Την ίδια ώρα οι εξελίξεις από την ελληνική οικονομία θα συνεχίσουν να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λίγες πια ημέρες πριν τις τελικές ανακοινώσεις – αποφάσεις. Βέβαια, σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε, εκ νέου και τον πολιτικό κίνδυνο που επαναφέρουν οι χθεσινές δηλώσεις του κόμματος του ΛΑΟΣ, για πιθανή αποχώρηση από τη βουλή, αλλά κυρίως τις εσωκομματικές αντιδράσεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση, εν όψει των νέων μέτρων και αποκρατικοποιήσεων.
Ξεκινώντας από την υποβάθμιση της Moody’s, όπως έγινε χθες γνωστό ο οίκος προχώρησε χθες σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με το rating της χώρας να μειώνεται σε Caa1 από Β1 και με το outlook να παραμένει αρνητικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι πλέον 50%, σε ορίζοντα 5ετίας, ενώ η υποβάθμιση οφείλεται στις αυξανόμενες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, την έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης, στην απόκλιση των μεγεθών από τους στόχους του προϋπολογισμού, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι των εσόδων και τέλος την πιθανότητα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ να θέσουν το συντομότερο δυνατόν θέμα συμμετοχής των ιδιωτών δανειστών σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε ένα σύντομο σχόλιο για την υποβάθμιση, θα λέγαμε ότι παρά της νευρικότητας που θα προκαλέσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενδέχεται τελικά να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν πλέον σε αποφασιστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.
Πέραν της υποβάθμισης, η ειδησεογραφία όσον αφορά την ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να είναι πολύ πλούσια, ενώ στα επιμέρους ζητήματα, της εκταμίευσης της 5ης δόσης και των νέων μέτρων που θα επιβληθούν, όπως και άλλα σημαντικά ζητήματα (συμφωνία επί των αποκρατικοποιήσεων), οι ειδήσεις είναι θετικές, όπως τονίζουμε στα τελευταία μας σχόλια, ενώ θεωρείται ότι έχει επέλθει (παρά τις δηλώσεις που γίνονται) συμφωνία για την εκταμίευση της 5ης δόσης. Χαρακτηριστικές μάλιστα είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Όλι Ρέν χθες. Συγκεκριμένα, ο Αμαντέο Αλταφάζ δήλωσε ότι υπάρχει “ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται, στην Αθήνα, μεταξύ του κλιμακίου της τρόικας και των ελληνικών αρχών”. Επίσης, πρόσθεσε ότι “δεν παρουσιάζονται σημαντικά εμπόδια” στις συζητήσεις, οι οποίες “αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες”. Επίσης, να αναφέρουμε ότι στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 5η δόση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στην καταβολή της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Πρόκειται για κοινό πρόγραμμα των εταίρων της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Κομισιόν», υπογράμμισε ο Μάρτιν Κοτχάους σήμερα στο Βερολίνο, διαψεύδοντας έτσι τις εικασίες περί μη συμμετοχής του Ταμείου στην επικείμενη δανειακή δόση των 12 δισ. ευρώ και περί της δήθεν καταβολής της μόνο από τους Ευρωπαίους.
Βέβαια το μεγάλο ζήτημα σε συνάρτηση, με τα παραπάνω, θα είναι τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για τη μορφή που έχει το τελικό πακέτο στήριξης προς την ελληνική οικονομία, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για το θέμα έχει κανονιστεί συνάντηση Παπανδρέου – Γιούνκερ την Παρασκευή, λίγες ημέρες πριν το έκτακτο Eurogroup.
Πέραν όμως των παραπάνω θεμάτων και τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας για τις τελικές αποφάσεις, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για τον λεγόμενο “κίνδυνο λάθους” που αυξάνεται όλο και περισσότερο, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η οριακή κατάσταση που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας οι σχέσεις πολίτη – πολιτείας (με την ιδέα του επαχθούς χρέους να κερδίζει συνεχώς έδαφος) καθιστά τις επόμενες εβδομάδες, όλο και πιο κρίσιμες, ενώ θα λέγαμε ότι είναι εύκολο, με μια αφορμή, η κατάσταση να ξεφύγει του ελέγχου. Ανησυχία υπάρχει επίσης και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Χαρακτηριστικές μάλιστα θεωρούμε τις χθεσινές δηλώσεις του κόμματος του ΛΑΟΣ, τις οποίες κρίνουμε ότι έγιναν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, για να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους, στη λογική “δώστε λύση τώρα η πάμε σε εκλογές”, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο εξωτερικό και το ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο “κίνδυνος λάθους” είναι πλέον πολύ μεγάλος και στους κόλπους της Ε.Ε., λόγω της ασσυνεοησίας που υπάρχει, ενώ μπορεί μια λάθος δήλωση πραγματικά να τινάξει την ίδια την Ευρώπη στον αέρα.
Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/