tromaktiko: ''Να δημιουργηθεί επειγόντως μια ενιαία αγορά ομολόγων''

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

''Να δημιουργηθεί επειγόντως μια ενιαία αγορά ομολόγων''



«Από την έναρξη της κρίσης του χρέους, έγιναν μια σειρά από λάθη. Η Ευρώπη καταρχήν διχάστηκε και δίστασε για πολύ καιρό προτού αναλάβει δράση. Έτσι κι αλλιώς, η Ευρώπη πάντα αντιδρά εκ των υστέρων, κλείνοντας τρύπες, χωρίς να...
 παρουσιάζει ένα όραμα. Έχει γίνει όμως πλέον απαραίτητη η μετάβαση σε ένα ανώτερο στάδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με τη δημιουργία μιας μεγάλης, ενιαίας αγοράς ομολόγων για τα δημόσια χρέη των κρατών».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στη Λιμπερασιόν ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βέρχοφστατ, που σήμερα είναι πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο. Κατά την άποψή του, για να σταματήσει η «μόλυνση» στην ευρωζώνη πρέπει να γίνουν τρία πράγματα.

Πρώτον, να τεθούν σε ισχύ προγράμματα επενδύσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η Ευρώπη έχει τα εργαλεία και τα μέσα για να το κάνει. Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται από τους Έλληνες συνεχώς θυσίες, και τίποτα άλλο.

Δεύτερον, να μειωθεί το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν οι χώρες της ευρωζώνης την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να διατηρείται σε τόσο υψηλό επίπεδο, προκειμένου να κερδίζουν χρήματα οι δανειστές.

Τρίτον, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Το μειώνεις είτε μιλώντας γι'αυτό, όπως κάνουν οι Γερμανοί, είτε διακριτικά, όπως κάνουν οι Γάλλοι, ανταλλάσσοντας ομόλογα ή παρατείνοντας τη διάρκεια ισχύος τους. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Αυτό που έχει σημασία είναι να δρας γρήγορα, γνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια δεν θα ζητηθεί από τους ευρωπαίους φορολογούμενους ή από τις τράπεζες, αλλά από τους Έλληνες

news.pathfinder.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!