tromaktiko: Κύπρος: Η βροχόπτωση ξεπέρασε κατά πολύ την κανονική το Μάιο

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Κύπρος: Η βροχόπτωση ξεπέρασε κατά πολύ την κανονική το Μάιο



Ιδιαίτερα βροχερός και όχι ζεστός ήταν ο φετινός Μάιος. Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, που μας αποχαιρέτησε χθες με βροχές και καταιγίδες, δεν μας είχε φέτος ακραίες υψηλά θερμοκρασίες...
Αντίθετα, σε πολλές από τις μέρες του μήνα, η θερμοκρασία κινήθηκε σε αρκετά πιο χαμηλά επίπεδα για την εποχή, ενώ αρκετές ήταν και οι βροχές που έπεσαν. Ο φετινός Μάιος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο βροχερούς, αφού η ποσότητα της βροχόπτωσης ξεπέρασε αρκετά την κανονική για το μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συνολική βροχόπτωση του μήνα μέχρι χθες το πρωί ήταν 24,4 χιλιοστόμετρα που αντιστοιχεί στο 124% της κανονικής για το μήνα.

Αν λάβουμε υπόψη ότι βροχές είχαμε και χθες, το ποσοστό της βροχόπτωσης θα ανέβει ακόμη περισσότερο.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική πρέπει να θεωρείται και η συνολική βροχόπτωση του έτους, αφού με 433,1 χιλιοστόμετρα βροχόπτωσης, καλύφθηκε το 89% της συνολικής βροχόπτωσης του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες του μήνα, τις πλείστες μέρες του μήνα ο υδράργυρος κυμάνθηκε σε κανονικά ή και χαμηλότερα επίπεδα από τα κανονικά για την εποχή, ιδιαίτερα στο εσωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο πενθήμερο του μήνα, από 6-10 η θερμοκρασία ήταν περίπου πέντε βαθμούς κάτω από την κανονική. Συγκεκριμένα, η μέση κανονική θερμοκρασία για το μήνα στο εσωτερικό ήταν οι 29,1 βαθμοί Κελσίου, ενώ εκείνες τις μέρες ο υδράργυρος κατήλθε στους 23-24 βαθμούς Κελσίου. Λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα κυμάνθηκε και το πενθήμερο 16-20 του μήνα, ενώ λίγο πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα ήταν και το τελευταίο πενθήμερο του μήνα. Χαρακτηριστικό επίσης του φετινού Μάη είναι ότι δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα ακραία ψηλές θερμοκρασίες. Η πιο ψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 34,9 βαθμοί Κελσίου.

Πέρσι, η θερμοκρασία για το μήνα Μάιο κυμάνθηκε γύρω στο 1 βαθμό Κελσίου πάνω από την κανονική. Καταγράφηκε θερμοκρασία μέχρι και τους 35,3 βαθμούς Κελσίου. Το Μάιο του 2009, η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν περίπου μισό βαθμό πιο κάτω από την κανονική με την πιο ψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε να ήταν οι 35,7 βαθμοί Κελσίου. Το Μάιο του 2008, η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν στα κανονικά επίπεδα, καταγράφηκε όμως θερμοκρασία 36,8 βαθμών Κελσίου.

Στο παρελθόν, όμως, είχαμε περιπτώσεις όπου το Μάιο ο υδράργυρος έφτασε ή και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το Μάιο του 1903 όπου υδράργυρος έφτασε τους 42,2 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ

ΒΡΟΧΕΣ με πιθανότητα καταιγίδας θα έχουμε και σήμερα, ωστόσο από αύριο ο καιρός αρχίζει σταδιακά να αλλάζει. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, καθώς το απόγευμα αναμένεται να καταστεί μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά, κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά, θα σημειωθούν βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες. Αύριο και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!