tromaktiko: Σχετικά με την παιδεία

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σχετικά με την παιδεία



Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την ανάρτηση σου...
Αρίστευσες σε μαθήματα που η πλειονότητα των υποψηφίων πήγαν άσχημα. Και φοβάσαι ότι σε πέταξε έξω ένα μάθημα που δεν πήγες καλά.
Επειδή είμαι και μαμά παιδιών που πέρασαν το μαρτύριο των πανελληνίων , αλλα και εκπαιδευτικός έχω να σου πω τα εξής. Αρχικά συγχαρητήρια !!!!!Έδωσες τη μάχη σου και πήγες πάρα πολύ καλά. Οι βάσεις θα κατρακυλήσουν φέτος ,κάτι στο οποίο συγκλίνουν όλες οι αναλύσεις. Ύστερα είτε περάσεις εκεί που θέλεις ή στην επόμενη επιλογή σου αυτό ΔΕΝ σε αναιρεί για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλες. Και να ξέρεις ότι οι δικοί σου που φοβάσαι ότι τους απογοήτευσες κάνεις μεγάλο λάθος. Ο γονιός δεν απογοητεύεται ποτέ από το παιδί του που το βλέπει ότι !προσπαθεί χρόνια. Είναι πάντα κοντά του . Είναι δίπλα και καμαρώνουν για το παιδί τους και αν το δουν στενοχωρημένο το βοηθούν να το ξεπεράσει. Βγάλε αυτό από το νου σου ότι τους απογοήτευσες.
Συμπλήρωσε το μηχανογραφικό , ετοίμασε ένα σακ βουαγιάζ και πήγαινε με τους φίλους σε κάποιο από τα πανέμορφα νησιά που έχουμε.Πέρασε ένα ωραίο καλοκαίρι και θα δεις ότι όλα στο τέλος θα πάνε πολύ καλύτερα από όσο νομίζεις

Αναγνώστρια
---------------------

Αγαπητε αναγνωστη/μαθητη Λυκειου.
Μη το βαζεις κατω.
Ειναι δυσκολο να δωσεις κουραγιο στον εαυτο σου υστερα απο μια τετοια ψυχολογικη κατασταση κ ισως υστερα απο μια χαμενη μαχη. Σε καταλαβαινω, γιατι κ εγω τα περασα αυτα. Θα σου πω κατι που θα ηθελα παντα να το εχεις στο μυαλο σου κ εσυ αλλα κ οσοι αλλοι βρισκονται στην ιδια κατασταση με σενα.
Τους γονεις σου ποτε δεν προκειται να τους απογοητευσεις, γιατι προσπαθησες και προσπαθεις, οι γονεις σου σε αγαπανε, οποτε μη σκεφτεσαι αρνητικα κ με αυτο το τροπο, δεν εχει νοημα κ μονο κακο στον εαυτο σου κανεις.
Μην στενοχωριεσαι, σκεψου πια θα ειναι η καλυτερη λυση, συζητησε το με τους γονεις σου κ να εισαι σιγουρος πως θα βρεθει λυση στο προβλημα σου, γιατι παντα υπαρχει μια λυση.
Ολα θα πανε καλα, απλα θετικα να σκεφτεσαι.
Ισως να χαθηκε μια μαχη, αλλα οχι ο πολεμος.

Aναγνώστης

--------------------
Πως γίνεται σε θέμα που η απάντηση είναι Σωστό ή Λάθος (χωρίς αιτιολόγηση), ο ένας βαθμολογητής να το βρίσκει σωστό και ο άλλος να το βρίσκει Λάθος;
Ή είναι σωστό και παίρνεις τις 3 μονάδες ή είναι λάθος και παίρνεις 0 μονάδες.
Το καταλαβαίνω να υπάρχουν διαφορές στην βαθμολογία σε θέματα που χρειάζεται αιτιολόγηση ή σε θέματα κρίσης, αλλά στο Σωστό – Λάθος η απάντηση είναι μια και ο βαθμός ένας, δεν μπορεί να υπάρχει διαφορά βαθμολογίας. Οι 3 μονάδες αυτές, μου στερούν 50 μόρια και δεν μπορώ να κάνω κάτι για αναβαθμολόγηση.
Χωρίς καμία ειρωνεία, καταλαβαίνω την κούραση τους από τα πολλά γραπτά που έχουν να διορθώσουν, αλλά θα τους παρακαλούσα να είναι περισσότερο προσεκτικοί τις επόμενες φορές.

Με εκτίμηση
Ένας μαθητής
--------------------
Aναφορικα με τα παραπονα για τις πανελλαδικες εξετασεις απο τους υποψηφιους... Ειμαι φοιτητης που περασα επιτυχως απο τις πανελλαδικες εξετασεις πριν 3 χρονια. Τοτε μιλουσαμε για τα δυσκολοτερα μαθηματικα των τελευταιων δεκα χρονων και αναμεναμε πτωση βασεων που τελικα ηταν σχετικα μικρη και λογω της μειωσης των θεσεων. Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι γιατι παραπονιουνται φετος οι μαθητες για τα θεματα? Πρεπει να καταλαβουν οτι προκειται για εναν διαγωνισμο στον οποιο ολοι οι διαγωνιζομενοι γραφουν πανω στα ιδια θεματα. Δεν εχει να κανει με το ποσο καλα γνωριζεις το αντικειμενο προσωπικα αλλα ποσο καλα το γνωριζεις σε σχεση με τον αλλον που εχει τον ιδιο στοχο με εσενα. Αν ηταν τοσο δυσκολα οσο λενε καποιοι, οι οποιοι μαλιστα μεταφερουν την ευθυνη για την δικια τους αποτυχια στο κακο κρατος και την κακη κυβερνηση (ακολουθωντας ετσι το κλιμα των ημερων), τοτε ολοι οι μαθητες ή τολαχιστον η πλειοψηφια θα εχει γραψει το ιδιο κακα με αυτους επομενως το αποτελεσμα θα ειναι ιδιο. Τα δυσκολα θεματα στις πανελλαδικες ευνοουν τους πολυ καλα προετοιμασμενους μαθητες γιατι ετσι μπορουν να ξεχωρισουν απο το συνολο. Ατνιθετα τα ευκολα θεματα εχουν σαν αποτελεσμα την ανοδο των βασεων και τελικα καλοι-αξιοι μαθητες χανουν για λιγα μορια την σχολη της αρεσκειας τους λογω καποιας μικρολεπτομεριας. Επιτελους στην χωρα αυτη πρεπει να σταματησουμε να ριχνουμε την ευθυνη στους αλλους και να αναλαβουμε το μεριδιο που μας αναλογει. Ειναι θλιβερο να βλεπεις τετοια φαινομενα σε νεα παιδια.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
--------------------------

Σήμερα διάβασα και άκουσα αμέτρητα σχόλια για το πως διαλύουν τα όνειρα των παιδιών τα δύσκολα θέματα των Πανελληνίων και πως τους στερούν θέσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλλον δεν έχετε καταλάβει φίλοι μου, μαθητές & γονείς, πως δουλεύουν οι βάσεις. Κάθε χρόνο, σε μια σχολή μπαινει ενας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Αυτος ο αριθμος ατόμων σε συνδυασμό με τις επιδόσεις στα γραπτά και σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των παιδιών "δί! νει" τη βαση της σχολής.

Επειδή ήταν δύσκολα τα θέματα και έγραψες "μέτρια" δεν παει να πει οτι δεν θα μπεις σε καλή σχολή - αφού ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ήταν δύσκολα, εκτος και αν έγραφες μόνος σου φέτος!!

Εξηγώ περαιτέρω με ενα παράδειγμα: αν έχεις στόχο την ταδε σχολή που πέρσι πχ ας πουμε ειχε βαση 19,500 μόρια και συ φέτος έπιασες 18,500 επειδή τα θέματα ηταν υπερδύσκολα, εεε προφανώς και όλοι οι υπόλοιποι "καλοί" εκεί γύρω θα είναι - άρα λογικά θα μπεις. Εκτός και αν βρεθούν αρκετοί μαθητές τόσο καλοί που ακόμα και στα δύσκολα γράψαν άριστα. Αλλά ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση πάλι έξω θα έμενες, ακόμα και αν έγραφες με εύκολα θέματα - και αυτό γιατί, το ξαναλέω , ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΓΡΑΦΑΝΕ.

Εντελώς αντίθετα - ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ - είναι για τον μαθητή τα πράγματα ΟΤΑΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ γιατί τότε πανευκολα ειναι και για όλους τους άλλους, οποτε ναι μεν θα γράψεις εσύ γαμάτα, αλλά γαμάτα θα γράψουν και ολοι οι υπόλοιποι. Οποτε επιστρεφω στο πρωτο παράδειγμα, με ευκολα θέματα, θα εχεις βγαλεις πχ ας πουμε 19,500 μόρια για μια σχολή που περσι ήθελε 19,000 και τελικά ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙΣ γιατι ενα σωρό άλλοι θα έχουν γράψει πάνω απο 19,500...



Αναγνώστης

-------------------
Αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_3539.html
Προς τον αγανακτισμένο μαθητή,

Τα θέματα ηταν για όλους τα ίδια. Εάν ηταν όντως τόσο δύσκολα όσο ισχυρίζεσαι, τότε απλά θα πέσουν οι βάσεις και θα πιάσεις ότι αντίστοιχα θα έπιανες με ευκολότερα θέματα. Δεν είχες διαφορετικά θέματα από τους άλλους. Ίσως απλά να μην ήσουν αρκετά διαβασμένος ή αρκετά τυχερός. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι χάλια αλλά δεν διαφέρει σε κάτι με πέρσυ ή πρόπερσυ, εφόσον αναφέρεσαι στην δυσκολία των θεμάτων. Η μόνη περίπτωση που αυτό σε αγγίζει είναι εάν δεν είχες την οικονομική ευχέρεια να πηγαίνεις σε φροντιστήριο.
Ο ανταγωνισμός σου ήταν επίσης "αγανακτισμένοι" μαθητές. Τώρα, αν εκείνοι ηταν καλύτερα προετοιμασμένοι γιατί είχαν καλύτερο καθηγητή ή γιατί διάβασαν περισσότερο ή απλά ήσουν εσύ άτυχος, είναι κάτι που επίσης δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς.
Προσωπική μου άποψη ότι έχει καταντήσει αηδία να επικαλούνται όλοι και όλες την λέξη "αγανακτισμένος" πλέον για κάθε πρόβλημά τους.
Υποτίθεται ότι οι αγανακτισμένοι Έλληνες αποσκοπούν σε κάτι. Δεν είμαι σίγουρος ότι πάνω από το 10% αυτών γνωρίζει σε τι. Δικαιοσύνη ίσως; Βέβαια αυτό θα εμπεριείχε και το γεγονός ότι θα δέχονταν να πληρώσουν και οι ίδιοι τις "αμαρτίες" τους.

Καλό θα ήταν να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας που και που, και όχι να προσφεύγουμε στην αγανάκτηση επειδή δεν γράψαμε καλά στις Πανελλήνιες ή επειδή μας πούλησε σάπιο κρέας ο χασάπης της γειτονιάς.

Αναγνώστης
---------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ "Πανελλήνιες Εξετάσεις"
Αγαπητη νυν φοιτητρια αυτο το υφακι που εχεις αποκτησει καλυτερα να το κοψεις, γιατι μονο καλο δεν σου κανει.
Με τον τροπο που αναφερεσαι στο θεμα των βασεων κ ετσι οπως εκφραζεσαι κ απαντας δειχνεις το ποσο σεβεσαι αυτους μαθητες/υποψηφιους.
Κ επειδη δεν ξερουν, τι σημαινει δλδ; οτι πρεπει να τους απαντας με αυτο το τροπο; πλακα κανεις; μονο ειρωνεια εκφραζεις ετσι κ προκαλεις κοσμο. Τελος παντων...
Φροντισε να ανεβασεις λιγο το μορφωτικο σου επιπεδο (οχι το πανεπιστημιακο), αλλα το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, μονο καλο θα σου κανει.

Καποιος αναγνωστης που ηταν κ αυτος φοιτητης, αλλα δεν το ειχε παρει πανω του κ πουλουσε μαγκικο υφακι σε συνανθρωπους του.

Αναγνώστης


----------------
Στέλνω αυτό το e-mail για να δώσω πρώτον μια απάντηση στην κοπέλα που έγραψε αρχικά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_8478.html και δεύτερον για να δώσω κουράγιο στα παιδιά που δοκιμάστηκαν φέτος στο μαρτυρικό θεσμό των πανελληνίων.

Μπορεί να θέλεις να βοηθήσεις τα παιδιά που τυχόν έχουν απογοητευτεί με τη βαθμολογία τους αλλά έτσι όπως μιλάς το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι αντιπαθής.Έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις όσον αφορά τις βαθμολογίες αλλά κατάλαβε ότι τα παιδιά πέρασαν έναν πάρα πολύ δύσκολο χρόνο και λογικό είναι να απογοητευτούν εφόσον δεν κατάφεραν αυτό που ήθελαν(πράγμα που λογικά το ξέρεις ήδη).Προφανώς όμως εσύ πέρασες εκεί που ήθελες και γι' αυτό είσαι τόσο σκληρή.Και σκέψου ότι όταν γράφεις υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες που μπορεί να σε επηρεάσουν και όχι μόνο η κακή προετοιμασία.
Παίδες μην ανησυχείτε και προπάντων μη στεναχωριέστε.Μπορεί να σας φαίνεται κλισέ η φράση αλλά δεν πρόκειται να αποτύχετε στη ζωή σας επειδή δεν πήγατε καλά φέτος και ισχύει αποδεδειγμένα αυτό.Κατ' αρχήν περιμένετε να δείτε που έχετε περάσει και μετά με περισσότερη ψυχραιμία αποφασίζετε τι θα κάνετε.Δε χάθηκε και ο κόσμος υπάρχουν πολλές επιλογές.Να είστε καλά παιδιά !!!

Υ.Γ φιλικά ένας νυν φοιτητής

----------------------

Αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_741.html
Έτσι σας συμφέρει να λέτε επειδή εσείς περάσατε στην 2η επιλογή σας και φέρατε μεγαλύτερη βαθμολογία από κάποιον άλλο, για σκεφτείτε τον άλλο που δεν πέρασε καθόλου ή πέρασε επαρχία και δεν έχουν λεφτά οι γονείς του να του πληρώνουν το νίκι ή που πέρασε σε ένα ΤΕΙ και δεν του δίνει το κράτος επαγγελματικά δικαιώματα. Ή επειδή μάλλον εσείς πηγαίνατε φροντηστήριο και ερχόσασταν το βράδυ πτώμα στο σπίτι σας ενώ κάποιοι άλλοι δεν πήγανε γιατί δεν άντεχαν ή δεν είχαν λεφτά σημαίνει οτι εσείς δικαιούστε να λέτε οτι κάποιος άλλος προσπάθησε λιγότερο και δεν διάβαζε καθόλου ?

Αφήστε αυτές τις καραμέλες περί προσπάθειας και κόπου κάποιον άλλων που πέρασαν αξιοκρατικά κτλπ αυτά στους γονείς σας να τα λέτε να σας καμαρώνουν και όχι σε κάποιους άλλους που απέτυχαν και βρίσκονται σε κατάθλιψη. Έτσι όπως είναι το σύστημα τιμωρεί τον μαθητή που έχει κενά από παλαιότερες τάξεις και δεν μπόρεσε να τα καλύψει καθώς και αυτόν που δεν αντέχει τα φροντηστήρια ολημερίς.

Πέρασα το 2004 στην 6η επιλογή μου σε ένα ΤΕΙ που έμαθα πάρα πολλά πράγματα και τελικά το κράτος δεν μου δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος λόγω νομικών και διοικητικών θεμάτων. Αντί να επικροτείτε την κατάργηση αυτού του άθλιου θεσμού των πανελληνίων που χαντακόνει μαθητές και την νέα γενιά κάθεστε και την λέτε στους αποτυχόντες νομίζοντας οτι επειδή φέρατε περισσότερα μόρια από κάποιον άλλο θα έχετε και προνόμοια εφ΄όρου ζωής.

Τον άλλον που θα πρέπει να κάθετε πάλι έναν χρόνο να διαβάζει τα ίδια και τα ίδια ή να ξενιτευτεί εξωτερικό και να πληρώνει της κεφαλής του για να σπουδάσει και να εκπληρώσει το όνειρο που ήθελε δεν τον σκέφτεστε καθόλου αλλά μόνο τον εαυτούλη σας. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ σε εσας και το σύστημα που ανέθρεψε και μεγάλωσε έτσι γενιές επί γενεών.


Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!