Της Βάλιας Μπαζού
…Μου απάντησε με χιούμορ ένας επιστήμονας που εμπιστεύομαι όταν τον ρώτησα ποια είναι η άποψή του για την πρόταση Ασεμπίγιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Ξέρω ότι πολλοί θα πείτε ότι πρόκειται απλώς για ανέξοδο πικρόχολο χιούμορ και μπορεί με την πρώτη ανάγνωση να έχετε δίκιο. Εάν, όμως, προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από την ιλουστρασιόν παρουσίαση και τα μεγαλεπήβολα οράματα, αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι πρόκειται για μια πρόταση αξιοποίησης του ακριβότερου «φιλέτου» της Ευρώπης χωρίς κανένα πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο με την πραγματική έννοια του όρου. Γιατί η πολεοδόμηση μιας περιοχής είναι βαθιά πολιτική πράξη όσο κι αν για κάποιοι που βρίσκονται «μέσα στα πράγματα», δεν μπορούν ακόμα να το κατανοήσουν.
Μια «κλειστή πόλη» μέσα στην πόλη
Η πρόταση του Καταλανού αρχιτέκτονα σε τίτλους προβλέπει τα εξής:
- ελεύθεροι χώροι οι οποίοι θα καλύπτουν το 72% της έκτασης, οικοδόμηση στο 12% και υποδομές οδικού δικτύου στο 15%.
- κατασκευή 980.000 τ.μ. για χώρους στάθμευσης, 6.200 - 6.500 κατοικίες, γραφεία και άλλα κτίρια με συντελεστή δόμισης 0,3 έως 0,5.
- πανεπιστημιούπολης 160.000 τ.μ., Media Park, θερμοκηπίου, πάρκου φωτοβολταϊκών, ξενοδοχείου καθώς και ενός μικρού εμπορικού κέντρου (115.000 τ.μ.)
- «κυβερνείο» όπου θα μεταφερθούν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίας σε έκταση 390.000 τ.μ
Όλα αυτά θα ήταν ωραία και καλά εάν η έκταση των 6.000 στρεμμάτων βρισκόταν στο κέντρο ή στα παράλια μιας αδόμητης περιοχής, μιας αστικής ερήμου. Μόνο που δεν είναι έτσι τα πράγματα γιατί το καλύτερο «φιλέτο» της Ευρώπης, βρίσκεται στην πυκνοδομημένη και κακοποιημένη Αθήνα. Σε μια περιοχή που το στοίχημα της ανασυγκρότησής της και της ανάπτυξής της δεν έχει να κάνει με προτάσεις για τη δημιουργία ακόμα μιας πόλης μέσα στην πρωτεύουσα, με περισσότερους από 25.000 μόνιμους κατοίκους με περισσότερους από 50.000 εργαζομένους και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών.
Και κάτι ακόμα. Η πρόταση επί της ουσίας φωτογραφίζει μια «κλειστή πόλη»… Με το νοσοκομείο και το εμπορικό της κέντρο. Με Πανεπιστημιακές σχολές και κυβερνητικά κτήρια. Έχει σκεφτεί άραγε κανείς ότι ειδικά αυτό το τελευταίο θα είναι και η χαριστική βολή στο κέντρο της Αθήνας;
Υ.Γ
Στο τεύχος Μαρτίου του Πράσινου Ποντικιού είχαμε παρουσιάσει το πρότζεκτ «22» του Ασεμπίγιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η πρόταση αξιοποίησης του Ελληνικού. Ένα πρότζεκτ που ο Καταλανός αρχιτέκτονας προσαρμόζει σε διάφορες παραλιακές περιοχές του κόσμου ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Υ.Γ 2
Μπορείτε να δείτε εδώ την πρόταση για το Ελληνικό του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ
http://www.topontiki.gr/