tromaktiko: ΤΕΕ ΑΜ:Ενεργειακές επεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια,εμπορικά κτίρια και άλλες κατασκευές

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΤΕΕ ΑΜ:Ενεργειακές επεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια,εμπορικά κτίρια και άλλες κατασκευές



Ημερίδα με θέμα «Πράσινα Κτίρια» διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας»,από το ΤΕΕ-ΑΜ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας) με στόχο την ενημέρωση των πολιτών στις ενεργειακές επεμβάσεις που μπορούν να...
 γίνουν προς όφελος τους στην οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, σε σπίτια,( μονοκατοικίες και πολυκατοικίες), εμπορικά κτίρια.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου ΑΜ κ Λάζαρος Βασιλειάδης οι καθηγητές του ΑΠΘ κ.κ. Κοσμάς Στυλιανίδης, Θωμάς Ξένος και ο κ Αργύρης Μωυσιάδης καθώς και ο αντιπρόεδρος της Κεραμοποιίας Βορείου Ελλάδας κ Χρήστος Μπόσκος.

Την ημερίδα ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης αναφέροντας πως, σκοπός μας είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ενέργεια που θα χρειάζονται πλέον τα κτίρια. Αυτό πετυχαίνεται με την απόλυτη θερμομόνωση που σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους την πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό»

Μιλώντας ο καθηγητής κ. Θωμάς Ξένος είπε «δεν θέλω να μιλάμε με χρώματα στα κτίρια». Θέλω να μιλάμε για κτίρια που έχουν ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα. Δηλαδή είναι το κτίριο που δεν θα έχει κανένα αποτύπωμα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα. Ή αλλιώς κτίριο μηδενικών ρύπων.
Στην Ελλάδα έχουμε τα πιο ενεργοβόρα κτίρια στην Ευρώπη. Έχουμε ήλιο και δυνατότητα να παράγουμε εξαιρετικά κτίρια παρά ταύτα έχουμε ενεργοβόρα.
Το ζητημά μας είναι πως μπορούμε αυτή την στιγμή να μιλάμε για κτίρια χαμηλού ίχνους, που ξεκινά από το πώς θα γίνει το κελυφός του.
Όταν μιλάμε για τέτοια κτίρια με τα συνηθισμένα υλικά δεν μπορούμε να το κατασκευάσουμε. Χρειαζόμαστε καινοτόμα υλικά και η ελληνική γή μας τα παρέχει.
Στην ουσία μιλάμε για νέες τεχνολογίες, νέα σχεδίαση αλλά με παραδοσιακά υλικά.
Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι τοιχοποιία που θα έχει πολύ μεγάλη θερμική αντίσταση( θερμομόνωση), μακρά διατήρηση της ενέργειας μέσα του (εκταμίευση) και κατά το δυνατόν λιγότερη παροχή ενέργειας για να λειτουργεί το κτίριο.

Ο καθηγητής κ Στυλιανίδης Κοσμάς τόνισε πως στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο αντικείμενο και να ακούσουν εξειδικευμένα πράγματα και το κυριότερα να ενημερωθούν για υλικά και τεχνολογίες που προσφέρουν αυτά, με τις δυνατότητες που έχουν, δεδομένου ότι είναι καινοτόμα και χρειάζεται μια συνεχούς χαρακτήρα ενημέρωση, εκπαίδευση που ουσιαστικά θα είναι δια βίου μάθηση.
Ως Δομικός Μηχανικός ο κ Στυλιανίδης δήλωσε πως σε ότι αφορά την φέρουσα ικανότητα, το στήσιμο δηλαδή του κτιρίου, ήδη υπάρχουν καινούργιοι μηχανισμοί στην Ευρώπη, που ονομάζονται «Ευρωκώδικες», που εισάγονται και στην Ελλάδα και σ αυτούς θα πρέπει να εναρμονιστούμε και αναφέρονται στο σύνολο των τεχνικών κατασκευών και όχι μόνο ειδικά στα κτίρια αυτά από τοιχοποιία.
Για όλα αυτά θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας, δηλαδή κτίρια από τοιχοποιία, Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, τι περιλαμβάνουν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕ.Β.Ε. Α.Ε. Χρήστος Μπόσκος, παρουσιάζοντας την εταιρία ,είπε πως «η εταιρία μας ανήκει στην οικογένεια «Κοθάλη»με έδρα την Νέα Σάντα του Κιλκίς, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και πρωτοπόρος στην εγκατάσταση νέων τεχνολογιών έχει στήσει την νέα αυτή μονάδα πάνω σε ένα τρίπτυχο. Οικονομία, ποιότητα, καινοτομία».

Και αυτά τα προϊόντα που παράγουμε, ανταποκρίνονται απόλυτα πάνω σ αυτές τις τρεις έννοιες. Παράγουμε πολύ καλής ποιότητας με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν τις προυποθέσεις για το «πράσινο κτίριο» ή « μη ενεργοβόρο κτίριο» και έχουν ένα τελικό οικονομικό αποτέλεσμα, καλύτερο και στον κατασκευαστή και στον χρήστης της οικοδομής. Αυτό το σύστημα των προιόντων το ονομάσαμε «ΟΡΘΟBLOCK» και προσπαθούμε να το βάλουμε μέσα στην ελληνική τεχνική γνώση απευθυνόμενοι στους μηχανικούς, κατασκευαστές και σε όσους ενδιαφέρονται να κτίσουν το σπίτι τους

kavalanet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!