tromaktiko: Γαλλικές τράπεζες υπέρ της "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Γαλλικές τράπεζες υπέρ της "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέους



Γαλλικές τράπεζες υπέρ της "ανακύκλωσης" ελληνικού χρέουςΜετά τις πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, ότι η τράπεζά του θα στήριζε ένα σχέδιο επέκτασης της λήξης του ελληνικού χρέους, σημερινά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο φέρουν γαλλικές τράπεζες να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής προς την ίδια κατεύθυνση.
Μία κίνηση που φέρεται να έχει και πολιτική στήριξη από το Παρίσι. Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, είναι να συμφωνήσει το σύνολο των πιστωτών της Ελλάδας στην «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους, μία κίνηση που μπορεί να μην συμπίπτει με τη γερμανική θέση περί εθελοντικής συμμετοχής σε ένα τέτοιο σχέδιο, είναι ωστόσο ευθυγραμμισμένη με τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προκρίνει ένα «roll-over» του ελληνικού χρέους έναντι του λεγόμενου «reprofiling». 
Τα ίδια δημοσιεύματα επικαλούνται δηλώσεις τραπεζικών στελεχών της Γαλλίας, σύμφωνα με τις οποίες οι επιπτώσεις από μία τέτοιου είδους «ανακύκλωση» του ελληνικού χρέους θα είναι διαχειρίσιμη, αν και παραμένει ακόμη αβέβαιη η αντίδραση των αγορών. Δηλώνουν επιπλέον, χωρίς να ονοματίζονται, ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα άλλαζε τους κανόνες του ‘παιχνιδιού’ στην Ευρωζώνη και θα σηματοδοτούσε ένα… ταξίδι στο άγνωστο».
Σημειώνεται πάντως ότι οι γαλλικές τράπεζες κατατάσσονται μεταξύ των μεγαλύτερων πιστωτών της Ελλάδας, κάτι που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε ενδεχόμενη απόφασή τους να στηρίξουν ένα σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους.
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!