tromaktiko: Β. Μιχαλολιακος: δεν θα γινω επαίτης των κυβερνητικών διαδρομών

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Β. Μιχαλολιακος: δεν θα γινω επαίτης των κυβερνητικών διαδρομών



Κατηγορηματικός ότι ο Πειραιάς δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς τρόικας ή μνημονίου στο οποίο επιχειρεί να εντάξει τους υπερχρεωμένους δήμους το υπουργείο Εσωτερικών... είναι ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον εκβιασμό ότι, προκειμένου να τύχουμε της «ευνοϊκής» μεταχείρισης της επιμήκυνσης του χρόνου του δανείου και της μείωσης του επιτοκίου, πρέπει να αποδεχτούμε το καθεστώς μνημονίου. Όχι. Σε αυτό ήμουν , είμαι και θα είμαι απόλυτος», λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του προς την aftodioikisi.gr. Προσθέτει δε με έμφαση, αφήνοντας αιχμές για το υπουργείο Εσωτερικών, ότι «δεν πρόκειται να γίνει επαίτης των διαδρόμων και των γραφείων του κυβερνητικού σχηματισμού».

Κατά το δήμαρχο Πειραιά το υπέρογκο χρέος του δήμου οφείλεται «σε τοκογλυφικά επιτόκια που επέβαλλε το κράτος για ένα δάνειο που αφορούσε σε μεγάλο ποσοστό του χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές». Παράλληλα δηλώνει θα διεκδικήσει μέχρι τέλους τα 22 εκ. ευρώ που χρωστά ο ΟΛΠ στο Δήμο Πειραιά για τα τέλη 2006-2010, τονίζοντας με έμφαση ότι σύμφωνα με τη νομολογία ο Οργανισμός πρέπει να τα καταβάλει κανονικά, όπως κάνουν και οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κλπ. Προαναγγέλλει δε ότι ο δήμος θα απαιτήσει ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. «μεταξύ των οποίων ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό του 2% του κύκλου εργασιών (τζίρου) που καταβάλλει ο Ο.Λ.Π., στο Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή στο βασικό του μέτοχο-άρα στον εαυτό του)».

Τέλος, ο δήμαρχος Πειραιά διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα εισόδου ιδιωτών στην καθαριότητα «από τη στιγμή που λειτουργεί η συμμαχία Δημοτικής Αρχής-εργαζομένων-δημοτών», ενώ για την επάνοδό του στη Βουλή το αφήνει ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμένα στόχος μου είναι να βάλω τον Πειραιά στην κεντρική πολιτική σκηνή».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας για τους πρώτους μήνες της θητείας σας και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία ήρθατε αντιμέτωπος, λόγω της προσαρμογής στον Καλλικράτη;

Δυστυχώς οι επιφυλάξεις μας , οι ενστάσεις μας για τον Καλλικράτη επιβεβαιώθηκαν. Ήταν πρόχειρος κακοσχεδιασμένος και ευκαιριακά δομημένος μόνο για να εξυπηρετήσει μικροκομματικά συμφέροντα και προπαντώς να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα. Μόνος στόχος να αφαιρεθούν πόροι από την Αυτοδιοίκηση. Η εφαρμογή του Καλλικράτη στέγνωσε τους ΟΤΑ από πόρους και έχει αφήσει μετέωρη ακόμη και τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού.

Ο αγώνας μας από την πρώτη στιγμή είχε διπλή στόχευση:

Από τη μια να καθαρίσουμε την πόλη και από την άλλη να φροντίσουμε για τη λειτουργία του Δήμου. Να μην κλείσει ο Δήμος. Γιατί όταν αναλάβαμε δεν ήταν απλώς στο παρά πέντε για να βάλει λουκέτο αλλά στο και ένα. Γι' αυτό και σηκώσαμε τα μανίκια και πέσαμε πάνω στα προβλήματα. Για να δώσουμε λύσεις, να προγραμματίσουμε και να προχωρήσουμε αποφάσεις που οδηγούν τον Πειραιά μακριά από το τούνελ της απαισιοδοξίας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα χρέη των ΟΤΑ, ο Δήμος Πειραιά εντάσσεται στην «κόκκινη» κατηγορία. Έχετε δηλώσει κατηγορηματικά ότι αρνείστε να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμά σας για τη διευθέτηση του υπέρογκου χρέους του δήμου;

Το 'χω πει και το επαναλαμβάνω. Δεν είμαι ούτε δικαστής ούτε ιστορικός για να κρίνω τις όποιες ευθύνες. Οι πολίτες του Πειραιά με τίμησαν και με εμπιστεύτηκαν για να δώσω λύσεις σε χρόνια προβλήματα, να «ζωντανέψω» την πόλη, να την κάνω βιώσιμη και να δημιουργήσω συνθήκες ανάπτυξης.

Από κει και πέρα όφειλα ως Δήμαρχος να βρω τα στοιχεία για το πώς έφτασε ο Πειραιάς σε αυτό το σημείο. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το χρέος το υπέρογκο χρέος του Δήμου οφείλεται σε τοκογλυφικά επιτόκια που επέβαλλε το κράτος για ένα δάνειο που αφορούσε σε μεγάλο ποσοστό του χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή δανείστηκε ο Δήμος για να ξεπληρώσει χρέη που είχε στο κράτος. Και ήρθε και από πάνω το κράτος και του επέβαλλε και τοκογλυφικά επιτόκια. Αυτό είπα είναι απαράδεκτο. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Δεν λέω να μην πληρώσουμε τις όποιες οφειλές μας αλλά όχι αυτά τα ποσά. Δεν είναι πραγματικά.

Από την άλλη ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να γίνω επαίτης των διαδρόμων και των γραφείων του κυβερνητικού σχηματισμού. Δεν έχω καθόλου έπαρση, είμαι χορτασμένος από πολιτικά αξιώματα. Σέβομαι το θεσμό του Δημάρχου. Αυτό που δικαιούται ο Πειραιάς το διεκδικεί. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον εκβιασμό ότι, προκειμένου να τύχουμε της «ευνοϊκής» μεταχείρισης της επιμήκυνσης του χρόνου του δανείου και της μείωσης του επιτοκίου, πρέπει να αποδεχτούμε το καθεστώς μνημονίου. Όχι. Σε αυτό ήμουν , είμαι και θα είμαι απόλυτος.

Η βασικότερη προεκλογική σας εξαγγελία και το προσωπικό στοίχημα που θέσατε για το Δήμο Πειραιά, ήταν η καθαριότητα της πόλης στο σύντομο μάλιστα, χρονικό διάστημα των 60 ημερών. Θεωρείτε πως η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη προσπάθεια; Εμμένετε στην απόφασή σας για τη μη εμπλοκή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμμάτων;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε κάλεσα τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συνάψουμε μια συμμαχία για το καλό της πόλης. Να καθαρίσουμε τον Πειραιά. Ακόμη άνθρωποι που με ψήφισαν δεν πίστευαν ότι θα πετυχαίναμε να καθαρίσουμε την πόλη σε 60 ημέρες. Και όμως το πετύχαμε. Ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή είναι αν όχι η καθαρότερη σίγουρα μια από τις καθαρότερες πόλεις της Ελλάδας. Όμως οι απαιτήσεις μου είναι πολύ υψηλότερες. Πολύ υψηλότερες και θα τις φθάσω. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ένα τετραγωνικό εκατοστό της πόλης, που να μην λάμπει από καθαριότητα. Γιατί ο Πειραιώτης πληρώνει υψηλότερα τέλη σε μια εποχή απολύτου ανέχειας. Και θα έχει καθαρή πόλη.

Από τη στιγμή που λειτουργεί η συμμαχία Δημοτικής Αρχής-εργαζομένων-δημοτών οι εργαζόμενοι δεν τίθεται θέμα ιδιώτη στην καθαριότητα.
Ποιο είναι το σχόλιό σας στην απάντηση του ΟΛΠ ότι δεν έχει καμία οφειλή για τέλη και φόρους προς τρίτους, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Πειραιά; Σε ποιες ενέργειες θα «προχωρήσετε» προκειμένου να διεκδικήσετε τα 22 εκατομμύρια ευρώ, που ισχυρίζεστε ότι σας χρωστάει ο Οργανισμός;

Η Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Λ.Π., πρέπει πρώτα απ' όλα να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει πολλά στο Δήμο Πειραιά, και στους κατοίκους του Πειραιά. Και αυτό δεν είναι ούτε νομικίστικο θέμα, ούτε φιλοσοφικό ζήτημα. Είναι μια πραγματικότητα που την ξέρει καλύτερα ο κάθε κάτοικος αυτής της πόλης, ο κάθε επισκέπτης.

Ο Δήμος Πειραιά δεν πρόκειται να απεμπολήσει κανένα δικαίωμά του και σε κανένα επίπεδο στις σχέσεις του με το λιμάνι της πόλης, ή με οποιαδήποτε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Πειραιά.
Σε σχέση με τα όσα ισχυρίζεται η Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και αφορούν τους νομικούς ισχυρισμούς της περί μη οφειλών στο Δήμο Πειραιά:Πρώτον: Ήδη έχει αποσταλεί και κοινοποιηθεί στην Ο.Λ.Π. Α.Ε. η βεβαίωση ανταποδοτικών τελών (για τις χρονιές 2006 έως και σήμερα) που δεν έχουν καταβληθεί και υπολογίζονται στο ποσό ανά έτος των 3.663.766 ευρώ. (σύνολο 21.982.566 ευρώ )

Δεύτερον: Σύμφωνα με τη Νομολογία, από τα ανταποδοτικά τέλη δεν απαλλάσσεται κανένα αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΣτΕ 759, 760, 761/1962, 1317/65, 1703/66). Άρα η Ο.Λ.Π. Α.Ε. δεν εξαιρείται από την καταβολή τελών, όπως άλλωστε κανονικότατα πληρώνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κλπ.

Εμείς ως Δήμος θα απαιτήσουμε ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. στην πόλη μας, μεταξύ των οποίων ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό του 2% του κύκλου εργασιών (τζίρου) που καταβάλλει ο Ο.Λ.Π., στο Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή στο βασικό του μέτοχο-άρα στον εαυτό του) να δοθεί στο Δήμο Πειραιά. Έχει αντίρρηση η Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. σε αυτήν μας την απόφαση;

Ο Δήμος Πειραιά βρίσκεται σε διαβούλευση, χωρίς ανεδαφικές αντιπαλότητες, με όλους τους φορείς αλλά και με τη Διοίκηση της Ο.Λ.Π. Α.Ε. με συγκεκριμένες θέσεις για μια βιώσιμη και λειτουργική ανάπτυξη για ολόκληρη την πόλη.
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΠ. Και ο Δήμος Πειραιά έχει ταχθεί κατά ενός μιας τέτοιας εξέλιξης και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Μέχρι που είστε διατεθιμένος να φτάσετε αν προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση; Το ρωτώ αυτό γιατί την πρώτη συμφωνία με ιδιώτες (Κινέζους) την είχε κάνει το δικό σας κόμμα ως κυβέρνηση.....
Άλλο μακροχρόνια σύμβαση (όπως ήταν της COSCO) και άλλο ξεπούλημα και εκποίηση. Είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Το λιμάνι δεν πωλείται. Το λιμάνι μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί , με διαφάνεια και σωστούς όρους που σίγουρα δεν θα το βγάζουν στο σφυρί. Χαίρομαι που σε αυτήν μου την απόφαση σύρθηκαν και κυβερνητικοί παράγοντες που μέχρι χθες διαφωνούσαν.

Δεν μπορώ όμως να ακούω μαθήματα ιδιωτικοποίησης από εκείνους που όταν η ΝΔ έκλεινε τη συμφωνία με τους Κινέζους την πολεμούσαν με κάθε τρόπο και έφταναν μέχρι ...λιποθυμίας. Ο καθένας έχει την ιστορία του και κρίνεται.
Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014; Εξετάζετε το ενδεχόμενο επιστροφής σας στην κεντρική πολιτική σκηνή στο άμεσο μέλλον;
Εμένα στόχος μου είναι να βάλω τον Πειραιά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Να τον κάνω πόλη-πρότυπο σε μια εποχή κρίσης. Και έχουμε πολύ δουλειά για να το πετύχουμε. Το σπόρο της ελπίδας που φυτέψαμε σε μια εποχή εθνικής κατάθλιψης και μιζέριας, εμείς θα τον κάνουμε να φυτρώσει στο λιμάνι, στην πόλη του Πειραιά.
http://www.aftodioikisi.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!