tromaktiko: Καν΄το... όπως οι Αργεντίνοι

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Καν΄το... όπως οι Αργεντίνοι



Στα χνάρια των Αργεντίνων του 2001 και της ανοιχτής αγοράς τρούεκε βαδίζουν σήμερα οι Έλληνες, οι οποίοι πολεμάνε την κρίση ανταλλάζοντας και…
χαρίζοντας προϊόντα. Το «χαρισομάγαζο» της Θεσσαλονίκης και το δίκτυο «ανταλλαγών» στον Βόλο Σε εποχές έντονης κρίσης και εξοντωτικής λιτότητας ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν οι πολίτες και να μην εξαρθρωθεί πλήρως ο κοινωνικός ιστός είναι η αμοιβαία στήριξη και συνεργασία. Την παραπάνω σκέψη είχαν στο μυαλό τους πριν από περίπου 10 χρόνια οι κάτοικοι της Αργεντινής, που ήταν στην κηδεμονία του ΔΝΤ και δημιούργησαν το διάσημο πλέον «τρουέκε», μια ανοιχτή αγορά, όπου ο καθένας μπορεί να ανταλλάξει προϊόντα και υπηρεσίες με ότι είχε διαθέσιμο να δώσει. Η συνταγή στέφθηκε με επιτυχία και εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας κατάφεραν να επιβιώσουν.

Το παράδειγμα των Αργεντίνων αρχίζουν δειλά-δειλά να ακολουθούν και οι Έλληνες, δίνοντας την πιο ηχηρή απάντηση στα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα. Ήδη από τα μέσα Μαΐου λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο «χαρισομάγαζο», όπου ο καθένας μπορεί να βρει και να προμηθευτεί πληθώρα ειδών εντελώς δωρεάν!

Πρόκειται για την πρωτοβουλία μιας νέας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι μετά την επιτυχία της ιστοσελίδας xariseto.gr αποφάσισαν να βρουν ένα χώρο, τον οποίο θα μπορέσει να επισκεφτεί όποιος θέλει να δώσει κάτι που δεν του χρειάζεται και να πάρει οτιδήποτε θεωρεί πως του είναι χρήσιμο, ή και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητο. Το ιδιαίτερο χαριστικό του «Δώσε – Πάρε» - όπως ονομάζεται το κατάστημα – είναι ότι μπορείς να πάρεις ότι θέλεις χωρίς να είναι αναγκαίο να δώσεις κάτι δικό σου ή να το αγοράσεις. Υπάρχει απλά ένας κουμπαράς όπου μπορεί κάποιος να δώσει όσα χρήματα μπορεί, τα οποία προορίζονται για το ενοίκιο και τη συντήρηση του χώρου.

Η Voria.gr επισκέφτηκε τον χώρο, που βρίσκεται επί της οδού Ιασωνίδου 14 στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί πληθώρα αντικειμένων όπως ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, cd-dvd, βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο «φορητό» μπορεί να βάλει ο νους σας….εντελώς δωρεάν! Ακόμη και καινούρια επώνυμα ρούχα προσφέρονται για όποιον θέλει να τα πάρει. Πέρα από αυτό όμως οι διοργανωτές του εγχειρήματος συνεργάζονται και με ιδρύματα και οργανώσεις απόρων, όπου στέλνουν ρούχα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Μάλιστα έχουν δώσει στο παρελθόν ρούχα και σε χώρες της Αφρικής, όπως η Μαδαγασκάρη και η Σιέρα Λεόνε, σε συνεργασία με την ελληνική ιεραποστολή.

Ο μόνος «περιορισμός» που υπάρχει – ο οποίος δεν τηρείται σχεδόν ποτέ, σύμφωνα με τους υπευθύνους – είναι ότι κάποιος μπορεί να πάρει μέχρι 10 αντικείμενα τη φορά και από 5 κάθε δεύτερη φορά που επισκέπτεται το κατάστημα μέσα σε ένα δίμηνο. Στόχος είναι να αποφευχθεί με κάθε δυνατό τρόπο η πώληση των αντικειμένων στη «μαύρη αγορά» και να παίρνει ο καθένας ότι έχει πραγματικά ανάγκη κάθε φορά.

Το μηνιαίο κόστος ενοικίου και συντήρησης ανέρχεται στα 400 – 500 ευρώ τα οποία μέχρι στιγμής πληρώνουν οι ίδιοι, ενώ βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγού που θα στηρίξει την προσπάθεια τους και θα αναλάβει μέρος των εξόδων. Για οικονομική βοήθεια από τους τοπικούς φορείς ούτε λόγος. Μόνο ένας έπαινος από το δήμο Θεσσαλονίκης που κοσμεί έναν από τους τοίχους του καταστήματος.

Το «Δώσε – Πάρε» είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12:00 έως τις 21:00.

Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας

Κοντά στη φιλοσοφία του «τρουέκε» βρίσκεται και το αυτόνομο δίκτυο ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε στο Βόλο. Πρόκειται για μία ιδιότυπη αγορά, όπου τη θέση των χρημάτων έχουν πάρει «πόντοι», οι λεγόμενοι Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ).

Στο δίκτυο, που έχει δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία κατοίκων της Μαγνησίας, μπορεί να συμμετέχει ο καθένας που έχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που επιθυμεί να ανταλλάξει, δηλώνοντας συμμετοχή στην επίσημη ιστοσελίδα του δικτύου.

Εκεί μπορεί να βρει τεράστια ποικιλία σε αγαθά όπως ρούχα, παιχνίδια, διακοσμητικά, έπιπλα, ήδη διατροφής, φάρμακα, αλλά και υπηρεσίες όπως κομμωτική, ταξίδια, κηπουρική και φύλαξη παιδιών – ηλικιωμένων.

Η διαδικασία που ακολουθείται απλή: κάθε μέλος του Δικτύου μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με αυτόν που προσφέρει την υπηρεσία ή το προϊόν και να συμφωνήσει στην τιμή, όπως θα έκανε και σε κάθε άλλη συναλλαγή με ευρώ. Όταν η συναλλαγή πραγματοποιηθεί τότε θα πρέπει να πιστώσει το λογαριασμό του προσώπου από το οποίο έλαβε υπηρεσίες με τόσες μονάδες ΤΕΜ όσες έχει συμφωνηθεί, είτε απ ευθείας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Δικτυακό τόπο, ή αν δεν έχει πρόσβαση σε Η/Υ υπογράφοντας το λεγόμενη «Εντολή πληρωμής ΤΕΜ».
http://voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!