όσο και στο εξωτερικό να είναι καθοριστικές, την ώρα που το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είναι η συνέχιση της αντίδρασης της Παρασκευής και η προσέγγιση πολύ σημαντικών επιπέδων (αντιστάσεων), τόσο του ΓΔ, όσο και του FTSE/ASE 20 και του Τραπεζικού δείκτη.
Ξεκινώντας από το εσωτερικό, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπου και αναμένεται και στα δύο ζητήματα να υπάρξει θετική έκβαση, κάτι το οποίο, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε προβλέψει στα προηγούμενα σχόλια μας. Βέβαια, με τη δική τους σημασία πάντα και οι νέες κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται εν’ όψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, αφού την Τρίτη και Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί νέες κινητοποιήσεις, με τον αποκλεισμό της βουλής και των γύρω δρόμων.
Πέραν των εσωτερικών θεμάτων, τα φώτα θα είναι κυρίως στραμμένα στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε., όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η σύνοδος του Eurogroup, ενώ προς τα τέλη της εβδομάδας, στις 23 – 24 Ιουνίου, αναμένεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι προτάσεις και το παρασκήνιο αναφορικά με τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και γενικά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα όπως έχουμε αναφέρει στα πρόσφατα σχόλια μας, η ευρωπαϊκή ένωση, υπό το βάρος των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων στην Ελλάδα, είναι για πρώτη φορά πιθανό να λάβει τολμηρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και συνολικά την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ε.Ε.
Όσον αφορά το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την 5η δόση του δανείου, ύψους 12δις ευρώ, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τις επόμενες ημέρες, ενώ θα συνεχιστούν και σήμερα, όπως και τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις για τον τρόπο στήριξης - βοήθειας προς την ελληνική πλευρά.
Έτσι λοιπόν θα θυμίσουμε ότι την Παρασκευή υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής πλευράς. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Α. Μέρκελ (μετά τη συνάντηση με το γάλλο πρόεδρο), η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο στήριξης, σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες της. Αναφερόμενη στο μεγάλο ζήτημα της διαμάχης μεταξύ της γερμανικής πλευράς και της ΕΚΤ, για το θέμα της εθελοντικής αναδιάταξης του χρέους, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να υπάρχουν προστριβές μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι τάσσεται υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών. Μάλιστα σημείωσε ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη μη πρόκληση credit event (πιστωτικό γεγονός). Για τη λύση αυτή έθεσε τρεις προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της (και θα ήταν χρήσιμο, εάν βοηθούσε σε αυτό και η αντιπολίτευση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος), η τρόϊκα να προχωρήσει στην τεχνική προεργασία και οι πιστωτές να συμμετάσχουν εθελοντικά στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, καθώς, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, «δεν έχουμε νομική βάση για να τους εξαναγκάσουμε». Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαρκοζί μετά τη συνάντηση, αυτό που συμφωνήθηκε είναι μία λύση κατά το πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», δηλαδή η εθελοντική συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους. Πάντως προτού συνεχίσουμε θα πρέπει σημειωθεί ότι η διαδικασία μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να αποδειχθεί μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, που θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη και για μια περίοδο 5 με 6 μηνών, ενώ στο μεσοδιάστημα είναι σίγουρο ότι θα υπήρχαν σε αυτήν την περίπτωση σημαντικά προβλήματα και αναταράξεις στην αγορά/αγορές.
Σε συνάρτηση με τον τελευταίο αυτό κίνδυνο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες ότι το Βερολίνο ετοιμάζει συμβιβαστική πρόταση προς την ΕΚΤ προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις της στο ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός, κ. Σοίμπλε, φέρεται διατεθειμένος για μια συμβιβαστική κίνηση προς την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία διαφωνεί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας. Το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να προβλέπει επιπρεόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 90-120 δισ. ευρώ από ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αυτά θα τα διαθέσει η Αθήνα στις τράπεζές της, οι οποίες θα τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις προκειμένου να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτόν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να ξεπεράσει τον σκόπελο των αντιδράσεων στη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορεί να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις, εφόσον αυτά υποβαθμιστούν στο τελευταίο επίπεδο αξιολόγησης.
Επίσης, πέραν του παραπάνω ζητήματος, όλο και πιο κοντά φαίνεται να είναι και η υιοθέτηση άλλων καθοριστικών σχεδίων στήριξης της ελληνικής οικονομίας (είχαμε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξουν αυτά εδώ και πολλούς μήνες). Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται η έκδοση ευρωομολόγου για επενδύσεις στην Ελλάδα έως 40δις ευρώ, αλλά και η κάλυψη των κοινοτικών έργων έως το 2013 αποκλειστικά από την ΕΕ, συνολικού ύψους 50δις ευρώ ή στην χειρότερη περίπτωση, η κάλυψη των έργων που έχουν διακοπεί (λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης από την Ελλάδα), ύψους 20δις ευρώ.
Μάλιστα χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ Γίουνκερ, σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να ξαναδώσει την ελπίδα στους Έλληνες» στη La Libre Belgique. Συγκεκριμένα, στη βελγική εφημερίδα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει πως δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει με χρήματα τα οποία δεν έχει στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προτείνει στο εξής τα ευρωπαϊκά ταμεία να αναλάβουν το 100% της χρηματοδότησης.
Συνολικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετούς μήνες, όπου υπό προϋποθέσεις και ειδικά αν υπάρξουν οι διαφαινόμενες τολμηρές αποφάσεις από την πλευρά της Ε.Ε. (πιο πιθανό από ποτέ), θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το τέλος του χρηματιστηριακού εφιάλτη που βιώνουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από την άλλη πλευρά βέβαια θα αναφέρουμε, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν νέα σημαντικά παρατράγουδα στην Ε.Ε., τότε η κατάσταση πλέον θα μπορούσε να γίνει μη διαχειρίσιμη οδηγώντας ακόμη και στη πιθανή διάλυση της Ε.Ε., με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.
Στα αμιγώς τεχνικά, για ακόμη μια φορά με την προσέγγιση των πολύ σημαντικών στηρίξεων, τόσο του ΓΔ (1.200 μονάδες) και κυρίως του Τραπεζικού δείκτη (890 – 900 μονάδες) είχαμε τη μεγάλη αντίδραση της Παρασκευής (πράγμα που δε μας εκπλήσσει σε καμία περίπτωση). Το μεγάλο λοιπόν ζητούμενο θα είναι η συνέχιση της αντίδρασης της Παρασκευής και η προσέγγιση των πρώτων πολύ σημαντικών αντιστάσεων του ΓΔ, όσο και του FTSE/ASE 20 και του Τραπεζικού δείκτη. Για συγκεκριμένα διαβάστε το σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης.
www.greekfinanceforum.com