Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λιβύη «για να μην χάσουν τη ζωή τους πολλοί άλλοι αθώοι πολίτες», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ η Ρώμη έχει ζητήσει την «άμεση αναστολή των εχθροπραξιών».
«Αυτές τις ημέρες, ειπώθηκε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων λυπάμαι βαθύτατα για κάθε απώλεια ζωής σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
«Αλλά μην ξεχνάτε ότι ήταν το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι το οποίο ξεκίνησε τη σύγκρουση επιτιθέμενο εναντίον του ίδιου του λαού του, και όχι το ΝΑΤΟ», είπε επίσης ο Ράσμουσεν.
«Οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι βομβαρδίζουν τις πόλεις με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, και όχι το ΝΑΤΟ», τόνισε.
«Και είναι το καθεστώς Καντάφι, που ρίχνει ρουκέτες από τζαμιά και από μπούνκερ (υπόγεια καταφύγια) που βρίσκονται κοντά σε παιδικές χαρές, και όχι το ΝΑΤΟ», δήλωσε ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Η Ιταλία ζήτησε σήμερα τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει τα πλήγματα ενάντια στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, παρά τις επικρίσεις μετά τις επιδρομές που προκάλεσαν το θάνατο αμάχων.
Το Παρίσι όμως κατέστησε αμέσως σαφή την αντίθεση του σε "κάθε παύση των επιχειρήσεων" εκτιμώντας ότι αυτό "θα μπορούσε να επιτρέψει στον Μουάμαρ Καντάφι να κερδίσει χρόνο και να αναδιοργανωθεί".
Η συμμαχία παραδέχτηκε πάντως ότι σκότωσε κατά λάθος αμάχους κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής επιδρομής την Κυριακή στην Τρίπολη, στην οποία εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, έχασαν τη ζωή τους. Στις 16 Ιουνίου, το ΝΑΤΟ είχε χτυπήσει κατά λάθος μια φάλαγγα οχημάτων των εξεγερμένων στην περιοχή της Μπρέγκα.
Στο μεταξύ από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε μιαν αποστολή στη Λιβύη για να προετοιμάσει μια διαμεσολάβηση ενόψει μιας επίλυσης της κρίσης στη χώρα αυτή. Η αποστολή, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του OIC, Μάχντι Φατάλα, πρέπει να κάνει διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT), που εδρεύει στην Βεγγάζη, διευκρινίζει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ο OIC σκοπεύει να προτείνει την διαμεσολάβησή του στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Η ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας έρχεται λίγες ημέρες πριν από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του παν-ισλαμικού Οργανισμού , που έχει προγραμματιστεί για τις 28-30 Ιουνίου στην Αστάνα του Καζακστάν.