«Η ηττημένη Γερμανία, τιμωρήθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με 32 δισ. δολάρια αποζημιώσεις. Το 1924 δήλωσε αδυναμία πληρωμών και το ποσό μειώθηκε στα 24 δισ. Το 1931-32 εξαναγκάστηκε σε Μνημόνιο για να πληρώσει τις δόσεις της και τελικά, απηλλάγη όλων στη Λοζάνη, έχοντας ξεπληρώσει μόνον το 1/8 των συνολικών αποζημιώσεων», υπενθύμισε ο κ. Μαρκόπουλος.
Κατά της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, όπως παρουσιάστηκε στο Ζάππειο-2, στράφηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, θεωρώντας πως η μείωση των κρατικών δαπανών που προβλέπει, δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από απολύσεις στο Δημόσιο, ή τεράστια μείωση των μισθών και συντάξεων. «Πέστε ξεκάθαρα, θέλετε να απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι; Θέλετε να μειωθούν στο μισό οι μισθοί και οι συντάξεις;» αναρωτήθηκε.
«Με το σωσίβιο του Μνημονίου κρατηθήκαμε στην επιφάνεια. Οι εταίροι μας, μας έδωσαν τώρα σωστική λέμβο. Εναπόκειται σε μας να κολυμπήσουμε για να περάσουμε απέναντι με ασφάλεια», ανέφερε στην ομιλία του ο Κώστας Γείτονας (ΠΑΣΟΚ). «Έχουμε δανειστές: Η χώρα, κάτω απ’ το βάρος της υπερχρέωσης, υφίσταται αυτό που υφίσταται. Το δίλημμα είναι ένα και είναι υπαρκτό. Αυτοί που μιλάνε για εκβιασμό, δεν έχουν συναίσθηση ενός κινδύνου μοναδικού για τη χώρα. Κι άγνοια κινδύνου, για βουλευτές δεν δικαιολογείται» σημείωσε.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, διαπίστωσε πως η κυβέρνηση «χάνει αμαχητί την μάχη της ψυχολογίας - και αυτό αποτελεί την πιο μεγάλη εθνική ήττα».
Κατά τον κ. Σιούφα, η επιβολή νέων φόρων σε μία οικονομία σε ύφεση, δεν οδηγεί σε έσοδα. «Είναι επιβεβλημένο να προωθηθεί με άλλους ρυθμούς το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας - όπως επίσης και μια νέα αναπτυξιακή πολιτική» υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Στο εξωτερικό, η Ελλάδα, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, είτε για την έκδοση του ευρωομολόγου, είτε για την εναλλακτική λύση του δανεισμού της χώρας μας για την επαναγορά μέρους του χρέους της σε χαμηλότερες τιμές από την δευτερογενή αγορά. «Επιτέλους αποφασίστε να κυβερνήσετε. Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι έχετε πάθει. Δεν μπορείτε να λειτουργείτε μέσα σε πανικό. Έστω και τώρα, ομολογείστε τις ευθύνες σας για όσα λέγατε και κάνατε το 2009», κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Σιούφας.