tromaktiko: Κινέζικα προϊόντα που σκοτώνουν

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Κινέζικα προϊόντα που σκοτώνουν



Έκκληση απευθύνει η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, προς τους πολίτες για να μην αγοράζουν προϊόντα κινεζικής προέλευσης. Αιτία δεν είναι άλλη από την πληροφορία για την μόλυνση από μόλυβδο και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που υπέστησαν 600 Κινέζοι εργαζόμενοι και τα...

 παιδιά τους που απασχολούνταν σε οικογενειακές βιοτεχνίες κατασκευής φύλων αλουμινόχαρτου.
«Δυστυχώς αυτή η χώρα έχει βαλθεί να κατακτήσει την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία αδιαφορώντας όχι μόνο για τους εργαζόμενους της αλλά και τους καταναλωτές όλου του κόσμου», τονίζει στην ανακοίνωση της η Ένωση Καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Τζανάκης υπενθυμίζει μάλιστα μερικά από τα εγκληματικά προβλήματα που δημιούργησε η Κινέζικη βιομηχανία και το εμπόριο στους καταναλωτές παγκοσμίως.

· Ελαστικά αυτοκινήτων, Ιούνιος 2007: Η Αμερικανική εθνική υπηρεσίας οδικής ασφάλειας ανακοινώνει την απόσυρση 450000 ελαστικών κινεζικής κατασκευής σαν άκρως ανασφαλή για τους οδηγούς.

· Παιχνίδια, Αύγουστος του 2007: Η πολυεθνική εταιρεία Μattel αναγκάστηκε να αποσύρει από την παγκόσμια αγορά 18,2 εκατομμύρια παιδικά παιχνίδια επειδή η βαφή που χρησιμοποιούσε ο Κινέζος προμηθευτής περιείχε μόλυβδο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

· Οδοντόκρεμες, καλοκαίρι 2007: Οι υγειονομικές αρχές του μισού πλανήτη αναζητούσαν μανιωδώς οδοντόκρεμες μολυσμένες με διαιθυλενογλυκόλη, μια επικίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε αντιψυκτικά και υγρά φρένων. Γνωστές εταιρείες όπως η Colgate είχαν αναγκαστεί να αποσύρουν μεγάλες παρτίδες προϊόντων τους.

· Σιρόπια, 2008: Ανησυχία προκλήθηκε και πάλι από τη διαιθυλενογλυκόλη, η οποία εντοπίστηκε σε αντιβηχικά σιρόπια κινεζικής προέλευσης που παράγονταν στον Παναμά. Δεκάδες άνθρωποι μολύνθηκαν από το προϊόν, το οποίο έφτασε στην Κεντρική Αμερική μέσω μιας ισπανικής εξαγωγικής εταιρείας.

· Φάρμακα, φθινόπωρο 2008: Η μολυσμένη ηπαρίνη, ένα αντιπηκτικό φάρμακο κινεζικής παραγωγής, προκάλεσε στις αρχές του έτους τουλάχιστον 81 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανάγκασε τις υγειονομικές αρχές του ανεπτυγμένου κόσμου να λάβουν μέτρα.

· Σκάνδαλο Μελαμίνης, Οκτώβρης 2008: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της εισαγωγής κινεζικών προϊόντων για βρέφη και παιδιά που περιέχουν οποιαδήποτε ποσότητα γάλακτος σε σκόνη επειδή βρέθηκαν αν περιέχουν προσμίξεις μελαμίνης. Χιλιάδες βρέφη στην Κίνα έπαθαν νεφρική ανεπάρκεια. Παράλληλα, διενεργήθηκαν έλεγχοι στο 100% των προϊόντων που περιέχουν περισσότερο από 15% γάλα σε σκόνη όπως σοκολάτες της Cadbury στην Αυστραλία, πράσινο τσάι της Lipton στην Ταιβάν, μπισκότα με τυρί της Nabisco Ritz στη Ν. Κορέα και δεκάδες ακόμη τροφές με προορισμό παιδιά. Το σκάνδαλο με τη μελαμίνη έχει εγείρει έντονους φόβους για την ικανότητα των κυβερνήσεων να εντοπίσουν μολύνσεις - σκόπιμες ή τυχαίες - στις διατροφικές επιχειρήσεις που απειλούν την υγεία του ανθρώπου.

· Οι προειδοποιήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής ένωσης σε καταναλωτικά αγαθά το 2010 αφορούσαν σε ποσοστό πάνω από 60% αυτά κινεζικής προέλευσης και αφορούσαν: 360 προειδοποιήσεις σε ρούχα, 240 σε παιδικά παιχνίδια, 100 σε μηχανοκίνητα οχήματα & 95 περιστατικά κινδύνου ηλεκτροπληξίας σε ηλεκτρικές συσκευές

«Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου επισημαίνει επιπλέον ότι πολλά από τα κινεζικά προϊόντα παράγονται με την χρήση ανασφάλιστης εργασίας, παιδικής παράνομης απασχόλησης και με πλήρη αδιαφορία για το εργασιακό περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η χαμηλή τιμή τους αντανακλά πλήρως την ευτελή ποιότητα τους. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα ασφάλειας και υγείας που προκαλούν κατ’ ουσία τα ταξινομεί εντέλει σε πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της αγοράς.

Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου συστήνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά κινεζικών προϊόντων, ιδιαιτέρως αν αφορούν μικρά παιδιά. Οι καταναλωτές πρέπει στην δύσκολη οικονομική συγκυρία να συνεκτιμούν με την τιμή, την ποιότητα, την διάρκεια ζωής και τους πιθανούς κινδύνους ασφάλειας κάθε προϊόντος ιδίως αυτά κινεζικής παραγωγής μιας και η χώρα αυτή, όπως έχει δείξει, αδιαφορεί πλήρως για τα στοιχειώδη της περιβαντολλογικής, εργασιακής και καταναλωτικής ηθικής», καταλήγει η ανακοίνωση

kritinea.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!