Απέτυχε πλήρως η παγκόσμια εκστρατεία κατά των ναρκωτικών και είναι απόλτυη ανάγκη να γίνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα η διεθνής κοινότητα.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για την Πολιτική κατά των Ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy), στην οποία συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, που προτείνουν την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης.
«Η παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών απέτυχε, με καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα και τις κοινωνίες ολόκληρου του κόσμου», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία παρουσιάζεται επισήμως στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.
Στην Επιτροπή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, οι πρώην πρόεδροι του Μεξικού Ερνέστο Θεντίγιο, της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο και της Κολομβίας Σέζαρ Γκαβίρια, ο πρώην πρόεδρος της αμερικιανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Πολ Βόλκερ και ο βρετανός πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον.
\Μετέχουν επίσης οι διάσημοι συγγραφείς Κάρλος Φουέντες από το Μεξικό και Μάριο Βάργκας Λιόσα από το Περού (Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010), ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζωρτζ Σουλτς.
Τί αναφέρει η έκθεση για την πολιτκή κατά των ναρκωτικών
«Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και σαράντα χρόνια αφού ο πρόεδρος Νίξον ξεκίνησε τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης, είναι επείγουσα η μεταρρύθμιση των εθνικών και διεθνών πολιτικών για τον έλεγχο των ναρκωτικών», αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης.
Η έκθεση απευθύνει έκκληση για «τον τερματισμό της ποινικής δίωξης, της περιθωριοποίησης και του στιγματισμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών και δεν προκαλούν βλάβη σε άλλους», δίνοντας προτεραιότητα σε μία «πιο ανθρώπινη προσέγγιση», σύμφωνα με την οποία τα εξαρτώμενα άτομα θεωρούνται ασθενείς και όχι εγκληματίες.
«Οι πρωτοβουλίες αποποινικοποίησης δεν οδηγούν σε σημαντική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών», υπενθυμίζει η έκθεση, αναφέροντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και μία επαρχίας της Αυστραλίας.
Η έκθεση προτείνει την «ενθάρρυνση του πειραματισμού των κυβερνήσεων με βάση πρότυπα νομοθετικής ρύθμισης των ναρκωτικών (και ειδικότερα της κάνναβης) ώστε να περιορισθεί η ισχύς του οργανωμένου εγκλήματος και να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών τους».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατανάλωση οπιούχων αυξήθηκε κατά 35,5% μεταξύ των ετών 1998 και 2008, της κοκαΐνης κατά 27% και της κάνναβης κατά 8,5%.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος για έναν νέο προσανατολισμό στον αγώνα κατά των ναρκωτικών..Ο πρόεδρος της Κολομβίας προσέθεσε ότι θεωρεί πως η χώρα του έχει το ηθικό βάρος, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, για να λάβει μέρος σε έναν τέτοιο διάλογο.
Η αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι για την Κολομβία θέμα εθνικής ασφαλείας, καθώς το εμπόριο ναρκωτικών παραμένει πηγή χρηματοδότησης της βίας στη χώρα, όπου οι ανταρτικές δυνάμεις και οι συμμορίες των παραστρατιωτικών ζουν εν μέρει από τη διακίνηση των ναρκωτικών, είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας. «Είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ανοικτοί σε κάθε συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε νέος προσανατολισμός πρέπει να υιοθετεί με συναίνεση.
tovima.gr