αναγνωρισμένων οργανισμών και να απαγορεύσει έτσι, τις ιδιωτικές συμφωνίες υιοθεσίας.
Εκπρόσωποι από δέκα χώρες που υιοθέτησαν (παιδιά), συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, πρώτη 'χώρα υποδοχής' για τα παιδιά της Αϊτής το 2010, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στη Πορτ-ο-Πρενς για να κάνουν απολογισμό για την υιοθεσία στην Αϊτή, ενάμισι χρόνο μετά το σεισμό που ρήμαξε τη χώρα και άφησε πολλά ορφανά.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή, σκοπός της οποίας είναι να εξετάσει την επανέναρξη των υιοθεσιών που έχουν παγώσει, ο Μισέλ Μαρτελί δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει κατά την πενταετή θητεία του τη διαδικασία επικύρωσης από την Αϊτή της 'Σύμβασης της Χάγης, για τις υιοθεσίες', που αποτρέπει τις λεγόμενες ιδιωτικές ή ατομικές υιοθεσίες.
"Εν αναμονή της ψήφισης του παρόντος νόμου, σε διορίες που επιθυμώ να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινές, σκοπεύω να εκδώσω προεδρικό διάταγμα, που θα καθιστά υποχρεωτική την υποβολή των αιτήσεων για υιοθεσία σε αναγνωρισμένους οργανισμούς, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση της Χάγης", δήλωσε ο Μαρτελί.
Αυτό το "πολυαναμενόμενο" μέτρο, σύμφωνα με τον Μαρτελί, θα πρέπει να εμποδίσει de facto τις διαδικασίες της ιδιωτικής υιοθεσίας.