tromaktiko: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού χωρίς στρατηγική αντιμετώπισης των κακοποιήσεων

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού χωρίς στρατηγική αντιμετώπισης των κακοποιήσεων



Ο «κακός» και παιδόφιλος, ο επικίνδυνος για το παιδί μας, δεν είναι ο «άγνωστος» ή ο «φίλος» από το διαδίκτυο. Είναι άτομο που προέρχεται από το περιβάλλον του παιδιού και με το οποίο το παιδί έχει αναπτύξει κάποια σχέση.
Το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα και η οικονομική κατάσταση δεν αποτελούν κριτήρια για τον πιθανό δράστη. Η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού μπορεί να προέρχεται από τον ίδιό του τον γονιό και άρα όλοι πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα του παιδιού πρέπει να επικεντρωθεί στη σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων και στην κυπριακή κοινωνία, όπως ανέφερε στον «Φ» η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο δράστης είναι άτομο που το παιδί «γνώρισε» στο διαδίκτυο, «για το παιδί δεν είναι άγνωστος αφού έρχεται καθημερινά σε επαφή μαζί του.

Για αυτό, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι ο «κακός» είναι κάποιος που δεν γνωρίζουμε εμείς ως γονείς ή κάποιος που το παιδί μας δεν γνωρίζει. Αυτή είναι μια λανθασμένη εντύπωση». Με βάση τα διεθνή δεδομένα, οι άγνωστοι δράστες αποτελούν τη μειοψηφία των δραστών σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. «Θέλω να πιστεύω ότι οι αριθμοί μεγαλώνουν επειδή οι πολίτες άρχισαν να νιώθουν την ασφάλεια που χρειάζεται για να αναφέρουν τέτοιου είδους περιστατικά», είπε η κ. Κουρσουμπά επαναλαμβάνοντας βεβαίως ότι «δεν έχουμε μια βάση δεδομένων για να μπορούμε να γνωρίζουμε τους ακριβείς αριθμούς αλλά το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ενημερώσουμε σωστά και τους γονείς και τα παιδιά για να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να ζητήσουν βοήθεια από τις αρμόδιες Αρχές».

Στο γραφείο της, είπε, «πολύ συχνά γίνονται αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και εκείνο που δυστυχώς διαπιστώνω, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά διστάζουν να πουν το πρόβλημά τους επειδή φοβούνται ότι οι μεγάλοι δεν θα τα πιστέψουν».

Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών, τόνισε η κ. Κουρσουμπά, «πρέπει να είναι ο επόμενός μας στόχος, για αυτό και ως επίτροπος το έχω θέσει για τη φετινή ημέρα του παιδιού. Χρειαζόμαστε στρατηγική, χρειαζόμαστε προγράμματα για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Πρέπει όλοι να οργανωθούμε και να συνεργαστούμε και σημαντικός είναι και ο ρόλος των ΜΜΕ στον αγώνα αυτό». Με βάση τα στοιχεία που κατέγραψε η ανοικτή τηλεφωνική γραμμή 1440, του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, κατά το 2010, υπήρξαν 12 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Για το 2010, το Κέντρο κατέγραψε συνολικά 150 περιπτώσεις βίας κατά των παιδιών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!