μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχουν μεταφερθεί στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η διάταξη αυτή προστέθηκε στη τελική μορφή του εφαρμοστικού νόμου που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή.
Ειδικότερα, η προσθήκη προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που θα εκδοθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεδομένου ότι εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί στις 29 Ιουνίου, όλες οι ΔΕΚΟ και η περιουσία του Δημοσίου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2015, θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ένα μήνα από σήμερα ξεκινούν με ρυθμούς «εξπρές» οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (55% από το 65% του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο) και του ΔΕΣΦΑ (31% από το 65% που ελέγχει το Δημόσιο).
Σημειώνεται ότι για τη ΔΕΠΑ έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Socar, η ιταλική Edison και από ελληνικής πλευράς, ο όμιλος Μυτιληναίου.
Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι το κοινοτικό καθεστώς δεν επιτρέπει την είσοδο ενεργειακών ομίλων στα δίκτυα, ενδιαφέρον λέγεται ότι έχει εκδηλωθεί από τράπεζες και funds.
Πηγή: econews