tromaktiko: Δεν «έπιασε» τις έδρες αλλά είναι ο απόλυτος νικητής

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Δεν «έπιασε» τις έδρες αλλά είναι ο απόλυτος νικητής



Απόλυτος νικητής με ποσοστό 50,3% , έναντι 46,6% στις εκλογές του 2007, κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών κόμμα... του Ρετζίπ Ταγίμπ Ερντογάν, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές, κατά τέσσερις λιγότερους από την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει το Σύνταγμα μόνο με τις δικές του ψήφους. Σήμερα για μια ακόμα φορά η δημοκρατία και η εθνική θέληση νίκησαν" τόνισε ο κ. Ερντογάν που βγήκε στο μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του στην Αγκυρα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Εμίν, για να χαιρετίσει το πλήθος των οπαδών του που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί εκεί κρατώντας σημαίες του Κόμματος αλλά και της χώρας.

Ο κ.Ερντογάν τόνισε επίσης ότι "η Γάζα, η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ νίκησαν επίσης" δείχνοντας για μία ακόμα φορά τη συμπάθειά του στον μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαιτέρως στην παλαιστινιακή υπόθεση.

"Ο λαός μας έστειλε μήνυμα να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσω συναίνεσης και διαπραγματεύσεων" τόνισε και πρόσθεσε: "Θα συζητήσουμε το νέο Σύνταγμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης" .

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.

Μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν, καθώς θα ενσωματώνονται ψήφοι από τη Δυτική Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί "συγκρατημένη απαισιοδοξία" πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του ΡΛΚ περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.

Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!