tromaktiko: Η "Παιδική χαρά" της Ε.Ε. επιστρέφει και πάλι - Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου...

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η "Παιδική χαρά" της Ε.Ε. επιστρέφει και πάλι - Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου...



Η μεταβλητότητα αναμένεται αν συνεχιστεί, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη αφενός στην εσωτερική ειδησεογραφία των διεργασιών για την ψήφιση του... μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την ώρα που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται και πάλι η γνωστή εικόνα “παιδικής χαράς”, όπως χαρακτηριστικά την έχουμε βαφτίσει, της Ε.Ε., όπου για ακόμη μια φορά, τον τελευταίο έναν χρόνο της κρίσης χρέους, σημειώνονται μεγάλα προβλήματα συνεννόησης μεταξύ των κρατών – μελών και των ξένων αξιωματούχων.

Ξεκινώντας από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, κάτι παραπάνω από έντονοι ήταν οι χθεσινοί διάλογοι κατά τη διάρκεια της χρονοβόρου συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου και υπήρξαν πολλές επικρίσεις από συγκεκριμένους βουλευτές προς το πρόσωπο του υπουργού οικονομικών, κάτι το οποίο όμως θα λέγαμε ότι το αναμέναμε σε μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά την αντίδραση του υπουργού οικονομικών, εμφανίστηκε να κάνει αυτοκριτική και να είναι διαλλακτικός σε μια σειρά οικονομικά θέματα, στα οποία φαίνεται να υποχωρεί (αντικειμενικές αξίες, αλλαγή πλεύσης στο αφορολόγητο και τον ενιαίο φόρο στο πετρέλαιο) με σκοπό να πέσουν, σε έναν βαθμό, οι τόνοι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Συνοψίζοντας, θα επαναλάβουμε πάντως ότι τις περισσότερες, αν όχι όλες, από τις αντιδράσεις τις περιμέναμε, ενώ πιστεύουμε ότι στην πλειοψηφία τους εντάσσονται κυρίως στην προσπάθεια συγκεκριμένων βουλευτών να εμφανίσουν, για ευνόητους λόγους, στην κοινή γνώμη, ένα πιο φιλολαϊκό πρόσωπο.

Μάλιστα πιστεύουμε ότι παρά τις αντιδράσεις η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τις επόμενες ημέρες, φαίνεται να είναι σχεδόν βέβαιη, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη είτε καταψήφισης, είτε παραίτησης βουλευτή (το πιο πιθανό), θα λέγαμε ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προχθές, κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την ψήφιση, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και όχι η απόλυτη συναίνεση.

Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουμε πάντα, ότι σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα υπάρξει ένας εκτεταμένος ανασχηματισμός έκπληξη, με μεγάλη πιθανότητα την είσοδο τεχνοκρατών στην κυβέρνηση, αλλά και απομάκρυνσης όλων των “αντιφρονούντων”.

Πέραν των θεμάτων της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων εταίρων για το νέο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπου και επιστρέφει δριμύτερο το θέατρο του παραλόγου και τα προβλήματα συνεννόησης των ευρωπαίων αξιωματούχων για ακόμη μια φορά. Μάλιστα φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος οι τελικές αποφάσεις να αναβληθούν για το Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο φοβόμαστε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εφιάλτης για την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να παραδίνεται, στο μεσοδιάστημα, στα χέρια των κερδοσκόπων και την επενδυτική ψυχολογία και όχι μόνο να βουλιάζει ακόμη περισσότερο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης πτώχευσης της Ελλάδας, εάν η χώρα δεν λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη, προειδοποιεί ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει “Βρισκόμαστε ενώπιον του πραγματικού κινδύνου της πρώτης ανεξέλεγκτης πτώχευσης κράτους εντός της ευρωζώνης”, ενώ προσθέτει “μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2012, όπως έχει προγραμματιστεί στο τρέχον πρόγραμμα, είναι κάτι περισσότερο από μη ρεαλιστική“. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μια ουσιαστικής επέκτασης της ευρωπαϊκής βοήθειας, ενώ αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται στην επιστολή του υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας. Οποιοδήποτε νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να εμπεριέχει μια δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των φορολογουμένων και των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας, γράφει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι “η διαδικασία αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική συμβολή των κατόχων ελληνικών ομολόγων“.

Σε κάθε περίπτωση εμείς με αφορμή τη νέα ασυνεννοησία στους κόλπους της Ε.Ε. θα επαναλάβουμε ότι ο κίνδυνος, όσο αυτή η εικόνα συνεχίζεται, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για την ίδια τη μελλοντική βιωσιμότητα της Ε.Ε. αυξάνεται κατακόρυφα. Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, τονίζεται ότι ως μοναδική βιώσιμη λύση για την ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ε.Ε., φαντάζει η στρατηγική του να “κοπεί νέο χρήμα” (στα πλαίσια της λογικής της πολιτικής της FED), με σκοπό την αγορά και τη διαγραφή ενός μέρους χρέους των υπερχρεωμένων χωρών της Ε.Ε.

Στα αμιγώς τεχνικά, παρά τη χθεσινή πτώση, δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι εξαλείφεται η ελπίδα για βελτίωση του κλίματος, ενώ σε περίπτωση συνέχισης των πιέσεων το ενδιαφέρον θα έλθει και πάλι στις πολύ σημαντικές στηρίξεις στα επίπεδα των 1.200 – 1.240 μονάδων για το ΓΔ και των 890 – 900 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο ζητούμενο είναι μια θετική αντίδραση και προσέγγιση, τις επόμενες ημέρες, των πολύ σημαντικών αντιστάσεων των δύο βασικών δεικτών (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες).
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!