tromaktiko: Σαντορίνη υπό σεισμολογική παρατήρηση. Τι συμβαίνει;

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σαντορίνη υπό σεισμολογική παρατήρηση. Τι συμβαίνει;



Υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση, η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης. Στο νησί εγκαθίστανται σήμερα πέντε νέοι σεισμογράφοι προκειμένου να γίνεται λεπτομερέστατη καταγραφή των...
 σεισμικών δονήσεων που κάνουν τη θηραϊκή γη να τρέμει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλντέρα. Το ηφαίστειο «ξύπνησε» πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνεχίζει τη σεισμική του δραστηριότητα μέχρι σήμερα, αλλά με δονήσεις χαμηλής έντασης. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη έγινε το 1950 και οι κάτοικοι που το έζησαν περιγράφουν πώς «οι φλόγες ξεπηδούσαν από τη θάλασσα».

Σήμερα η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστική. Πάντως, εκτός από τους δύο ήδη υπάρχοντες σεισμογράφους που είναι συνδεμένοι με το ενιαίο δίκτυο αλλά και τα μηχανήματα που υπάρχουν στο παρατηρητήριο, το οποίο λειτουργεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, θα τοποθετηθούν ακόμη πέντε νέα μηχανήματα.

«Οντως σήμερα θα τοποθετήσουμε πέντε νέους σεισμογράφους, οι οποίοι θα στέλνουν αμέσως τα αποτελέσματα μέσω κινητού τηλεφώνου στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ωστόσο δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Δεν θα πρέπει να θορυβηθεί ο κόσμος» τονίζει στην «Espresso» ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και εξηγεί:

«Η τοποθέτηση των νέων μηχανημάτων εντάσσεται στο πρόγραμμα των επιστημονικών καλοκαιρινών εξορμήσεων, αφού είναι η εποχή που κλείνουν τα πανεπιστήμια και υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η Σαντορίνη αλλά και η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για μελέτη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως περιμένουμε να συμβεί κάτιι. Μην ξεχνάμε πως η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη, οπότε ως επιστήμονες καλούμαστε να αναλύουμε διαρκώς τα δεδομένα που προκύπτουν».

Τα ακριβή σημεία τοποθέτησης των σεισμογράφων θα μελετηθούν σήμερα από τους ειδικούς επιστήμονες και φοιτητές των πανεπιστημίων. Οπως επισήμανε ο κύριος Μακρόπουλος, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος εξετάζεται σε δεύτερη φάση και η τοποθέτηση σεισμογράφων στη Νίσυρο, όπου βρίσκεται ακόμη ένα ενεργό ηφαίστειο.

Οσον αφορά τα μηχανήματα καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, ο κύριος Μακρόπουλος τόνισε: «Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε τη... πνοή και των άλλων νησιών της κυκλαδίτικης περιοχής».

espressonews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!