tromaktiko: Σχέδιο ψηφίσματος του Σ.Α. για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σχέδιο ψηφίσματος του Σ.Α. για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο



Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να ενισχύσουν τη... δυναμική των συνομιλιών, να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις κατά τρόπο "ανοιχτό και εποικοδομητικό" και να εργαστούν για να επιτύχουν συγκλίσεις στα εναπομείναντα ουσιαστικά θέματα, μέσα στο πλαίσιο της συνάντησής τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη.

Στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την εξάμηνη ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συμφώνησαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Σώματος. Όπως συνηθίζεται, το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος ετοίμασε η βρετανική αντιπροσωπεία και κατά τη διάρκεια άτυπων διαβουλεύσεων υπήρξαν προσθαφαιρέσεις, που φαίνεται ότι ικανοποιούν κάποια αιτήματα που είχε η Λευκωσία, σε σχέση με το ρόλο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των λεγόμενων "τουρκοκυπριακών αρχών".

Με βάση το συμφωνημένο σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και την προηγούμενη έκθεσή του (4 Μαρτίου 2011) για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, καθώς και την προοπτική για περαιτέρω πρόοδο στο εγγύς μέλλον, με σκοπό μια "συνολική και διαρκή" λύση. Παράλληλα, καλεί και πάλι τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να διαμορφώσουν ενθαρρυντικό και θετικό κλίμα, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα, με την εφαρμογή και άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διάνοιξη περισσοτέρων σημείων διέλευσης.

Όσον αφορά την κατάσταση επί του εδάφους, καλεί ξανά την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του στρατιωτικού "στάτους κβο" στην περιοχή Στροβίλια, όπως ίσχυε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000.

Την ερχόμενη Δευτέρα, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια αναμένεται η έγκριση του ψηφίσματος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!