tromaktiko: Εβδομάδα Φωτιά για τα νέα Μέτρα και σειρά απεργιών...

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Εβδομάδα Φωτιά για τα νέα Μέτρα και σειρά απεργιών...



Εβδομάδα φωτιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα για την υιοθέτηση των νέων σκληρών μέτρων, εν μέσω πλήθους κοινωνικών και εσωκομματικών αντιδράσεων.
Από σήμερα λοιπόν και εν μέσω ενός πολύ πιεστικού χρονοδιαγράμματος μπαίνουν στην τελική ευθεία οι κρίσιμες αποφάσεις για την οριστικοποίηση των μέτρων, στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του Προγράμματος, ενώ την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί ο βασικός εφαρμοστικός του νόμος. Να αναφέρουμε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 28 Ιουνίου. Παράλληλα, εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα κατατεθούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Ιουλίου το αργότερο.
Θυμίζουμε ότι σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός δήλωσε “πως δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, παρά μόνο η θέλησή του να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας”.
Υπογραμμίζει ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την υπογραφή του μνημονίου και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας» λέει χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή πάντως στέλνει μήνυμα στους πολίτες που διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι δικαίως αγανακτούν καθώς δεν μπορούν να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη σπατάλη και στη διαφθορά. «Κανείς όμως δεν μπορεί να κοροϊδεύει τον κόσμο» προσθέτει ο Πρωθυπουργός «ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ αν δεν βάλουμε μόνοι μας τάξη στα του οίκου μας».
Επίσης, Ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από 180 βουλευτές και επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του και προς την αντιπολίτευση για εθνική συνεννόηση.
Την Παρασκευή ο υπουργός οικονομικών στη συνέντευξη τύπου δήλωσε:
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, όπως φάνηκε και από τη διαβούλευση των τελευταίων ημερών και να προχωρήσει σε μία σταθερή πορεία που έχει ως στόχο να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Πως φθάσαμε μέχρι εδώ; Αυτά που έγινα ήταν σωστά ή λάθος; Το 2010 κληθήκαμε να μειώσουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα που είχαμε ποτέ: 36 δισ. ευρώ. Επίσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό που γνωρίζαμε. Με τις πολύ σημαντικές θυσίες, και οικονομικές, και αύξηση των εσόδων μειώσαμε το έλλειμμα κατά 12 δις ευρώ.
Μειώσαμε 2 δις. τα λειτουργικά έξοδα του δημοσίου, μειώσαμε κατά 2 δις. τις αμυντικές δαπάνες. Καταφέραμε και το φέραμε στα 24 δισ.
Καταθέσαμε ένα προϋπολογισμό στις αρχές του έτους και σήμερα, 6 μήνες μετά, ερχόμαστε και ζητούμε επιπλέον παρεμβάσεις 6 δισ. Γιατί έχουμε μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουμε Το έλλειμμα ήταν τελικά 10,5% και πρέπει να καλύψουμε άλλη μία μονάδα. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η ύφεση το 2010 ήταν χειρότερη από αυτή περιμέναμε, στο 4,5%. Μικρότερα φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές, λιγότερες δαπάνες για το δημόσιο. Υπήρξαν και αστοχίες σε μέτρα”.
Σειρά Απεργιών
Επί ποδός βρίσκονται εργαζόμενοι και συνδικάτα που ζητούν την απόσυρση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, συμμετέχει όλος ο δημόσιος τομέας ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν νοσοκομεία, κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης φαρμακοποιοί, τραπεζοϋπάλληλοι, για τρεις ώρες, τουλάχιστον, θα παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματά, ενώ απεργούν οι δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Επίσης, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία, ενώ καθηλωμένα θα παραμείνουν και τα αεροπλάνα λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ακινητοποιημένα τα τρένα ΟΣΕ και Προαστιακού, ενώ μετ' εμποδίων λόγω στάσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν και οι αστικές μετακινήσεις.
http://www.greekfinanceforum.com/



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!