Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει 1.500 ευρώ για την επισκευή τους.
Έτσι, αναγκάστηκε ο πρόεδρος των «Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», καθηγητής David W. Rupp, να στείλει επιστολή στα μέλη του σωματείου ζητώντας τους να συμβάλουν καθένας με 25 ευρώ ώστε να καλυφθεί η δαπάνη και να μην κινδυνεύσει το πολύτιμο αρχειακό υλικό που φυλάσσεται στο ανακαινισμένο (πρώην βιοτεχνικό) κτίριο στην οδό Ψαρομηλίγγου 22.
Στην επιστολή του ο κ. Rupp γράφει:
«...Οι ζέστες του καλοκαιριού έφτασαν. Δυστυχώς, τα συστήματα κλιματισμού, τόσον στο κτίριο του Ιστορικού Αρχείου (Ψαρομηλίγγου 22) όσον και στο κτίριο των γραφείων της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (Αγ. Ασωμάτων 11, Θησείο), σταμάτησαν να λειτουργούν. Ως προς το αρχειακό υλικό, η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα τεκμήρια, τα σχέδια και τις φωτογραφίες. Για τους εργαζομένους στα δύο κτίρια οι συνθήκες είναι -το λιγότερο- ιδιαίτερα δυσχερείς.
»Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την επισκευή ή αντικατάσταση των μονάδων κλιματισμού στο άμεσο μέλλον. Δεδομένης της δύσκολης αυτής κατάστασης, σας παρακαλώ θερμά για τη συμβολή σας με τη μορφή χορηγίας. Το ποσόν που είναι απαραίτητο για την επισκευή /συντήρηση των κλιματιστικών του Ιστορικού Αρχείου ανέρχεται στα 1.200 ευρώ. Αν 48 από εσάς στείλετε 25 ευρώ, το ποσόν καλύπτεται».
Τους κοινοποιεί και τον αριθμό ενός τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσει καθένας τον οβολό του (ALPHA Bank αρ. Λογ/σμού 204-002101-027208)».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιστορικό Αρχείο αντιμετωπίζεται σαν «αποπαίδι» από το υπουργείο. Το 2009 εξέπεμπε SOS γιατί κινδύνευε να κλείσει το εργαστήριο συντήρησής του (από τα λίγα εξειδικευμένα στο χαρτώο και βιβλιακό υλικό με άριστο εξοπλισμό) λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων του έμπειρου προσωπικού του. Τώρα, κινδυνεύουν έγγραφα από την εποχή του Καποδίστρια, βασιλικά διατάγματα για την έναρξη των ανασκαφών της Ακρόπολης, σχέδια, τηλεγραφήματα για την ανακάλυψη του ανακτόρου της Κνωσού και την ανέλκυση των αρχαιοτήτων στα ανοιχτά των Αντικυθήρων, ημερολόγια διάσημων ανασκαφών, χάρτες, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα ενθυμήματα.
Το αρχείο διαθέτει 20.000 ψηφιοποιημένα έγγραφα και περισσότερες από 2000 φωτογραφίες. Ως υπηρεσία, το Ιστορικό Αρχείο υπάρχει από το 1.834. Η περιουσία του ήταν για χρόνια μέσα σε 1800 σκονισμένα κιβώτια. Από το 1999 άρχισαν να ανοίγουν και να βγαίνουν θησαυροί. Μέχρι τώρα έχει γίνει τεράστια δουλειά από το λιγοστό προσωπικό του με επικεφαλής τη διευθύντριά του, δρα Μεταξία Τσιποπούλου. Και είναι κρίμα αυτή η δουλειά να πάει χαμένη.
http://erroso.blogspot.com/2011/06/blog-post_29.html