tromaktiko: Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας



Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το 55 % των μετοχών της ΔΕΠΑ, το 31 % του ΔΕΣΦΑ, το 35,5 % των...
 μετοχών των ΕΛΠΕ (από τα οποία το Δημόσιο αποχωρεί πλήρως), το 17 % της ΔΕΗ με εναλλακτικό σενάριο την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το υποθαλάσσιο κοίτασμα/αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, είναι οι συμμετοχές του κράτους που θα μεταβιβασθούν στον ιδιωτικό τομέα, από εφέτος ως τις αρχές του 2013.

Η αρχή θα γίνει φέτος από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΔΕΗ έχει «οψιόν» για αγορά του 30 % των μετοχών.

Προς πώληση θα διατεθεί το 55 % των μετοχών, ενώ θα προηγηθεί διαχωρισμός της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Το Δημόσιο θα διαθέσει επίσης το 31 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2011.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ διαθέτει πλειοψηφικές συμμετοχές (51 %) στις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου που λειτουργούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα - Βόλο.

Για τη ΔΕΗ το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπει «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της».

Ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 51 % των μετοχών της ΔΕΗ ενώ το υπόλοιπο 49 % έχει πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου. Η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει κινητοποιήσεις κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.

Το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος του 2012.

Στα ΕΛΠΕ η απόφαση προβλέπει την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, δηλαδή του 35,5 % των μετοχών που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Πλειοψηφών μέτοχος στα ΕΛΠΕ είναι ήδη η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) με 41,3 % ενώ οι υπόλοιπες μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τέσσερα διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια), τα δίκτυα εμπορίας της ΕΚΟ και της ΒΡ ενώ δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χημικών και ελέγχουν το 35 % της ΔΕΠΑ.

Τέλος, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τοποθετείται η πώληση των δικαιωμάτων μετατροπής του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, το Δημόσιο στοχεύει στη διερεύνηση της δυνατότητας και στην αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων για την αξιοποίηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του επί του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και ειδικότερα στις δυνατότητες μετατροπής του σε αποθηκευτικό χώρο φ.α. μέσω πώλησης μέρους ή όλης της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων του

digitalcrete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!