tromaktiko: Εορτή του Αγίου Λεοντίου και των συν αυτώ μαρτυρησαντων

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Εορτή του Αγίου Λεοντίου και των συν αυτώ μαρτυρησαντων



Γιορτάζουμε σήμερα 18 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Λεοντίου και των συν αυτώ Υπατίου και Θεοδούλου, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Λεόντιος, Υπάτιος και Θεόδουλος, άθλησαν επί αυτοκρατορίας Ουεσπασιανού.
Ο Άγιος Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα (Αίγινα) και διακρινόταν για το μεγαλοπρεπές και αγέρωχο παράστημά του. Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό και σε όλες τις μάχες επεδείκνυε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Γι' αυτές του τις αρετές προβιβάστηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Παρά τη γρήγορη εξέλιξή του και την υψηλή του θέση, συμπεριφερόταν με πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Όταν βρισκόταν στην Αφρική διδάχθηκε την χριστιανική πίστη, στην οποία η Αγία του ψυχή ανταποκρίθηκε με θέρμη. Άρχισε να κηρύττει το Λόγο του Θεού στους στρατιώτες και όσα χρήματα είχε, τα διέθετε για την ανακούφιση των φτωχών, των χηρών και των ορφανών. Η ευάρεστη στο Θεό, αυτή δραστηριότητά του γρήγορα απόδωσε καρπούς. Δύο συνάδελφοί του ο Υπάτιος και ο Θεόδουλος, πίστεψαν στο Χριστό και άρχισαν να ζουν με χριστιανική αγνότητα και άσκηση. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τους κάνει να αρνηθούν την πίστη τους στο Χριστό. Γρήγορα κατάλαβε ότι οι Άγιοι παρέμεναν ακλόνητοι, ως γενναίοι στρατιώτες του Ιησού Χριστού. Διέταξε, τότε, τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο των Αγίων Υπάτιου και Θεόδουλου και τον Άγιο Λεόντιο τον μαστίγωσε μέχρι θανάτου.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ'. θείας πίστεως.
Ῥώμην ἔνθεον διεζωσμένος, ἐθριάμβευσας ἐν τοῖς ἀγῶσιν, ἀθλοφόρε τοῦ Σωτῆρος Λεόντιε, σὺ γὰρ ὡς λέων πρὸς ἄθλησιν ὥρμησας καὶ πολεμίων τὸ κράτος κατέβαλες. Μάρτυς ἔνδοξε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος
www.agioritikovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!