tromaktiko: Απέρριψε ο Κάμερον την επιστροφή των Γλυπτών

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Απέρριψε ο Κάμερον την επιστροφή των Γλυπτών



Θέλω να ξεκαθαρίσω οτι είμαι ένας άνθρωπος που δεν εκτιμά μόνο τον πολιτισμό απο τον οποίο προέρχεται (μιλώντας για τον Ελληνικό και δη τον Μικρασιάτικο πολιτισμό)...
(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_1609.html)


αλλά γενικότερα τον ανθρώπινο πολιτισμό απο όπου κι αν αυτός προέρχεται. Με αφορμή λοιπον την δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron περί επιστροφής η μή των γλυπτών (και όχι μαρμάρων! θαυμάζουμε την ανθρώπινη τέχνη και τον ανθρώπινο κόπο και ιδρώτα, θαυμάζουμε την μεταφυσική που γέννησε αυτό τον τρόπο έκφρασης και όχι το υλικό αυτό καθ'αυτό) του Παρθενώνα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου.
Χωρίς όμως ν'αναλύσω διεξοδικά αυτά που σκέφτομαι (πρώτον γιατί τελώ εν συγχύσει λόγω των απροσδόκητων κατά την αποψή μου δηλώσεων αυτών και δεύτερον λόγω του λιγοστού χρόνου που δικαιούμαι να διαθέσω απο την κύρια ασχολεία μου) έχω την άποψη ότι:
Ο Δυτικός πολιτισμός όπως αυτός διαμορφώθηκε απο την σύμπραξη Καρλομάγνου και Πάπα εκεί στις μακρινές (;) για μας εποχές του 8ου αιωνα διακατέχεται μέχρι σήμερα απο ένα ιδιάζων εγωϊσμό. Αυτός ο εγωισμός γέννησε τον Μεσαίωνα, την Ιερά Εξέταση, την Αναγέννηση, τον μετέπειτα ουμανισμό, τον Διαφωτισμό όπως και όλες μα όλες τις κατακτήσεις του κόσμου που εξελίχθηκε στα χωρικά δεδομένα της σημερινής Ευρώπης. Από πού πραγματικά να ξεκινήσει κανείς; Από την αποικιοκρατία;, απο τους εκατοντάδες διεκδικητικούς πολέμους στα όρια της Ευρώπης; από τους τρόπoυς με τους οποίους διασφάλιζαν τα συμφέροντά τους με όποιο κόστος. Βέβαια γι'αυτό και προόδευσαν, γι'αυτό και πέτυχαν στο πέρασμα του χρόνου, γι'αυτό έχουν ακόμη τέτοια οργάνωση. Γιατί κατά την άποψή μου ο εγωϊσμός τους είναι η μέγιστη ψυχικινητική τους δύναμη. Όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται και στη δήλωση Cameron.
Προφανώς και δεν θεωρώ οτι Δυτικό και κακό. Αλοίμονο και εγώ τους θαυμάζω για πολλές βαθειές αξίες που έχουν. Αλλά τίνω να κατασταλλάξω στην άποψη οτι ή κύρια αιτία της Δυτικής νοοτροποίας είναι ο εγωϊσμός. Πρός επίρρωση των παραπάνω νομίζω οτι έρχεται και η δική μας κατάντια σε επίπεδο νοοτροποίας απο την στιγμή που συνειδητά επιλέξαμε να μιμηθούμε αυτόν τον Δυτικό πολιτισμό (αρχής γενομένης απο τις προτροπές του Κοραή, μέχρι την σημερινή αλλοτριωμένη Ελλάδα απο την τρομακτική επιρροή των Μ.Μ.Ε.).
Πραγματικά δεν έχουμε όλοι την αίσθηση οτι η χώρα μας είναι σαν ένα καράβι γεμάτο μέχρι τα μπούνια που δεν μπορεί να κουνήσει ρούπι; Ε! ακόμα αναρωτιώμαστε το γιατι;
Αφού προσπαθούμε να το οδηγήσουμε με διαφορετικά δεδομένα απάυτα που υπακούει. Καταλλαγή και συμβιβασμό με τα δεδομένα μας χρειαζόμαστε και όχι ντε και καλά μαστίγιο για να προχωρήσουμε. Οταν συμβιβαστούμε (προσοχή! οχι με τους άλλους αλλά με τον εαυτό μας) όταν καταλλαγιάσουμε τότε θα έχουμε πάρει και την φόρα για να διεκδικήσουμε...
Όσο για το θέμα αυτό καθ΄αυτό θα ηθελα να πώ τα εξής:
Κατανοώ τη Σκότικη καταγωγή του Πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μου εξηγέι πολλούς απο τους λόγους που δεν θέλει να αποχωριστεί τα έσοδα (συγνώμη τα γλυπτά 'ηθελα να πώ!) Δεν κατανοώ όμως τις σπουδές του κυρίου. Φιλοσοφία; Πολιτικές Επιστήμες; στην Οξφόρδη; Πραγματικά δεν καταλαβαίνω...... ή τίποτα δεν κατάλαβε ή τίποτα δεν του δίδαξαν οπότε κάπου το σύστημα χωλένει...( και δεν είναι Ελληνικό!!!) Οι Βρετανοί παρόλα αυτά διακρίνονται για την ευγένειά τους, προφανώς όμως όχι όταν τα συμφέροντά τους βλάπτονται.
Το θέμα είναι ένα και ξέρω οτι θα σας ακουστεί περίεργο αλλά εγω θα το τολμήσω... ΑΓΩΓΕΣ ΤΩΡΑ!!! Να ζητήσουμε όλα τα χρήματα των εισητηρίων του Βρετανικού Μουσείου από την στιγμή που εισήχθηκαν σ'αυτό τα γλυπτά του Παρθενώνα. Το θεωρώ στην ίδια άκρατη χρησιμοθηρική λογική του Βρετανού Πρωθυπουργού. Θα παίξουμε λοιπόν στο παιχνίδι με τους κανόνες τους. Επιπρόσθετα θεωρώ οτι πρέπει να εξηγηθούμε και σε ένα άλλο θέμα με τους φίλους μας Ευρωπαίους και όχι μόνο. Στα λεγόμενα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ... Σκεφτείτε σας παρακαλώ τι μας πληρώθηκε απο αυτά που εξάγαμε. ( και προφανώς δεν εννοώ υλικά προϊόντα). Θα σας διευκολύνω: ΤΙΠΟΤΑ. Ολοι οι άλλοι εξάγουν τα πάντα στον βωμό του κέρδους και εμείς πιστέψαμε σε ιδέες και ιδανικά για ενιαία Ευρώπη για ενιαία συνεισφορά κάτω απο κοινες αξίες σαν χαχόλοι. Ηρθε νομίζω η 'ωρα να κάνουμε και εμείς πράξη όσα μας έμαθαν οι φίλοι μας.
Κλείνοντας θα ηθελα να πω το αυτονόητο: η Ευρώπη δεν θα ζήσει.... μάλλον καλλίτερα η Ευρώπη δεν έζησε ΠΟΤΕ....τουλάχιστον στα μυαλά των Δυτικών. Ηταν και αυτό ένα τέχνασμα για να επιβεβαιώσουν τον εγωϊσμό τους.....Βαθειά αρρώστια πραγματικά. Δυστυχώς στα μέρη μας φωλίαζουν εξίσου επικύνδινες αρρώστιες άλλου όμως τύπου.
Πιστέυω επίσης οτι σε λίγο καιρό θα βιώσουμε και την κατάρρευσή της. Η κύρια ευθύνη θα βαρύνει αυτούς που δεν την πίστεψαν ποτέ. Η υπόλοιπη ευθύνη θα βαρύνει αυτούς που την πίστεψαν αλλά δεν την προστάτεψαν.
Ευχαριστώ και συγνώμη για την φλυαρία.
Φιλιά στον "πολιτισμένο" Cameron!!!

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!