Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στα μέλη του υπουργικού ότι τελικά το περιβόητο μεσοπρόθεσμο αυτό θα ψηφιστεί µετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών – όπως υπολογίζεται στις 28 Ιουνίου. Η αιτία της καθυστέρησης αποδίδεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως η αναβολή έχει να κάνει με το κίνημα των «αγανακτισμένων».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ως τότε θα έχει «ξεφουσκώσει» το κίνημα και θα μπορέσει να το ψηφίσει χωρίς μεγάλους κραδασμούς.
Κατά τα λοιπά ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τους επιτρόπους, λέγοντας ότι δεν θα είναι επίτροποι αλλά εμπειρογνώμονες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ζητήσει ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Επίσης ζήτησε ξανά συναίνεση των κομμάτων στο…έγκλημα που ετοιμάζεται να κάνει εις βάρος της κοινωνίας.Διαφωνίες υπουργών
Tην έντονη διαφωνία τους εξέφρασαν πολλοί υπουργοί όσον αφορά στη μείωση του αφορολόγητου και στις απολύσεις στο δημόσιο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι το Μεσοπρόθεσµο αλλά και ο εφαρµοστικός νόµος θα πρέπει να ψηφιστούν µε 151 ψήφους, όµως όταν επέλθει η τελική συµφωνία για το χρέος, τότε το Μνηµόνιο 2 θα πρέπει να ψηφιστεί µε 180, «όπως έπρεπε να γίνει και µε το Μνηµόνιο 1». Παράλληλα, απέρριψε τα οριζόντια µέτρα, όπως π.χ. την κατάργηση του αφορολόγητου, πρότεινε την επιβολή τέλους αλληλεγγύης, ζήτησε παρουσίαση της πραγµατικότητας για τη βιωσιµότητα του χρέους, µίλησε για λήψη δέσµης µέτρων ανάπτυξης (π.χ. κατάργηση πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας, αναβολή αύξησης αντικειµενικών αξιών) και πρότεινε οι πόροι από τις αποκρατικοποιήσεις να κατευθυνθούν στην επαναγορά του χρέους.
Ο Δημήτρης Ρέππας για το δηµοψήφισµα ανέφερε ότι «οδηγεί σε εκλογές, επειδή όµως δεν θέλουµε εκλογές πρέπει να επιλέξουµε τη συναίνεση».
Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προκαλέσει θέµα αξιοπιστίας αν οδηγηθεί σε εκλογές και πρότεινε «σταθερά και αποφασιστικά βήµατα» που ανοίγουν προοπτικές, όπως το πρωτογενές πλεόνασµα.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, η Φώφη Γεννηματά και η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσαν πολύ έντονα το θέμα και ζήτησαν εναλλακτικές λύσεις για να καλυφθούν οι απαιτήσεις που ζητάει η Τρόικα.
Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεση της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τάχθηκε κατά της μείωσης του αφορολόγητου και των απολύσεων στο δημόσιο, ενώ είπε όχι στον πρωθυπουργό στην οριζόντια μείωση σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπεσε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το τέλος αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μειωθεί το αφορολόγητο και κατέθεσε τρεις εναλλακτικές προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα τις οποίες όμως είπε ότι θα πρέπει να τις συζητήσει εκτός από το υπουργικό συμβούλιο και με την Τρόικα. Όσον αφορά στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, οι οποίες θα κλείσουν, μπήκε στο τραπέζι η εργασιακή εφεδρεία και η αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ.
Ο Γ. Παπανδρέου τέλος παραδέχτηκε ότι ακολουθούν δύσκολες ημέρες και εβδομάδες, άφησε αιχμές λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει λάθη, αλλά, όπως τόνισε, «πρέπει να δουν ότι είμαστε και εμείς αποφασισμένοι». Για το λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να κλείσουν μαζί με την κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση, «με όποιο τρόπο θέλουν ακόμη και με κοινές ομάδες εργασίας».
http://www.kentrinews.gr/?p=18041