tromaktiko: Συνάντηση με φόντο τις κάλπες;

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Συνάντηση με φόντο τις κάλπες;



Είναι πολύ πιθανό πλέον το Μεσοπρόθεσμο να μην φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που λάμβανε η κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική της ομάδα πως κατά πάσα πιθανότητα θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά θα ασκήσει σκληρή κριτική, η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λιάνη και την τοποθέτηση του βουλευτή Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο και για άλλες διαφοροποιήσεις, όχι μόνο από αυτούς που έχουν εκφράσει την δυσαρέσκεια τους αλλά και από αυτούς οπου μέχρι σήμερα δεν είχαν εκφραστεί δημοσίως. Όπως είναι λογικό όλα αυτά προκαλούν «άγχος» στο κυβερνητικό σχήμα κυρίως γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία πλησιάζει το όριο. Μετά τον κ. Λιάνη αριθμεί πλέον 155 βουλευτές (έχοντας ξεκινήσει με 160), ενώ η άρνηση του κ. Αθανασιάδη κατεβάζει τον αριθμό των θετικών ψήφων στις 154.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο
Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα σενάρια γύρω από αυτή την συνάντηση είναι τα εξής:
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για την κρισιμότητα της κατάστασης και ή θα ζητήσει σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ή θα θέσει θέμα 180 ψήφων για το Μεσοπρόθεσμο, προσπαθώντας να επιτύχει συναίνεση έμμεσα την τελευταία στιγμή.
Επόμενο σενάριο είναι το να ενημερώσει τον Πρόεδρο πως εάν υπάρξουν κι άλλες διαφοροποιήσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα θα προκηρύξει αμέσως εκλογές παραπέμποντας στην παλαιότερη δήλωσή του «εγώ δεν θα κυβερνήσω με 152 βουλευτές».
Τέλος, να ανακοινώσει άμεσο και ευρύ ανασχηματισμό, με συμμετοχή τεχνοκρατών στο νέο σχήμα, υπό το οποίο θα δοθεί «η μάχη του Μεσοπρόθεσμου» στη Βουλή.
Βαρόμετρο η σημερινή κινητοποίηση
Πολλά φαίνεται πως θα κριθούν από την κατάσταση που θα επικρατήσει σήμερα στην πλατεία Συντάγματος. Δηλαδή από το πόσο μαζική θα είναι η συγκέντρωση και από το πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η σχεδιαζόμενη περικύκλωση της Βουλής από τους «αγανακτισμένους».

«Καυτή πατάτα»
Τα νέα δεδομένα οδηγούν τον Αντώνη Σαμαρά πιο κοντά στο αίτημα για εκλογές, με κύριο επιχείρημα πως δεν πρέπει να αφήσουμε την κατάσταση στην χώρα να ξεφύγει και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες «εκρήξεις».
Η υπεροχή που δίνουν στη ΝΔ οι δημοσκοπήσεις έχει δημιουργήσει προσδοκίες για εκλογική νίκη παρά το γεγονός πως στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για «καυτή πατάτα» που μπορεί να τους τσουρουφλίσει.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε γιατί όπως λέει και ο λαός «Κυριακή κοντή γιορτή»



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!