Οι υπολογισμοί (για νόμπελ Οικονομίας) του Θόδωρου Πάγκαλου και η θυσία των Ελλήνων στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης μιας οικονομικής κρίσης.
Ίσως το μεγαλύτερο κακό που κάνει σε αυτόν τον τόπο αυτή η κυβέρνηση, να μην είναι η ίδια της η διαχείριση, αλλά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει με πολιτικούς όρους μια οικονομική κρίση. Με δυο λόγια, αντί ο γνώμονάς της να είναι η επίλυση του προβλήματος στην οικονομία, γνώμονάς της είναι να μην λαμβάνει αποφάσεις που θα στενοχωρήσουν την κομματική πελατεία. Και κατά συνέπεια να μην χάσει τις επόμενες εκλογές. Ναι εκεί φαίνεται να έχουν το μυαλό τους.
Έτσι, μπορεί να παίρνει μέτρα που ζορίζουν (αρκετά) όλους τους Έλληνες αλλά ποτέ κάποιες αποφάσεις που θα προκαλούσαν (πολύ) μία σημαντική τάξη ψηφοφόρων ή ένα ισχυρό σωματείο. Για το λόγο αυτό άλλωστε έκανε και πίσω στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, προτιμώντας να προχωρήσει πρώτα τις εκποιήσεις του ΟΤΕ και του ΤΤ. Ο πρώτος ανήκει πια περισσότερο στους Γερμανούς, και η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν έχει την ισχύ του παρελθόντος. Έτσι, οι απολύσεις 2.000 εργαζομένων που θέτει επί τάπητος η γερμανική πλευρά για να πάρει το μαγαζί, θα περάσουν σίγουρα πιο… λάιτ, απ’ ότι αν ο Φωτόπουλος κατέβαζε τους διακόπτες του ρεύματος. Άλλωστε στην τηλεφωνία υπάρχουν πλέον και οι εναλλακτικοί πάροχοι. Και οι διαμαρτυρόμενοι, άντε να περιοριστούν σε κανένα κλείσιμο της Κηφισίας όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους «αγανακτισμένους»… Όσο για το ΤΤ ποιος θα λυπηθεί σήμερα τους τραπεζίτες…
Κι αν δεν σας φτάνουν αυτά, σκεφτείτε το παράδειγμα που έδωσε χθες (για μία ακόμη φορά) ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αν έχετε ξεχάσει, έχει στην αρμοδιότητα του το συμμάζεμα του δημοσίου. Εδώ και ενάμιση χρόνο η ομάδα του επεξεργάζεται πόσες θέσεις θα κοπούν και ποιοι οργανισμοί του δημοσίου θα κλείσουν ή και θα συγχωνευθούν. Το θέμα που ενδιαφέρει χιλιάδες υπαλλήλους ήταν και από τα «βασικά» στο Ποντίκι της περασμένης εβδομάδας. Τι έγινε;
Όπως και κάθε εξάμηνο, ο αντιπρόεδρος, πιεζόμενος από την Τρόικα, έκανε δηλώσεις για το θέμα. Τι είπε;
Ότι οι οργανισμοί του δημοσίου που παράγουν ζημιές θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν. Ότι δηλαδή είχε πει και το 2009.
Α, συγγνώμη, έβαλε και μερικά νούμερα: Είπε δηλαδή ότι οι οργανισμοί που θα συγχωνευθούν θα είναι 75, οι υπάλληλοι τους οποίους αφορά θα είναι 7.000 και το όφελος που θα προκύψει θα είναι κάπου 2,7 δις. ευρώ ετησίως και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2012. Βέβαια άφησε τα καλύτερα για το τέλος. Είπε λοιπόν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, δίνοντας έτσι παράταση άλλους έξι μήνες, και συνολικό τράτο ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. Και αν δεν σας πείθει αυτό, είπε ότι «δεν θα απολυθεί κανένας», αλλά οι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ. Μην πιστέψετε ότι θέλω να απολύεται ο κόσμος. Απλά αναρωτιέμαι για τα θαύματα του ελληνικού δημοσίου.
Τρία χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής από τον Κωστή Χατζηδάκη (από την οποία το δημόσιο πήρε 170 εκατ. ευρώ για την αγορά του σήματος, αλλά και πλήρωσε σχεδόν 1,5 δις. στους υπαλλήλους που δεν έχουν απολυθεί), έρχεται ο Θόδωρος Πάγκαλος να δώσει ακόμη καλύτερα μαθήματα πολιτικής διαχείρισης. Σύμφωνα με το νέο υπόδειγμα, οι 7.000 υπάλληλοι που δεν θα απολυθούν, θα εξοικονομήσουν 2,7 δις. ευρώ για το δημόσιο, έστω κι αν συνεχίζουν για 2 χρόνια να βαρύνουν το κρατικό ταμείο. Πραγματικός άθλος Θεόδωρε! Τύφλα να χει ο Πισσαρίδης που μιλά ακόμη για μέτρα. Δεν ξέρει ο ανθρωπάκος, ενώ εσύ, νομίζω ότι παίρνεις σειρά για το νόμπελ Οικονομίας του 2011.
Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, δεν μπορεί να απορεί κανείς γιατί μια χώρα που δανείστηκε 110 δις. ευρώ, πριν ένα χρόνο χρειάζεται ξανά άλλα 60 δις. για να πληρώνει μόνο τους δημόσιους υπάλληλους και τις συντάξεις. Και ενώ στην πραγματικότητα έχει κηρύξει στάση πληρωμών έναντι οιουδήποτε πολίτη της, αλλά όχι έναντι των δανειστών της που παίρνουν κανονικά τους τόκους.
Μόνο, που αν συνεχίζουμε έτσι, παιδιά, και παίρνουμε κάθε χρόνο 60 δις. για να πληρώνουμε το δημόσιο και τις συντάξεις, υποθηκεύοντας ότι υπάρχει κα δεν υπάρχει, σε λίγο θα πρέπει να πουληθούμε ίδιοι σε σκλαβοπάζαρο. Βέβαια, τις εκλογές θα τις πάρουμε πάλι…
topontiki.gr