Αν και δεν μπορεί να το φάει κανείς σκέτο -παρά μόνο όταν προστίθεται στο φαγητό για να του δώσει γεύση αλλά και για να επεκτείνει την διάρκεια ζωής ενός τροφίμου- δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αν όμως το καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα, η υγεία μας τείθεται σε κίνδυνο. Ο λόγος για το αλάτι ή αλλιώς επιστημονικά χλωριούχο νάτριο (NaCl).
Στο παρελθόν ήταν τόσο πολύτιμο που το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Για χάρη του γίνονταν ακόμα και πόλεμοι! Ενώ ίσως ήταν και το πρώτο "ναρκωτικό" της ανθρωπότητας. (*Σύμφωνα με τον ιστορικό Ρόμπερτ Μούλτχαουφ, πρόκειται για αρχέγονο "ναρκωτικό" ουσία που προκαλεί εξάρτηση). Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η πληρωμή των στρατιωτών γινόταν με μερίδες αλατιού. Οι Έλληνες θεωρούσαν το αλάτι σύμβολο φιλίας και αλληλεγγύης και επισφράγιζαν με αυτό τις συμφωνίες τους, ενώ σε μερικές χώρες της Ασίας οι κάτοικοι έκαναν τις αγορές και τις πωλήσεις με κομμάτια αλατιού. Τέλος, διάφοροι λαοί χρησιμοποιούσαν το αλάτι ως δώρο στις θυσίες και στις προσφορές τους προς τους θεούς, σκορπίζοντάς το στους αγρούς.
Το αλάτι ευθύνεται για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να την προκαλέσει με συνέπειες δραματικές αφού το έμφραγμα και το εγκεφαλικό συνδέονται άρρηκτα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει διαταραχές στα νεφρά (έλκος), να συμβάλλει στην απώλεια ασβεστίου με αποτέλεσμα να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, και τέλος να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου. Το ίδιο το αλάτι δεν έχει θερμίδες και επομένως δεν μας παχαίνει. Βέβαια, διαταράσσει την ισορροπία νατρίου – καλίου μέσα και έξω από τις κυτταρικές μεμβράνες και δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους.
Πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα τρόφιμα από μόνα τους περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι που προσθέτουμε κατά την ετοιμασία των φαγητών είναι επιπρόσθετο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αλάτι δεν ξεπερνούν το ένα κουταλάκι του τσαγιού (δηλαδή 5-6 gr/ημέρα). Με το σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής που έχουμε επιβάλει στον ευατό μας, φορτώνουμε τον οργανισμό μας με εώς 10 φορές περισσότερο αλάτι από ότι πραγματικά χρειάζεται!
Τα έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά ευθύνονται περισσότερο για την κατανάλωση αλατιού. Και όχι μόνο τα αλλαντικά, όπως πολύ εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Ακόμη και τα γλυκά, το ψωμί, οι κονσέρβες, οι σάλτσες περιέχουν αρκετό αλάτι.
http://food-isimo.blogspot.com