tromaktiko: Επανάληψη = Μήτηρ πάσης μαθήσεως - "Οι φόβοι" ... για το νερό!

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Επανάληψη = Μήτηρ πάσης μαθήσεως - "Οι φόβοι" ... για το νερό!



Η "νοσηρή" σε επιχειρήματα φαρέτρα των "αγωνιστών" κατά της μεταλλευτικής επένδυσης, περιλαμβάνει ουκ ολίγα σενάρια τρόμου για το νερό...
Tόσο για το ρέον, όσο και για το "εμφιαλωμένο"...Θα πούμε άραγε το νερό-νεράκι; Θα στερέψει ο Κάκαβος; Θα προκληθούν καθιζήσεις και αστάθειες στο εδαφός, όπως ισχυρίζονται οι επι τούτου φαντασιόπληκτοι φίλοι μας, ή η αλήθεια είναι διαφορετική; Τι σημαίνει εισπίεση νερού; Πού παει το αρσενικό του Στρατωνίου; Εμείς στο πλαίσιο της ανόθευτης ενημέρωσης των δημοτών του Αριστοτέλη... ... μέσα απο τη θεματική μας ενότητα ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ = ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ, σας παραθέτουμε τις επιστημονικές θέσεις των μηχανικών της "Ελληνικός Χρυσός", όπως αυτές διατυπώθηκαν στο απαντητικό υπόμνημα, που εξέδωσαν και απέστειλαν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Προηγούνται οι θέσεις της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ και ακολουθούν οι απαντήσεις των μηχανικών της Ελληνικός Χρυσός. Όσον αφορά τα όσα προβάλλονται στο Β.5. Επιπτώσεις στους Υδατικούς Πόρους
Αποστράγγιση ορεινών όγκων:

Προβάλλεται ότι «Σύμφωνα με τις ΜΠΕ/TVX 1996 και ΜΠΕ/ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ 2005 για τις Μ. Πέτρες η ετήσια άντληση υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. m3/έτος ενώ η αναπλήρωση σε μόλις 500.000 m3/έτος. Αυτό το γεγονός προσδιορίζει απώλεια συμπαγούς όγκου στο υπέδαφος ειδικά της ευρύτερης περιοχής της οικισμών Στρατονίκης - Σταγείρων περί τα 2.000.000 ιτι3 πλέον των 150.000ΓΠ3 των εξορυσσόμενων μεταλλευμάτων + στείρων!»Διευκρινίζεται ότι με βάση την «ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΠΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΔΕΜ ΛΑΚΚΟΥ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» που έχει εκπονηθεί από τον Υδρογεωλόγο Ν. Βεράνη του ΙΓΜΕ (Περιφερειακή Μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας) το 2009 προκύπτει ότι:
«Η περιοχή μελέτης παρουσιάζει θετικό υδατικό ισοζύγιο με ολική απορροή που φθάνει τα 7,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρο το χρόνο. Από αυτά, τα 4,37 εκ. κυβικά μέτρα απαντώνται ως επιφανειακά νερά ενώ τα υπόλοιπα 2,73 εκ. κυβικά μέτρα οδηγούνται μέσω βαθιάς κατείσδυσης στους υδροφόρους.»
Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα θέμα υπεράντλησης του υδροφορέα.
Η συζήτηση περί αφαιρέσεως συμπαγούς όγκου δεν μπορεί κατά την γνώμη μας να στηριχθεί επιστημονικά, καθώς η μείωση κενών λόγω άντλησης είναι φαινόμενο που συναντάται στα κοκκώδη εδάφη και όχι στα βραχώδη, όπως είναι η συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, το πρόβλημα καθιζήσεων της Στρατονίκης σχετίζεται με την παλαιά εφαρμοζόμενη μέθοδο κατακρήμνισης οροφής και όχι με την σύγχρονη μέθοδο εναλλασσόμενων κοπών και λιθογομώσεων (cut and fill) η οποία έχει στόχο (και η πράξη στην περιοχή έχει δείξει ότι το καταφέρνει) να βελτιώσει τις μηχανικές ιδιότητες του πετρώματος.
Επιπλέον, οι αντλήσεις στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών βαίνουν μειούμενες επειδή ακριβώς εφαρμόζεται η μέθοδος των εναλλασσόμενων κοπών και λιθογομώσεων (cut and fill) η οποία από τη μια πλευρά εμποδίζει την δημιουργία όξινης απορροής και από την άλλη πλευρά αναστρέφει την περιβαλλοντική ζημιά του παρελθόντος.

Όσον αφορά την περιοχή Ολυμπιάδας, ο ισχυρισμός ότι: «το μέγεθος της παρέμβασης αυτής είναι εξαιρετικά μεγάλο και οι επιπτώσεις απρόβλεπτες[…] είναι πιθανόν να προκαλέσει αστάθεια του εδάφους και καθιζήσεις»αποτελεί αβάσιμη και αστήρικτη επιστημονικά άποψη διότι:

· Η στάθμη του υπόγειου νερού στον υδροφορέα γνευσίου –μαρμάρου της Ολυμπιάδας βρίσκεται ήδη στο -230 χωρίς να έχουν παρατηρηθεί οποιουδήποτε είδους καθιζήσεις

· Οι καθιζήσεις στην περιοχή του Μπασδέκη Λάκκου σχετίζονται με την παλαιά μέθοδο κατακρήμνισης οροφής που εφαρμοζόταν στο παρελθόν (προ του 1987) και όχι στην ταπείνωση της στάθμης

· Στις προσχώσεις της πεδιάδας της Ολυμπιάδας οι οποίες έχουν ξεχωριστή υδροφορία δεν έχει καταγραφεί καμία αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια, παρά την ύπαρξη του κώνου καταβιβασμού στάθμης

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο το οποίο να τεκμηριώνει την ανωτέρω «επιστημονική» άποψη του ΤΕΕ. Όσον αφορά στη διαχείριση νερών στην περιοχή Σκουριών, σημειώνονται τα ακόλουθα:

1. Για το σχόλιο ότι «η ΜΠΕ επικαλούμενη υδρογεωλογικές μελέτες της περιοχής αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των συστημάτων υπόγειων υδροφορέων, τα οποία διαφοροποιούνται λόγω των εναλλαγών των γεωλογικών σχηματισμών και δημιουργούν ερωτηματικά, τα οποία καταγράφει η ΜΠΕ, σχετικά ακόμα και με την υδραυλική επικοινωνία μεταξύ τους. Σε ένα τέτοιο ασαφές τοπίο είναι αδύνατον να ποσοτικοποιηθούν»:

H ποσοτικοποίηση της παρέμβασης έγινε στη μελέτη: «Υδρολογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες στη λεκάνη απορροής Ασπρόλακκα με έμφαση στην περιοχή Σκουριές, Ν. Χαλκιδικής» που έχει εκπονηθεί από τον Υδρογεωλόγο Ν. Βεράνη του ΙΓΜΕ (Περιφερειακή Μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας) το 2010, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και σύνταξη υδρογεωλογικού μοντέλου της περιοχής Σκουριών (Παράρτημα ΧΙ της ΜΠΕ) αποτελέσματα του οποίου ενσωματώνονται και στην εκτίμηση των επιπτώσεων στα νερά (§ 7.10.3 της ΜΠΕ).


2. Για το σχόλιο ότι «Είναι τουλάχιστον δυσνόητη η διαδικασία της επί μακρόν "αποθήκευσης" εκατομμυρίων m3 νερού και της εισπίεσης του αργότερα (;) στον αρχικό του υδροφορέα.»: Όπως αναλυτικά περιγράφεται στο κείμενο της ΜΠΕ, ο επανεμπλουτισμός του υδροφορέα θα γίνεται χωρίς να προηγηθεί αποθήκευση ποσοτήτων νερού. Στο Έργο δεν προβλέπεται αντίστοιχο τεχνικό και τα νερά θα επανεισπιέζονται χωρίς επαφή. Οπωσδήποτε θα αφαιρούνται ποσότητες νερού που είτε θα χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, είτε θα δίνονται στην τοπική κοινωνία όταν και εφόσον ζητηθούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται αποθήκευση εκατομμυρίων m3 νερού.
http://politesaristoteli.blogspot.com/2011/06/blog-post_24.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!