tromaktiko: Υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και ερωτήσεις - απαντήσεις

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και ερωτήσεις - απαντήσεις



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
1. Οι υποψήφιοι, μπορούν να αντλήσουν αναλυτικές οδηγίες κατά την επεξεργασία του μηχανογραφικού τους δελτίου είτε στην...
ηλεκτρονική διεύθυνση http:exams.minedu.gov.gr είτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr . είτε από τις ΟΔΗΓΙΕΣ που αποστέλλονται σε όλα τα Λύκεια.

2. Για την διευκόλυνση των υποψηφίων θα λειτουργεί επίσης στο Υπουργείο Παιδείας κέντρο τηλεφωνικής υποστήριξης, καθόλη τη διάρκεια επεξεργασίας και οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, στο τηλέφωνο 210.3443993 καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή) 10:00 με 20:00, καθώς και κέντρο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και εξυπηρέτησης στο e-mail: examshd@minedu.gov.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

3. Τέλος, τόσο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:exams.minedu.gov.gr όσο και στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr., οι υποψήφιοι μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικό VIDEO (http:www.minedu.gov.gr ilektroniko-mixanografiko-
video.html), στο οποίο περιγράφεται η εφαρμογή και δίνονται απλές οδηγίες βήμα-βήμα για την επεξεργασία ή την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού. Στην ιστοσελίδα του ΥΠΔΒΜΘ: www.minedu.gov.gr., οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν και να κατεβάσουν οποιοδήποτε πληροφοριακό κείμενο επιθυμούν (πχ. το μηχανογραφικό δελτίο σε έντυπη μορφή), ώστε να εργάζονται με αυτό το υλικό, χωρίς να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας και χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών. Δίνεται όμως η δυνατότητα σε όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.

1. Κάθε υποψήφιος με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που είχε κατά τη συμμετοχή του στις πανελλήνιες και τα αρχικά γράμματα των ονομαστικών του στοιχείων, επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση exams.minedu.gov.gr και συμπληρώνει (πρόχειρα) το μηχανογραφικό του δελτίο. Τελειώνοντας, του εμφανίζεται ένας κωδικός δελτίου, τον οποίο πρέπει να σημειώσει. Στην επόμενη επίσκεψή του, με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό δελτίου, μπορεί να τροποποιήσει το (πρόχειρο) μηχανογραφικό που έχει ήδη συμπληρώσει όσες φορές επιθυμεί.

2. Παράλληλα, κάθε υποψήφιος προσέρχεται στο Λύκειό του και δημιουργεί τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), προκειμένου να ταυτοποιηθεί από το ίδιο του το Λύκειο με βάση το αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2011) που έχει καταρτίσει το ΥΠΔΒΜΘ σύμφωνα με τις Αιτήσεις- Δηλώσεις του Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι για το ποσοστό 10 τοις εκατό των θέσεων εισακτέων (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β), μπορούν να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και να δημιουργήσουν και αυτοί το δικό τους προσωπικό κωδικό (password). Και για τους υποψηφίους αυτούς υπάρχει αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων ετών 2009 ή 2010).

3. Ο υποψήφιος μπορεί πλέον, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μέσω διαδικτύου να επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση exams.minedu.gov.gr, για να υποβάλει – οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο όταν αισθάνεται ότι έχει κάνει τις τελικές του επιλογές και είναι έτοιμος να τις οριστικοποιήσει.

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση (exams.minedu.gov.gr), παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες επεξεργασίας και υποβολής του μηχανογραφικού, Χρήσιμοι Σύνδεσμοι, Στατιστικά, Βάσεις Εισακτέων και Συχνές Ερωτήσεις. Με όλους αυτούς τους συνδέσμους, ο υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά τα προγράμματα σπουδών, τις επαγγελματικές προοπτικές, την ισχύουσα νομοθεσία κλπ.

Μετά από την επιτυχή είσοδο ο υποψήφιος θα βλέπει τις πρώτες σελίδες του μηχανογραφικού του δελτίου με τα πλήρη στοιχεία του και θα του ζητείται να συμπληρώνει πρόσθετα ατομικά στοιχεία π.χ. ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, την ειδική περίπτωση - κατηγορία υποψηφίου (πολύτεκνος, τρίτεκνος, κοινωνικά κριτήρια), εάν ανήκει σε μία από αυτές, όλα με αναλυτικές οδηγίες βήμα – βήμα. Στην συνέχεια εμφανίζονται τα επιστημονικά πεδία (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β) ή οι τομείς (ΕΠΑΛ Α) που του επιτρέπονται να επιλέξει. Κατόπιν συμπληρώνει τις σχολές- τμήματα προτίμησής του, με τη σειρά που επιθυμεί. Όταν τελειώσει με τις προτιμήσεις, μπορεί να εκτυπώνει ή να αποθηκεύει το μηχανογραφικό στον προσωπικό του υπολογιστή.

Ο υποψήφιος, πριν την οριστική υποβολή, μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικά περισσότερα τους ενός πρόχειρα μηχανογραφικά, με διαφορετικά σενάρια προτιμήσεων και συνδυασμών σχολών ή τμημάτων. Το καθένα συνοδεύεται από έναν μοναδικό κωδικό αριθμό δελτίου. Ο υποψήφιος, όμως, θα οριστικοποιήσει ένα μηχανογραφικό, με το οποίο επιθυμεί να κριθεί για την επιλογή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με την πράξη της οριστικοποίησης διαγράφονται αυτόματα, από την κεντρική βάση δεδομένων, όλα τα υπόλοιπα πρόχειρα μηχανογραφικά για λόγους ασφαλείας.

Β. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ.

1. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των μηχανογραφικών τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία από Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011.

2. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέλθουν στα Λύκειά τους για να προμηθευτούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από 16-6-2011 ως 23-6-2011.

3. Η οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων μπορεί να γίνει από 17-6-2011 ως και 28-6-2011. Οι υποψήφιοι με το 10 τοις εκατό θα αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ και θα οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό μέσα στις ίδιες προθεσμίες.

Επισημαίνεται, ότι οι προθεσμίες είναι αποκλειστικές και δεσμευτικές και μετά την παρέλευσή τους δεν γίνεται δεκτή καμμία υποβολή ή τροποποίηση μηχανογραφικού δελτίου.
1. Τι πρέπει να κάνω αν θέλω να ξαναδώσω πανελλήνιες εξετάσεις σε Γενικό Λύκειο;
Θα πρέπει να απευθυνθώ στο Λύκειο αποφοίτησής μου ή στο πλησιέστερο του τόπου κατοικίας μου και να υποβάλλω αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου.
2. Τι πρέπει να κάνω αν θέλω να κάνω χρήση του 10 τοις εκατό, δηλαδή αν επιθυµώ να είμαι υποψήφιος για το 10 τοις εκατό των θέσεων των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς νέα εξέταση;
Σύµφωνα µε το άρθρο 25 του νόμου 3687/2008 οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ηµερήσιου Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β που επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για το 10 τοις εκατό των θέσεων εισακτέων, καταθέτουν το μηχανογραφικό τους δελτίο μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους και διατηρούν αυτό το δικαίωµα για 2 µόνο χρόνια µετά την τελευταία εξέτασή τους.
3. Πώς μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις;
Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=487&Itemid=75&lang=el
4. Τι πρέπει να κάνω για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας;
Ακολουθήστε την παρακάτω πορεία:
ΑΡΧΙΚΗ σελίδα υπουργείου -» Διοικητικά Έγγραφα -» Έγγραφα Ιδιωτικής Εκπαίδευσης -» Χορήγηση Επάρκειας Προσόντων Διδασκαλίας Ξένης Γλώσσας.

ή πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο
www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2042:12-01-11-xorigisi-eparkeias-prosonton-didaskalias-ksenis

5. Τι πρέπει να κάνω για τη χορήγηση άδειας διδασκαλίας σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών;
Ακολουθήστε την παρακάτω πορεία:
ΑΡΧΙΚΗ σελίδα υπουργείου -» Διοικητικά Έγγραφα -» Έγγραφα Ιδιωτικής Εκπαίδευσης -» Χορήγηση Άδειας Διδασκαλίας σε Φροντιστήρια,
ή πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο

www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2039:12-01-11-xorigisi-adeias-didaskalias-se-frontistiria&catid=149:2011-01-12-07-30-20&Itemid=144&lang=el

6. Τι πρέπει να κάνω αν θέλω αντίγραφο του τίτλου σπουδών μου από ιδιωτική σχολή που έχει κλείσει και βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γραφείο επαγγελματικής εκπαίδευσης (διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης α Αθήνας) στο τηλέφωνο 210-32.13.603 και 210-32.13.697.

Αν η σχολή σας βρισκόταν σε κάποια άλλη περιοχή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γραφείο επαγγελματικής εκπαίδευσης (διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) της περιοχής αυτής.
7. Ποιό είναι το νέο πλαίσιο που διέπει πλέον τα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.);
Με βάση το νόμο 3879/2010 και μετά την κατάργηση του Ο.Ε.Ε.Κ. τα δημόσια Ι.Ε.Κ. του καταργούμενου Ο.Ε.Ε.Κ. αποτελούν πλέον μονάδες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.

Από τον Ιούλιο του 2011, με βάση το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισης των Ι.Ε.Κ. θα αναλάβουν μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, καθώς στόχος είναι η αποκέντρωση και η ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών και των δήμων.

Στο μεταβατικό διάστημα και μέχρι την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, τη λειτουργία και διαχείριση των δημόσιων Ι.Ε.Κ. θα αναλάβουν μέσα από προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ο Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.).

Όσον αφορά σε θέματα διοικητικής φύσεως (προσωπικό κ.λπ.) θα απευθύνεστε στην Διεύθυνση Διοικητικού- Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (τηλ. 213.1311644).

Προς το παρόν και μέχρι νεώτερης οδηγίας, όσον αφορά στα εκπαιδευτικά θέματα, συνεχίζετε να αναφέρεστε και να επικοινωνείτε με το Τμήμα Σπουδαστικών Θεμάτων του πρώην Ο.Ε.Ε.Κ..

8. Πώς μπορώ να εγγραφώ στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών;
Δικαίωμα εγγραφής στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ομογενείς.

Για την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2081:19-01-11-aitisi-kai-dikaiologitika-poy-ypoballontai-gia-tin-eggrafi-stin-epetirida-idiotikon-ekpaideytikon-leitoyrgon&catid=149:2011-01-12-07-30-20&Itemid=144&lang=el

9. Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών των 1000 ευρώ;
Για το στεγαστικό επίδομα φοιτητών των 1000 ευρώ υπεύθυνο είναι το υπουργείο οικονομικών. Σχετική εγκύκλιος έχει αποσταλεί στις κατά τόπους ΔΟΥ. Θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε εφορία για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

10. Τι πρέπει να κάνω αν έχω χάσει το απολυτήριό μου από το Δημοτικό/Γυμνάσιο/Λύκειο;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο σχολείο αποφοίτησης σας για να σας εκδώσουν αποδεικτικό απόλυσης.

11. Πώς μπορώ να κάνω επίσημη μετάφραση του τίτλου σπουδών μου;
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών
www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Services/Citizens/Interpret_Service

12. Πώς μπορώ να κάνω αναγνώριση των επαγγελματικών μου προσόντων αν κατέχω τίτλο σπουδών εξωτερικού;
Μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες σχετικά από τον παρακάτω σύνδεσμο:
www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=232:τμήμα-δ'-αναγνωρίσεως-επαγγελματικών-προσόντων&Itemid=318&lang=el

13. Από πού μπορώ να αντλήσω πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα;
Πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=54&Itemid=461&lang=el#

14. Πώς μπορώ να βρω πληροφορίες για υποτροφίες και κληροδοτήματα;
Μπορείτε να αντλήσετε τον επίσημο οδηγό υποτροφιών του Υπουργείου Παιδείας πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1150%3Aodigos-ypotrofion&catid=53%3Aypotrofies-klirodothmata&Itemid=141&lang=el

Ανακοινώσεις για νέες υποτροφίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=53%3Aypotrofies-klirodothmata&Itemid=141&layout=default&lang=el

Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Εκπαιδευτικών Θεμάτων
Τμήμα Α Υποτροφιών
Τηλέφωνο: 210 344 3129 Fax: 210 344 2469 Γραφείο: 2155

Αρμοδιότητες
Το Τμήμα έχει ως κύριο έργο την παροχή υποτροφιών από αναπτυσσόμενες χώρες για την εκπόνηση μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών, μεταδιδακτορική έρευνα καθώς και για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, σε φοιτητές ή απόφοιτους ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας εξωτερικού. Επίσης, διοργανώνει θερινό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε «Κέντρα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και από το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Συνεργασίας/ ΥΠΕΞ-ΥΔΑΣ. Επιπλέον, το Τμήμα μας διαβιβάζει ρηματικές διακοινώσεις για τη συμμετοχή Ελλήνων φοιτητών σε ξένα πανεπιστήμια και χορηγεί «Οδηγό Υποτροφιών» (http://www.minedu.gov.gr/publications/docs/odhgos_ypotrofiwn_2007_100908.pdf ) και τον «Οδηγό σχετικά με τις Διεθνείς Σχέσεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων».

Στοιχεία επικοινωνίας Γραφείου Κληροδοτημάτων
Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Γενική Δ/νση Διοικ. & Οικον. Υποστήριξης
Διεύθυνση Διοικητικού
Τμήμα Διαχ. & Μισθ/σιας, Γραφείο Κληροδοτημάτων (αρ. γραφείου 2045)
Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι
Τηλ: 210.3442354, 210.3443229

Φαξ: 210.3442365 (με την ένδειξη «για το γραφείο 2045»)
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Klirodotimata@ypepth.gr

Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τμήμα Β' Προγραμμάτων
Τηλέφωνα: 210 344 3179, 210 344 3195, 210 344 3182-3 Fax: 210 344 2477 Γραφείο: 2162
E-mail: euro2@ypepth.gr, programs@ypepth.gr, ermundus@ypepth.gr, europe@ypepth.gr

Αρμοδιότητες
Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων είναι η Εθνική Αρχή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης (Lifelong Learning Programme) και Erasmus Mundus, και έχει την ευθύνη του συντονισμού, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης αυτών, μέσω του τμήματος Β' της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εποπτεία, καθοδήγηση και στήριξη των αρμόδιων οργανωτικών δομών ως προς την εκτέλεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Η υποβολή και υλοποίηση σχεδίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προαγωγή της εθνικής πολιτικής για την εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Η διοργάνωση του Εθνικού Διαγωνισμού για Νέους Επιστήμονες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού των Νέων Επιστημόνων.
Η παρακολούθηση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Άνοιξη της Ευρώπης, σε εθνικό επίπεδο.
Κάθε άλλο θέμα που αφορά ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Στον τηλεφωνικό αριθμό 210-3443469 (φοιτητική μέριμνα για ΑΕΙ) δίνονται απαντήσεις για θέματα που αφορούν τη χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές βάσει των διμερών μορφωτικών προγραμμάτων που έχει συνάψει η χώρα μας με άλλες χώρες.

Για Κληροδοτήματα Άμεσης Διαχείρισης Υπουργείου Οικονομικών και Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.
http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1038%3Aklirodotimata-amesis-diaxeirisis-ypoyrgeioy-oikonomikon-kai-ypdbmth&catid=53%3Aypotrofies-klirodothmata&Itemid=141&lang=el

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: www.iky.gr
Για το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στην ακόλουθη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-programme/doc78_en.htm

Το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης περιλαμβάνει τα επιμέρους προγράμματα:
Comenius Προσχολική και σχολική εκπαίδευση
Erasmus Ανώτατη εκπαίδευση
Leonardo Da Vinci Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
Grundtvig Εκπαίδευση ενηλίκων

Το εγκάρσιο πρόγραμμα:
Ανάπτυξη πολιτικής (ARION, CEDEFOP, δίκτυο EYRIDICE, κ.λ.π.)
Προώθηση εκμάθησης γλωσσών,
Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και στη μάθηση με τη χρήση ΤΠΕ,
Διάδοση - αξιοποίηση αποτελεσμάτων
Το πρόγραμμα JEAN MONNET,
Το πρόγραμμα σχετίζεται με θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης σε Πανεπιστημιακό επίπεδο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!