tromaktiko: Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας



Η νευρικότητα αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα ως το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς, μια ημέρα πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και εν μέσω συνέχισης των...
διαπραγματεύσεων στους κόλπους της Ε.Ε., για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. βρίσκονται πάντα στην “κόψη του ξυραφιού”, με το μεγάλο ζητούμενο για το ΓΔ και τον Τραπεζικό δείκτη να είναι η παραμονή υψηλότερα σημαντικών στηρίξεων.

Επίσης, σημειώνεται ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα συνεχίσουν να είναι οι τραπεζικές μετοχές, οι όποιες και φυσικά θα είναι οι πλέον ευαίσθητες στις εξελίξεις στην οικονομία και την ειδησεογραφία σχετικά με το ζήτημα της εθελοντικής αναδιάταξης, μέσω του rollover των ελληνικών ομολόγων.

Αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα των ημερών, ξεκίνησε χθες, στην ολομέλεια της βουλής, η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τετάρτη προς ψήφιση. Επίσης, την Πέμπτη αναμένεται η ψηφοφορία του εφαρμοστικού νόμου, όπου εικάζεται ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια προβλήματα, από πιθανές αντιρρήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, αναφορικά με το μεγάλο ερώτημα, αυτό της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, θα επαναλάβουμε και σήμερα τη σιγουριά μας ότι αυτή θα επιτευχθεί, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαρροές θα περιοριστούν σε δύο βουλευτές, τον Αλέκο Αθανασιάδη και τον βουλευτή Θωμά Ρομπόπουλο, ενώ πολύ δύσκολα θα υπάρξει έστω και ένας τρίτος βουλευτής που δε θα ψηφίσει υπέρ του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Βέβαια όπως έχουμε αναφέρει σε όλα τα προηγούμενα σχόλια, εφόσον παραστεί ανάγκη θα επιστρατευτεί το κόμμα του ΛΑΟΣ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από σημαντικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί από το εξωτερικό, δύο τουλάχιστον βουλευτές της ΝΔ είναι ανά πάσα στιγμήν έτοιμοι να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, αν παραστεί ανάγκη. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, ότι είτε μόνο με την ψήφιση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (αν υπάρξουν 3 διαρροές θα επιτευχθεί η ψήφιση με 152 ψήφους, απαιτούνται 151 εφόσον όλα τα κόμματα παραστούν στην ψηφοφορία), είτε με τη βοήθεια των βουλευτών των άλλων κομμάτων που αναφέραμε παραπάνω, το μεσοπρόθεσμο θα περάσει από τη βουλή, οδηγώντας στην εκταμίευση της 5ης δόσης, η οποία και θα σφραγιστεί στο έκτακτο Eurogroup, την Κυριακή 3 Ιουλίου. Σε αυτό το σημείο βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίπτωση που τελικώς η Ελληνική Βουλή απορρίψει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εδώ και εβδομάδες έχουν επεξεργαστεί ένα “σχέδιο έκτακτης ανάγκης” για την περίπτωση που το Μεσοπρόθεσμο δεν πάρει το πράσινο φως, με στόχο να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα την οποία δεν θα λάβει από την προγραμματισμένη επόμενη δόση του υφιστάμενου δανείου που θα “μπλοκαριστεί” πρώτα από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Το πρακτορείο σημείωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα υπάρξει μια γραμμή ρευστότητας δεν έχουν δοθεί, αν και πιστεύουμε ότι θα ακολουθηθεί η λογική της Πορτογαλίας, μετά την παραίτηση Σόκρατες, με την ύπαρξη ενός “ενδιάμεσου δανείου” (bridge loan) από την ΕΕ.

Στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή σημαντική συνάντηση στη Ρώμη, μεταξύ των στελεχών της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, υπήρξε καλό κλίμα, αλλά και όπως αναμενόταν μια διχογνωμία απόψεων επί βασικών θεμάτων. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε και σήμερα, ότι θεωρούμε ως το πιο πιθανό οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία να είναι εξαιρετικά πολυσύνθετες και χρονοβόρες, παρά το διαφαινόμενο καλό κλίμα, ενώ πολύ δύσκολα πιστεύουμε ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Επανερχόμενοι στις χθεσινές διαπραγματεύσεις στη Ρώμη, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρέθηκε η Γαλλική πρόταση, η οποία φαίνεται να συναντάει κάποιες πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανική πλευρά. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού της Deutsche Bank, κ. Άκερμαν, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί η γαλλική πλευρά να έχει προτείνει μία συγκεκριμένη λύση για την εθελοντική αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Επίσης, ο κ. Άκερμαν δήλωσε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία επί του θέματος. Συγκεκριμένα, δήλωσε “χρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να μπουν στη βάρκα όλοι οι επενδυτές”. Επίσης, ο κ. Άκερμαν τόνισε ότι πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους δε θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ενώ σύμφωνα με τον γερμανό τραπεζίτη, μια περικοπή του ελληνικού χρέους στα γρήγορα δεν αποτελεί λύση. Μάλιστα τόνισε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι όποιος τη ζητά δεν καταλαβαίνει ότι θα ακολουθούσαν και άλλες οικονομίες. “Τότε θα φωνάξουν και οι άλλες χώρες: "κι εγώ" - θα δημιουργηθούν λάθος κίνητρα”. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο (το οποίο επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σακοζί) οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα ενώ το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο "μηδενικού τοκομεριδίου", (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών. Μάλιστα το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούν οι Γερμανικές κυρίως, αλλά και άλλες τράπεζες.

Στα αμιγώς τεχνικά, η εικόνα είναι η γνωστή με την πρώτη προτεραιότητα να είναι η ανάγκη παραμονής των δεικτών (ΓΔ, FTSE/ASE 20 & Τραπεζικού δείκτη) πάνω από τις σημαντικές στηρίξεις, ενώ τη ιδία ώρα στην όποια προσπάθεια κίνησης υψηλότερα η προσοχή θα στραφεί στις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις.
Greek Finance Forum

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!