tromaktiko: Η κρίση πιέζει για υπεροχή και εξωστρέφεια

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η κρίση πιέζει για υπεροχή και εξωστρέφεια



Του καθηγητή Χαράλ. Κ. Κανελλόπουλου
 Στην περίοδο διεθνούς κρίσης και ύφεσης που διανύουμε φαίνεται πλέον καθαρά ότι θα επιβιώσουν όσοι έχουν την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα.
Οι αναλύσεις του διεθνούς τύπου, αλλά και τα ευρήματα σχετικών ερευνών σ’ όλο τον κόσμο μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κρίση οδηγεί τα στελέχη στην απόκτηση προσόντων. Τα ταλέντα δεν γεννιούνται, αλλά μάλλον δημιουργούνται με δουλειά και συνέπεια. Αυτά δείχνουν και τα στοιχεία εγγραφών των κορυφαίων Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Αυτό ισχύει για εργαζόμενους και στελέχη που φροντίζουν να βελτιώσουν το προφίλ τους με την απόκτηση ενός σοβαρού και με διεθνή αναγνώριση μεταπτυχιακού, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες απώλειας της εργασίας τους (αφού γίνονται πιο πολύτιμοι για την επιχείρηση στην οποία απασχολούνται) ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι μόνο η απόκτηση αναβαθμισμένων προσόντων που κάνει τα στελέχη χρησιμότερα και ελκυστικότερα, αλλά και η προβολή ενός προφίλ ανταγωνιστικού ατόμου, που θέλει πραγματικά να υπερέχει και τολμά τώρα, παρά τις λοιπές ασχολίες και τις όποιες αντιξοότητες, να επενδύσει χρόνο, προσπάθεια και χρήμα προκειμένου να επιτύχει.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους έχουν την ευκαιρία σε περιόδους ελαττωμένης δραστηριότητας να βελτιώσουν τις ικανότητες των στελεχών τους. Η ανάγκη ενδεχόμενης ελάττωσης της απασχόλησης του προσωπικού παρέχει την ευκαιρία αντικυκλικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης προσωπικού (με βάση το ρητό «δύσκολοι καιροί, οι καλύτεροι καιροί για βελτίωση»), δηλαδή ανάπτυξής τους σε καιρούς όπως τώρα, που δεν είναι υπεραπασχολημένοι, ώστε μέσα στην κρίση να έχει περισσότερη δύναμη για να ανταπεξέλθει και τελειώνοντας η κρίση να έχει όλη η επιχείρηση μεγαλύτερη ισχύ για ώθηση, ανάπτυξη και επιτυχία.

Οι επιχειρήσεις, οι χώρες και τα άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με νηφαλιότητα και δυναμισμό, προσπαθούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αφ’ ενός για να αντέξουν και αφ’ ετέρου για να αξιοποιήσουν τις προβληματικές καταστάσεις και τις ευκαιρίες που κρύβουν, ώστε με διορατικότητα, ευσυνειδησία και συνεργασία να αντιστρέψουν σύντομα τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα.

Παρά την καταρχήν επιθυμία για περικοπή δαπανών, αποδεικνύεται στρατηγικά σοφότερο να δυναμώσει η επιχείρηση ή το άτομο αναπτύσσοντας τις κατάλληλες ικανότητες, ώστε να αναστραφεί η δυσμενής κατάσταση.

Είναι ευκαιρία λοιπόν για φυγή προς τα εμπρός με εκπαίδευση για αναβάθμιση προσόντων. Ποιά όμως είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού πτυχίου ή/και μεταπτυχιακού; Στόχος ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος πρέπει πλέον να είναι όχι απλώς η κατάρτιση, αλλά και η ανάπτυξη προσωπικών ικανοτήτων των εκπαιδευομένων, κυρίως δε της προσαρμοστικότητας, της διάθεσης (και ικανότητας) για συνεχή (δια βίου) μάθηση και της κατανόησης και διαχείρισης διαπολιτισμικών διαφορών. Η ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων θα τους επιτρέψει να είναι δια βίου προσαρμοστικοί και ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, διότι ένα σύγχρονο και μελλοντικό χαρακτηριστικό είναι η κινητικότητα των επιχειρήσεων και των στελεχών. Ένα στέλεχος που έχει αναπτυγμένα αυτά τα χαρακτηριστικά (προσαρμοστικότητα, ικανότητα και διάθεση για συνεχή μάθηση, ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης διαπολιτισμικών διαφορών, ιδιαίτερα αναπτυγμένη δεξιότητα στην επικοινωνία και δικτύωση) είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επιτυχώς και να έχει μία επιτυχημένη καριέρα σε οποιοδήποτε σημείο και εάν λειτουργεί (ή μετεγκατασταθεί) η επιχείρηση για την οποία εργάζεται. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναπτύσσουν τα προγράμματα που υποστηρίζει η iCon, τα οποία είναι απολύτως προσαρμοσμένα στις ανάγκες και απαιτήσεις των σπουδαστών – στελεχών. Είναι αυτούσια προγράμματα κορυφαίων Κρατικών Βρετανικών Πανεπιστημίων. Η ιδιαίτερα υψηλή θέση των Πανεπιστημίων αποτελεί εχέγγυο ποιότητας, αξίας και αναγνώρισης και μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από τους δημοσιευμένους καταλόγους των Financial Times, των Times, της Guardian και του Association of MBAs. Η αποδοχή των προγραμμάτων από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά υψηλή και η συνεργασία μέσω της χρηματοδότησης των σπουδών διαφόρων στελεχών τους επαναλαμβάνεται, αλλά και διευρύνεται. Σε πρόσφατη δε έρευνα μεταξύ των αποφοίτων μας διαπιστώσαμε ότι η απασχολησιμότητά τους (εξεύρεση εργασίας εντός ολίγων μηνών) αγγίζει το 100%, το δε 80% έλαβε μισθολογική αύξηση και μάλιστα μέχρι 40% σε μικρό χρονικό διάστημα από την αποφοίτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις συνεχείς ενάρξεις που υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μπορείτε να δηλώσετε δωρεάν συμμετοχή σε μία από τις ανοικτές εκδηλώσεις ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν στις 8/6 στην Αθήνα και στις 15/6 στην Κρήτη (τηλ. 210 9248534, 210 9248065 και www.icon.gr, info@icon.gr).

Καθηγητής Χαράλ. Κ. Κανελλόπουλος
Στρατηγικός Σύμβουλος Εκπαίδευσης της iCon International Training
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!