωνα με τις παραπάνω ημερομηνίες), αφού δε θα έχει επιτευχθεί η ψήφιση πριν το καθοριστικό Eurogroup και τη σύνοδο κορυφής 20 – 24 Ιουνίου. Να αναφέρουμε επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες έκτακτο eurogroup αναμένεται να υπάρξει και την επόμενη εβδομάδα.
Πέραν των θεμάτων εσωτερικής πολιτικής, το ζήτημα φωτιά των επόμενων ημερών θα είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για τη μορφή του πιθανού νέου πακέτου προς την Ελλάδα, με τη γερμανική πλευρά να είναι κάθετη στη θέση της για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Προτού περάσουμε στα επιμέρους σημεία της διαμάχης που συνεχίζεται στους κόλπους της Ε.Ε. μεταξύ της γερμανικής και της ΕΚΤ – Γαλλικής πλευράς, θα πρέπει να αναφέρουμε 3 βασικά ζητήματα.
Αρχικά, η υπό δημοσιοποίηση έκθεση της τρόικας, που είδε το φώς της δημοσιότητας αναφέρει ότι η εκταμίευση της 5ης δόσης δεν θα είναι εφικτή εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο υποχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης για το 2012 – 2013 της χώρας. Να αναφέρουμε ότι η έκθεση αυτή, όσο και η συνέχιση των πιέσεων από το ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι το πιο πιθανό να λειτουργήσουν θετικά αποτρέποντας το ενδεχόμενο καθυστέρησης του νέου πακέτου για το Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει ότι θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο, ως καταστροφικό για τη χώρα. Σημειώνεται απλώς ότι η Τρόικα αναφέρει στην έκθεση της ότι η χώρα έχασε τους στόχους για το έλλειμμα, ενώ και η ύφεση αποδείχθηκε βαθύτερη του αναμενομένου. Η Τρόικα αναφέρει μάλιστα ότι σύντομα θα υπάρξει η σύσταση ανεξάρτητου φορέα για τις ιδιωτικοποιήσεις, στον οποίο η Κομισιόν και η Ευρωζώνη θα τοποθετούν μέλη της επιλογής τους. Αναφορικά με την ύφεση αυτή εκτιμάται στο 3,8% για φέτος, ενώ το 2012 θα υπάρξει μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6%.
Ένα δεύτερο ζήτημα που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι χθες σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Ντέιβιντ Τζιν, της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), ανέφερε ότι μια εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση (rollover) ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση των λήξεων (εθελοντική αναδιάταξη) “τυπικά” δε θα εκληφθεί χρεοκοπία και δε θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των CDs. Συγκεκριμένα, ο κ. Ν. Τζίν δήλωσε “εάν το χρέος δεν αποπληρωθεί την ημέρα της λήξης του τότε, γενικά, πυροδοτείται πιστωτικό επεισόδιο”, ενώ συμπλήρωσε ότι “εάν αποπληρώνεται και αμέσως μετά το ποσό επιστρέφεται (στην Ελλάδα) τότε νομίζω ότι μάλλον δεν πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο γιατί (το χρέος) έχει αποπληρωθεί όπως προβλεπόταν”. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ISDA είναι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει εάν υφίσταται “πιστωτικό γεγονός“ που πυροδοτεί την πληρωμή των CDS. Μάλιστα στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τα σχόλια τραπεζών που υπάρχουν δειλά – δειλά (πχ Credit Agricole χθες) ότι θα αποδεχθούν μια ενδεχόμενη ρύθμιση για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι οι αρχικές διεργασίες πριν τις τελικές αποφάσεις.
Επιστρέφοντας στις ζυμώσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου και υπάρχουν σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις, η Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησαν χθες το βράδυ την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων των της συμπολίτευσης για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, η καγκελάριος δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νέου πακέτου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το κοινοβούλιο και οι απόψεις του θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην συζήτηση για τα σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Αθήνα. Ταυτόχρονα η καγκελάριος υποστήριξε την πρόταση του Β. Σόιμπλε για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο στήριξης. «Και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμβάλει», φέρεται να υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται στο κοινοβούλιο η κατάθεση της πρότασης ψηφίσματος για τη διάσωση του ευρώ και τη βοήθεια προς την Ελλάδα από τις Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, ενώ η Μέρκελ κάλεσε τους βουλευτές να παρουσιάσουν ανοιχτά τις απόψεις τους, προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν στο κείμενο θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης. Το κείμενο θέσεων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο στο Eurogroup, στις 20 Ιουνίου, όσο και στην σύνοδο κορυφής, στις 24 του ίδιου μήνα. Τονίζεται ότι η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη «σκληρή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την κατάσταση στην Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Να αναφέρουμε ότι στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινήθηκε και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανφκ Σόιμπλε, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας “ήπιας αναδιάρθρωσης“ του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, ενώ υπολογίζει στα 90 δισ. ευρώ το ύψος των δανείων που θα χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2014. Ο γερμανος υπουργός προτείνει επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια. Ο στόχος είναι πάντα να συμφωνήσουν οι επενδυτές οικειοθελώς για την ανταλλαγή των παλαιών στα νέα ομόλογα, χωρίς να μην προκληθεί μη εξυπηρέτηση των αρχικών ομολόγων (default) ή πιστωτικό γεγονός, δηλαδή ενεργοποίηση των πιστωτικών ασφαλίστρων (CDS).

---------------------------------
Στα αμιγώς τεχνικά, μετά και τη χθεσινή μεγάλη πτώση, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στις πολύ σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 1.200 – 1.240 μονάδων για το ΓΔ και των 890 – 900 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο ζητούμενο θα είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και προσέγγιση, τις επόμενες ημέρες, των πολύ σημαντικών αντιστάσεων των δύο βασικών δεικτών (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες).


www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!