tromaktiko: Για να λέμε και τα καλά ενός δημάρχου που τα έβαλε με μεγαλονοξενοδόχους και αντέδρασαν οι μηχανικοί

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Για να λέμε και τα καλά ενός δημάρχου που τα έβαλε με μεγαλονοξενοδόχους και αντέδρασαν οι μηχανικοί



Είμαι πολιτικός μηχανικός στην Κω και θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μέσα από το site σας ένα μοναδικό και συνάμα τραγικό γεγονός.
Ο εκλεγμένος με μεγάλο ποσοστό ψήφων δήμαρχος του ενιαίου πλέον δήμου Κω, λαμβάνοντας υπΆόψην το κλίμα των καιρών, την οικονομική κατάσταση τόσο του δήμου σαν φορέα όσο και των πολιτών που τον απαρτίζουν, θεώρησε πρέπων να αναστείλει τις οικοδομικές άδειες νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο τον δήμο της Κω για έναν ολόκληρο χρόνο!!!!

Διαμέλισε βάρβαρα τον κατασκευαστικό τομέα του νησιού αφήνοντας από τον μεγαλύτερο επιχειρηματία μέχρι τον τελευταίο εργάτη, άνεργο.
Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων μπορεί να κοστίσει σε πρώτη φάση 25-30.000.000 € μόνο η κατασκευή του. Τα αγροτεμάχια που θα χρειαστούν φτάνουν σε κόστος τα 2,5-3.000.000 €. Αρα συνολικά θα είχαμε μια επένδυση των 33.000.000 στο νησί από τα ποία τα 2/3 θα πήγαιναν στους ανθρώπους του νησιού που είτε θα εργάζονταν είτε θα προμήθευαν την κατασκευή. Το δεύτερο σκέλος του ξενοδοχείου περιλαμβάνει το εργατικό δυναμικό που θα απασχολείται στις νέες θέσεις εργασίας, γύρω στα 300 άτομα. Και το τρίτο σκέλος θα είχε να κάνει με την αύξηση της τουριστικής κίνησης του νησιού η οποία φέρνει κέρδη και σε τοπικό αλλά και σε εθνικό χαρακτήρα.
Ουσιαστικά ο κύριος δήμαρχος πετάει 50.000.000 € για προσωπικούς λόγους που μέχρι τώρα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.
Όταν σε μια χώρα που βουλιάζει και ο καθένας από εμάς δίνει μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός του για να την σώσει, βρίσκονται κάποιοι που ανοίγουν τρύπες στα ύφαλά της τότε καταλαβαίνεται ότι όσο χρήματα να πάρουμε από την Ευρώπη, όσους φόρους να καταβάλουμε και όσο γή να ξεπουλήσουμε δεν υπάρχει καμία μα καμία ελπίδα.
Όταν για παράδειγμα έρχεται ξένος επιχειρηματίας, από την Ευρώπη, με κάποιο κεφάλαιο για να επενδύση στον τουρισμό της Ελλάδας και ουσιαστικά να δώσει μια ανάσα σε μια μερίδα του τόπου, και χρειάζεται να πάρει εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς οι οποίες διαρκούν 24 μήνες και να κολλάει στο συμβούλιο της επικρατείας γιατί έχει κάποιους θάμνους μέσα στο οικόπεδο του τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Για να πάρει κάποιος έγκριση από το δασαρχείο θα πρέπει να περιμένει 18 μήνες. Για έγκριση περιβαλλοντικών όρων η ταρίφα ανέρχεται στον ένα χρόνο. Για έγκριση χωροθέτησης στους έξι μήνες. Και μετά από όλα αυτά να περάσει από τον ΕΟΤ και την πολεοδομία. Ποιός επενδυτής μπορεί να περιμένει τόσο? Στην Τουρκία η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί 6 μήνες. Μήπως είμαστε κατώτεροι σαν κράτος?
Προσπαθούμε να μην χρεοκοπήσουμε παγώνοντας κάθε επένδυση στη χώρα. Αν αυτό λέγεται επενδυτική πολιτική τότε μάλλον τα σχολεία στα οποία σπούδασαν οι πολιτικοί μας τους έδιναν λάθος σημειώσεις. Δεν νοείται ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες επενδύσεων. Φυσικά πάντα με τον έλεγχο και την αποφυγή αυθαιρεσιών.
Παρακαλώ δημοσιοποιήστε το θέμα γιατί αν δεν δουλέψει ο τουρισμός, το μοναδικό προϊόν που παράγει πλέον η Ελλάδα, το τέλος είναι σίγουρο.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!