tromaktiko: Εκρηκτική κατάσταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή - Συνεχίζονται τα "παρατράγουδα" στους κόλπους της Ε.Ε

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εκρηκτική κατάσταση στην εσωτερική πολιτική σκηνή - Συνεχίζονται τα "παρατράγουδα" στους κόλπους της Ε.Ε



Εκρηκτική θα χαρακτηρίζαμε την κατάσταση σε όλα τα μέτωπά, με την εσωτερική πολιτική σκηνή να έχει πάρει φωτιά και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών να κρέμεται σε μια κλωστή.
Την ίδια ώρα, για ακόμη μια φορά στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, συνεχίστηκαν τα γνωστά “παρατράγουδα”, με τους ευρωπαίους εταίρους να αδυνατούν να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να φέρνουν συνολικά την Ε.Ε. σε πολύ δύσκολη θέση.

Ξεκινώντας από το μεγάλο ζήτημα της ημέρας, αυτό της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, η κατάσταση, όπως αναφέραμε είναι πλέον οριακή μετά και τα χθεσινά γεγονότα, ενώ αναμένονται σήμερα πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η ατζέντα της συνάντησης παραμένει ανοιχτή, καθώς τόσο η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, Γ. Λιάνη, αλλά και οι δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, όσο και η στάση της αντιπολίτευσης και οι διεργασίες και σκληρές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. καθιστούν όλα τα ενδεχόμενα πιθανά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν η κυβέρνηση έχει πλέον, μετά την παραίτηση Λιάνη, 155 βουλευτές, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση Αθανασιάδη αυτοί κατεβαίνουν στους 154. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν και νέα “όχι”, ενώ θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι επιζητεί έστω και 151 ψήφους για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου (αν και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές). Πάντως εμείς θα αναφέρουμε ότι μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, παρά τις δηλώσεις οι οποίες γίνονται, για μια συνεργασία με το Λαός δε μπορεί να αποκλειστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ υπήρξε παρέμβαση από συγκεκριμένους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι με την όλη κατάσταση. Πάντως σημειώνεται ότι θεωρούμε πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου με 152 ψήφους και την ανακοίνωση, μέσα σε λίγες ημέρες, μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Βέβαια, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται σήμερα από το κίνημα των “αγανακτισμένων”, όπου και σχεδιάζεται αποκλεισμός της βουλής. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα τονίσουμε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα είναι στην παρούσα φάση το χειρότερο δυνατό σενάριο, λαμβάνοντας υπόψη της κρισιμότητας της περιόδου για την τύχη της νέας βοήθειας και την εκταμίευση της 5ης δόσης προς τη χώρα μας.
Πέραν της εσωτερική πολιτικής σκηνής, το κλίμα παραμένει εξαιρετικά εκρηκτικό και στις διαπραγματεύσεις των ευρωπαίων εταίρων για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξαν νέες σημαντικές διαφωνίες στο γνωστό ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Βέβαια η είδηση της χθεσινής ημέρας και αυτό που κρατάμε είναι ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή (όχι τη Δευτέρα όπως είχε ανακοινωθεί) θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια “φόρμουλα” ώστε να αποσυνδεθεί η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων από τη συνολική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, η οποία απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο Ecofin της 12ης Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το μεγάλο αγκάθι σε αυτήν την περίπτωση είναι το ΔΝΤ, το οποίο έχει διευκρινίσει ότι για να δώσει το πράσινο φώς χρειάζεται εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα επόμενα χρόνια. Πάντως σε κάθε περίπτωση εμείς θα επαναλάβουμε, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, ότι η εικόνα που εμφανίζει η Ε.Ε. θέτει πλέον σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τη μελλοντική βιωσιμότητα της ένωσης.
---------------------------------
Στα αμιγώς τεχνικά, η εικόνα είναι η ίδια, με τη νευρικότητα να αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ το πρώτο ζητούμενο είναι πάντα η παραμονή υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων των 1.200 – 1.240 μονάδων για το ΓΔ και των 890 – 900 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη. Από την άλλη πλευρά, στην οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της αγοράς, απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση, κατά τις επόμενες ημέρες και προσέγγιση των πολύ σημαντικών αντιστάσεων των δύο βασικών δεικτών (ΓΔ στις 1.390 - 1.400 μονάδες και FTSE/ASE 20 στις 620 – 630 μονάδες).

Greek Finance Forum
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!