διαδικασίες προκειμένου να αναδειχθεί και αξιοποιηθεί το ιστορικής αξίας αυτό σπίτι, ως μουσείο και έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με τον μουσικοσυνθέτη.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, Νικόλαος Ξυνίδης, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γαλατά, Νικόλαος Παινεσάκης, ο πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων «Μ. Θεοδωράκης», Γεώργιος Αγοραστάκης, και ο αρχιτέκτονας - μελετητής, κ. Μαυρακάκης.
Στη δημοτική αρχή των Χανίων παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης η οικία Θεοδωράκη, η προμελέτη μετατροπής της σε Μουσείο, όπως έχει εκπονηθεί από μελετητική ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, καθώς και τα σχέδια για την ολοκλήρωση της προμελέτης και την έναρξη του έργου.
Σύμφωνα με την προμελέτη, το σπίτι θα μετατραπεί σε μουσειακό - εκθεσιακό χώρο, όπου θα υπάρχουν αντικείμενα που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά.
Ο Δήμαρχος Χανίων δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ενώ θα ζητήσει από τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση, που θα έχει σύντομα μαζί της στην Αθήνα, την ένταξη του έργου μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο στα προγράμματα πολιτισμού του Υπουργείου.
«Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να σεβόμαστε και να διαφυλάσσουμε τον πολιτισμό μας.
Αρωγός στην προσπάθεια μετατροπής της οικίας Θεοδωράκη σε Μουσείο είναι το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο θα παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ το εγχείρημα στηρίζει και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος έχει ενημερωθεί και έχει συμφωνήσει για την προμελέτη.
Υπενθυμίζεται πως το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά, αγοράστηκε από τον πρώην δήμο Νέας Κυδωνίας (επι δημαρχίας Μανώλη Σταματάκη) και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έναντι 200 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο όπου θα υπάρχουν αντικείμενα που έχουν σχέση με την παρουσία της οικογένειας Θεοδωράκη στο Γαλατά.
Να σημειωθεί πως ο πατέρας του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, ήταν δικηγόρος και υπηρετούσε στο υπ.Εσωτερικών ως στέλεχος Νομαρχιών σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα όπου μετατίθετο αναλόγως με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Μετά την Γερμανική κατοχή η οικογένεια Θεοδωράκη εγκαταστάθηκε στο σπίτι στον Γαλατά, πλην του Μίκη, ο οποίος λόγω του ότι ήταν στην αντίσταση και ως αριστερός εδιώκετο και είχε εξοριστεί.(Στην φωτο ο Μίκης με τον πατέρα και την μητέρα του στον κήπο του σπιτιού στον Γαλατά).
Το 1949, για πρώτη φορά, ο Μίκης Θεοδωράκης καταφέρνει να ενωθεί με την οικογένειά του στον Γαλατά, όπου, ουσιαστικά διέμενε, μέχρι το 1952 όταν έφυγε για Αθήνα λόγω των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του και στην συνέχεια για Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.
Όμως στο σπίτι του Γαλατά επέστρεφε συχνά τα καλοκαίρια, ενώ σε αυτό διέμενε μέχρι τον θάνατό του, ο αδελφός του ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράκης, όπου και είχε εμπνευστεί πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης.
http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=20598&cid=3