tromaktiko: Σχετικά με: "Προς τον κύριο Βελοπουλο - το δίλημμα"

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σχετικά με: "Προς τον κύριο Βελοπουλο - το δίλημμα"



Θα πρέπει ο φίλος αναγνώστης να καταλάβει, πως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή όσο την κάνει, σε ότι αφορά το Μνημόνιο.
Ξεκινώντας από το Μνημόνιο 1, οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές.

1. Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε ψηφιστεί από τον Ελληνικό λαό και δεν είχε κλείσει ούτε χρόνο. Αντί ο Ελληνικός λαός να κατηγορεί τον Βελόπουλο και τον κάθε βελόπουλο - ο οποίος μάλιστα φώναζε με τον τρόπο του "μη ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ" - καλύτερα να μάθει να αποδίδει σωστά τις ευθύνες. Αν ο Ελληνικός λαός δεν είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αλλά τον Βελόπουλο και τον κάθε Βελόπουλο, δεν θα ήμασταν στην σημερινή κατάσταση.

2. Το ΛΑ.Ο.Σ. σε καμία περίπτωση δεν ψήφισε το Μνημόνιο - κάτι που όπως λέγεται δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση πως ήταν υπερ του Μνημονίου. Το ΛΑ.Ο.Σ. αντίθετα έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση (βλ. 2009 που το έλεγε πως όπως πάμε δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε και έδινε τους 10 βουλευτές του στη ΝΔ για να πάρει ηπιότερα τότε μέτρα, αλλά οι εξυπνάκηδες αντί να κοιτάν την Ελλάδα κάναν παραπολιτική, βλ. πως βρήκε 10 δις από εκπρόσωπο ξένης χώρας για να κερδίσουμε 2-3 μήνες, τα οποία το ΠΑΣΟΚ τα αγνόησε κτλ). Το ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε υπερ του Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος απαιτούσε κάποιο μνημόνιο συνεργασίας. Εκείνη την στιγμή υπήρχε μόνο ένα Μνημόνιο, το οποίο φρόντισε να το φτιάξει ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος του Ελληνικου λαού με 10% διαφορά μάλιστα από την αντιπολίτευση. Μάλιστα η ψήφιση ήταν επί της αρχής - δηλαδή σαφώς δεν εγκρίνει το Μνημόνιο, αλλά το αποδέχεται ως μόνη προσωρινή(αφού το Μνημόνιο μεταβάλλεται ανα 3 μήνες) λύση. Το δε Μνημόνιο, ΔΕΝ είναι ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ αλλά απλά πρόγραμμα, το οποίο ανα τρεις μήνες επαναπροσαρμόζεται (επικαιροποιήσεις), και το οποίο ως πρόγραμμα υλοποιείται από την κυβέρνηση με τα διάφορα νομοσχέδια που φέρνει. Σαφώς ο ΛΑ.Ο.Σ. αυτές τις υλοποιήσεις, όπως π.χ. η αύξηση ΦΠΑ, τις καταψήφισε. Αντίθετα πρότεινε εναλλακτικά μέτρα, όπως π.χ. η αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης, ο μη έλεγχος πόθεν έσχες για να βγει το χρήμα, η χαμηλότερη φορολογία κ.α. που θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τους στόχους του Μνημονίου (προγράμματος/σχεδίου) χωρίς να υλοποιηθούν οι οριζόντιες περικοπές του. Η επιλογή υλοποίησης του Μνημονίου βέβαια έγινε από τον εκλεγμένο αντιπρόσωπο του λαού - τον Γιωργάκη!

3. Πέρα από την αύξηση φόρων και τις οριζόντιες περικοπές, λέει μέσα πράγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό - και τα οποία έχουν προταθεί στο παρελθόν σε προεκλογικά προγράμματα άλλων. Έτσι η πατάξη της φοροδιαφυγής, η εξορθολόγηση εξόδων στις ΔΕΚΟ, οι σωστές αποκρατικοποιήσεις, η ηλ. συνταγογράφηση κτλ κτλ, ήταν πράγματα που έπρεπε να γίνουν.. Δεν έγιναν όμως!.. Κατα γενική ομολογία όλων, το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε σε ότι σωστό έπρεπε να γίνει, και εφαρμόστηκε μόνο στα εύκολα (περικοπές, αύξηση φόρων). Από αυτή την γενική ομολογία όλων, είναι σαφές πως δεν φταίει το Μνημόνιο, το οποίο ουδέποτε τελικώς εφαρμόστηκε, παρα μόνο λιγάκι και τμηματικά, αλλά η ανικανότητα της κυβέρνησης.

Πηγαίνοντας τώρα στο Μνημόνιο 2 (ή αλλιώς Μνημόνιο 5)
1. Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει να υλοποιήσει το Μνημόνιο 1. Θα υλοποιήσει το 2; Ας είμαστε σοβαροί!

2. Το δίλλημα πλέον δεν είναι Μνημόνιο ή Χρεοκοπία, αλλά Αλλαγή Κυβέρνησης ή Καταστροφή. Η Κυβέρνηση είναι αλαζονική, ανίκανη και επικύνδινη. Σαφώς, ότι μνημόνιο συνεργασίας και να υπογράψει, όλοι αμφιβάλλουμε αν θα το υλοποιήσει - έχοντας ακόμα πολύ νωπή την εμπειρία από το προηγούμενο ανεφάρμοστο μνημόνιο της - , ή αν η χώρα θα χάσει περισσότερο χρόνο. Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε, πως αν είχαμε μια οικουμενική κυβέρνηση, ή έστω μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, τότε ο ΛΑ.Ο.Σ. στα πλαίσια της προηγούμενης λογικής θα ψήφιζε πάλι την αποφυγή της χρεοκοπίας. Σαφώς, πλέον το ερώτημα δεν είναι Μνημόνιο ή Χρεωκοπία!

2. Το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει σχεδόν 2 χρόνια κυβέρνησης, και έχει αποδείξει τι αξίζει!.. Επομένως η τοποθέτηση των άλλων, πως είναι νέα κυβέρνηση εκλεγμένη από τον λαό, σήμερα αμφισβητείται πολύ πιο έντονα από τον λαό, απ' ότι πριν ένα χρόνο, όπου όταν μίλαγε το ΛΑ.Ο.Σ. για οικουμενική - αμφισβητώντας έτσι την αξιοπιστία της κυβέρνησης, σωστά όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων - όλοι στραβωμουτσούνιαζαν και κατηγορούν περί καρέκλας!.. Συνεπώς, αν το μεσοπρόθεσμο δεν περάσει, η χώρα θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, όπου πλέον ο κόσμος έχει ξυπνήσει και δεν κοιμάται όπως πριν ένα ή δύο χρόνια (θέλω να ελπίζω!). Πέρισυ, αν έλεγες στον κόσμο εκλογές, θα σου απαντούσε: "πάλι;" και θα την έκανε με ελαφρά (το είδαμε στις περιφερειάκες το ποσοστό αποχής!).. Τώρα δεν νομίζω ότι θα αντιδράσει έτσι στο ενδεχόμενο εκλογών!...

4. Να θυμίσω ότι στο Μνημόνιο 1 δεν υπήρχαν οι σημερινές αντιδράσεις, γιατί μεγάλο ποσοστό του κόσμου, πίστευε ακόμα στον Γιωργάκη!...

Συνεπώς σήμερα μιλάμε για εντελώς διαφορετική κατάσταση, που σαφώς πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε πέντε πράγματα.
1. Το ΛΑ.Ο.Σ. δεν ψήφισε ποτέ το Μνημόνιο 1 - με την έννοια πως το ψήφισε αυτούσιο γιατί το θεωρούσε σωστό. Ψήφισε υπερ του Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος βασιζόταν σε αυτό το Μνημόνιο, με το οποίο ο ΛΑ.Ο.Σ. σαφώς διαφωνούσε σε αρκετά σημεία του (και από το 2009 προσπαθούσε να ενημερώσει τον κόσμο που βαδίζει η χώρα αλλά αυτός κοιμώταν!), αλλά και το οποίο δεν ήταν υποχρεωτικό ούτε στάσιμο, αλλά απλά ένα σχέδιο που μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι του με διαφορετικές προσεγγίσεις και το οποίο διαπραγματευόταν (άλλαζε) κάθε τόσο και λιγάκι.

Υπερ του Μηχανισμού Στήριξης, σαφώς ήταν και είναι και ο Κ. Σαμαράς (και ο ίδιος το έχει πει σε ομιλίες, και οι ευρωβουλευτές του!), κι όμως ψήφισε ... κατά του Μηχανισμού Στήριξης, λέγοντας πως ψηφίζει κατά των μέτρων ΠΑΣΟΚ!.. Δεν είδα όμως κανέναν να κατηγορεί τον Σαμαρά για κοροϊδία του Ελληνικού λαού (Ναι στον Μηχανισμό Στήριξης, όχι στο Μνημόνιο, όχι στα μέτρα ΠΑΣΟΚ, υπερψήφιση νομοσχεδίων ΠΑΣΟΚ κατά 85%), είδα όμως πολλούς να στρέφονται κατά του ΛΑ.Ο.Σ. επειδή είπε "Ναι στο Μηχανισμό Στήριξης, άρα Ναι σε ένα αναγκαστικό Μνημόνιο, ΑΛΛΑ υλοποίηση των στόχων του με διαφορετικούς τρόπους"... Το ΛΑ.Ο.Σ. όλοι γνωρίζουν ότι έχει καταψηφίσει πολλά νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ άλλωστε... Όλοι, χάσανε την ουσία, και μείνανε στις ανόητες και ανούσιες ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ θέσεις: "ΛΑ.Ο.Σ. υπερ Μνημονίου, ΝΔ κατά Μνημονίου", οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα!

2. Το Μνημόνιο 1, δεν απέτυχε. Απλά, δεν εφαρμόστηκε!.. Το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε επιλεκτικά τα χειρότερα μέτρα του, και ότι είχε να κάνει με αναδιάρθρωση κράτους και εξορθολόγιση δαπανών σε ζημιογόνους τομείς, το αγνόησε εντελώς. Είναι λοιπόν περίεργο, το ότι κάποιοι επιμένουν να κοιτάν το ανεφάρμοστο Μνημόνιο, καλύπτοντας πίσω από αυτό την εφαρμοσμένη καταστρεπτική πολιτική ΠΑΣΟΚ.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, βλέπουμε το ΛΑ.Ο.Σ. να βγαίνει και να παίρνει θέση σε ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ (αποτυχημένη κυβερνητική Πολιτική) όταν ο απλός λαός, έχει κολλήσει ακόμη στο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ (ανεφάρμοστο Μνημόνιο).

Το ΛΑ.Ο.Σ. φωνάζει (εδώ και μήνες) "αλλάξτε κυβέρνηση γιατί αυτή είναι ανίκανη και χανόμαστε", και οι πολίτες αναρωτιούνται "γιατί δεν θα ψηφίσει το 2 αφού ψήφισε το 1;", αγνοώντας σαφώς πως η σύγκριση αυτή είναι μόνο για λόγους παραπολιτικής και εντυπώσεων καθώς συγκρίνει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Ταυτόχρονα, αντί να κατηγορεί την εφαρμοσμένη πολιτική ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το ανεφάρμοστο Μνημόνιο - το Μνημόνιο ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ το ΠΑΣΟΚ!.. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί αυτός ο λαός, έχει τον Γιωργάκη να τον κυβερνάει!...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!