πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνει επιπρόσθετα το «καλάθι» του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.
Το συνολικό «πακέτο» αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αφού παρουσίασε τα μέτρα ως αναγκαίο «κακό» που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, για την οποία δεν φταίει η πλήρης αποτυχία στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου αλλά η Ν.Δ. που δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα το 2009!
Απέδωσε δε την αποτυχία όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος και την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης σε παράγοντες «πέραν και έξω από εμάς», δηλαδή την κυβέρνηση!
Πολλαπλό χτύπημα
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό το οικονομικό επιτελείο εμπλούτισε με πρόσθετα μέτρα το νέο «φοροπακέτο», τα οποία ειδικά για τα ακίνητα προβλέπουν:
* Την επιβολή νέου ειδικού τέλους με συντελεστές 0,1% - 0,2%, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο τέλος θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης, που ήδη υπάρχουν στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΔΕΗ, όπως ακριβώς για το ΤΑΠ, ενώ θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες αφού θα επιβάλλεται σε κατοικίες με αξία άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία ύψους 150.000 ευρώ θα καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, πέραν των άλλων φόρων, επιπλέον 50 ευρώ.
* Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα σε ατομικό επίπεδο στις 200.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου (για ακίνητη περιουσία από 200.000 έως και 500.000 ευρώ) από 0,1% σε 0,2%.
Από το 2013 εξάλλου θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ, ενώ οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αυξηθούν το 2014.
Αποτέλεσμα των κινήσεων αυτών είναι φυσικά κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να πέφτουν στα «δίχτυα» του ΦΑΠ.
* Την αύξηση των τεκμηρίων που συνδέονται με τα ακίνητα.
* Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες κατοικίες.
* Την αναστολή εφαρμογής του «πόθεν έσχες» για τρία χρόνια για την απόκτηση κατοικίας, όχι μόνο πρώτης, αφού σχέδιο της κυβέρνησης είναι να «κινηθεί» το «μαύρο χρήμα» ώστε στη συνέχεια να το φορολογήσει.
Κεφάλαια-καταθέσεις
- Θεσπίζονται νέα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.
- Προβλέπεται αυστηρότερη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στους καταθέτες που θα εντοπιστούν να έχουν «φυγαδεύσει» τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μάλιστα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές προκειμένου να δοθούν ονόματα Ελλήνων καταθετών, οι οποίοι έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό και πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
- Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το συγκεκριμένο μάλιστα μέτρο θα αφορά υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ.
- Επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο να εισπραχθούν φέτος 100 εκατ. ευρώ.
Νομοσχέδια
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι επώδυνες παρεμβάσεις στα θέματα της φορολογίας.
Το φθινόπωρο εξάλλου, όπως τόνισε, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, αλλά και η θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση, αφού ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ θα πρέπει να εξεταστούν πολλές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθούν υπέρμετρες επιβαρύνσεις, όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά ακόμη και για τον τουρισμό.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε χθες την αύξηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.
Αρχίζει «φοροσαφάρι» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ
Η «φοροκαταιγίδα» πάντως δεν θα πλήξει μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, αφού:
* Η έκτακτη εισφορά γίνεται μόνιμη και επιβάλλεται έως το 2015 σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 1% έως 3% ή 4%. Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η εισφορά θα είναι 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% από 20.001 - 40.000 ευρώ, 3% από 40.0001 και άνω, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν θα επιβληθεί και εισφορά με συντελεστή 4% στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.
* Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης για όλους, προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα στην Εφορία και ως εκ τούτου να προκύπτει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
* Θεσπίζονται νέα «επαγγελματικά» τεκμήρια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. συνδέοντας τα τ.μ. της επαγγελματικής στέγης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ούτως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός γύρω από επαγγελματικές ομάδες οι οποίες δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και κατά την πάγια αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή.
* Επιβάλλεται και στο φυσικό αέριο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά gj (γιγατζάουλ), που οδηγεί σε αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου 50 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο.
* Οι έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες και σκάφη θα εφαρμοστούν μόνο το 2011 και θα επιβληθούν:
- στα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ. κλιμακωτά, ενώ θα κυμαίνεται από 150 ευρώ έως και 650 ευρώ
- στις πισίνες, με 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για αυτές που έχουν δηλωθεί και 20 ευρώ/τ. μ. για αδήλωτες πισίνες που θα δηλωθούν με την επιβολή υψηλών προστίμων. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η επιβάρυνση θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
- στα σκάφη αναψυχής, ανάλογα με το είδος και το μήκος του σκάφους.
Ανοιχτά πολλά μέτωπα
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, εξετάζονται ήδη εναλλακτικά «σενάρια» για να μην εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αντικατασταθεί από άλλο μέτρο ισοδυνάμου αποτελέσματος, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στον προϋπολογισμό.
Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία το μέτρο εφαρμοστεί, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σχέδιο ώστε να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας, αλλά και γενικότερα να μην υπάρξουν εισοδηματικές απώλειες για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, καθώς σχεδιάζει να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης, η οποία θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε χθες ότι το 2010 κατάφερε να εισπράξει 1,6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμη 1 δισ. ευρώ απέδωσαν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και 1 δισ. ευρώ είναι το καθαρό όφελος από τις αποδείξεις μετά και την αφαίρεση των επιστροφών.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1992119