tromaktiko: Τη Δευτέρα η συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Τη Δευτέρα η συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν



Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό.
Το τηλεφώνημα έγινε τελικά από το Προεδρικό Μέγαρο και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, «έκλεισε» για την επόμενη Δευτέρα το πρωί, μια μέρα πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η ατζέντα είναι ανοιχτή με τους δύο εταίρους να καλούνται να ξεκαθαρίσουν πολλά ζητήματα. Όπως: το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, την ανάδειξη του Γιαννάκη Ομήρου στην προεδρία της Βουλής, τις προϋποθέσεις που ο δηκοϊκός πρόεδρος έθεσε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στο κυβερνητικό σχήμα, το ρόλο του ΔΗΚΟ ως εταίρου στη βάση του αιτήματος Καρογιάν για συνδιαμόρφωση της ακολουθούμενης πολιτικής και του προγράμματος διακυβέρνησης που ανέπτυξε προεκλογικά.

Η συνάντηση της Δευτέρας θα περιοριστεί μεταξύ των δύο ηγετών, χωρίς να αποκλείεται σε κατοπινό στάδιο να συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή και του ηγέτη του ΑΚΕΛ. Το τετ-α-τετ Χριστόφια-Καρογιάν ικανοποιεί την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος που επέμεινε να επιδιώκει να τα πει μόνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτό το στάδιο.

Η δηκοϊκή ηγεσία διατηρεί ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια. Ακόμη και της αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα, όπως ακριβώς το διατύπωσε στη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Μάριος Καρογιάν.

Παραμονή ή και αναβάθμιση της παρουσίας του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, θα έχει σημασία εάν υιοθετηθούν οι προϋποθέσεις που επανειλημμένα τέθηκαν από τον Μάριο Καρογιάν, εξηγούσαν την Τρίτη συνεργάτες του προέδρου του ΔΗΚΟ οι οποίοι εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν έχει ποσώς διαφοροποιηθεί από τότε που ο πρόεδρός τους φρόντισε και έστειλε τα μηνύματά του στο Προεδρικό.

Η παραμονή στην κυβέρνηση ή και αποδοχή ενός ακόμη Υπουργείου θα αποκτήσει αξία μόνο στην περίπτωση που το ΔΗΚΟ θα είναι πλέον συνδιαμορφωτής της ακολουθούμενης πολιτικής με έμφαση στο Κυπριακό και την οικονομία, σημείωναν τα ίδια στελέχη.

Το ΔΗΚΟ δεν έχει αποκρύψει το ενδιαφέρον του για το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο δεν είναι υψηλές οι προσδοκίες ότι μπορεί να τους αποδοθεί. Εκτιμούν ότι μάλλον το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να «παίξει» στην περίπτωση αναβάθμισης της συνεργασίας.

Οι εκτιμήσεις της δηκοϊκής ηγεσίας είναι ότι θέμα ανασχηματισμού δεν πρόκειται να ανοίξει στην παρούσα φάση καθώς οι ενδείξεις που έχουν είναι πως μετατίθεται για τις αρχές του φθινοπώρου παρά τις προτροπές που ο Πρόεδρος δέχεται ότι πρέπει να αξιοποιήσει τον παράγοντα χρόνο.

Ο Μάριος Καρογιάν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο με στόχο να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον Δημήτρη Χριστόφια για την αναβάθμιση της συνεργασίας, διαφορετικά είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει ακόμη και το έσχατο ενδεχόμενο να περάσει το ΔΗΚΟ από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης, σε αυτό της αντιπολίτευσης.

Στο Κυπριακό θα προσέλθει με τις γνωστές σκληρές θέσεις που κατά καιρούς τέθηκαν από στελέχη με τα οποία ο ίδιος είχε βρεθεί αντιμέτωπος και τις οποίες θέσεις είχε αξιοποιήσει δεόντως καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στην οικονομία, ο δηκοϊκός πρόεδρος θα προσέλθει με το συγκεκριμένο πακέτο που πρόταξε προεκλογικά αλλά και είχε τεθεί στη σύσκεψη του Προεδρικού στην παρουσία και του ΑΚΕΛ, όταν είχαν συζητηθεί τα μέτρα προς αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Το ΔΗΚΟ θα επιμείνει στη δικαιότερη κατανομή του τιμαριθμικού επιδόματος, στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, στη μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Θα δώσει έμφαση σε ισορροπημένη φορολόγηση, στη μεταρρύθμιση της παιδείας και στο μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίεςς του «Φ», από το Προεδρικό υπάρχει διάθεση για ανοιχτό διάλογο και βούληση να τα βρουν οι δύο άνδρες προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία. Δεν κρύβουν την ενόχληση για διαρροές που θεωρούν ότι αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης στον πρόεδρο Χριστόφια και τονίζουν με νόημα ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες μετά τις εκλογές η μπάλα βρισκόταν στο γήπεδο Καρογιάν για τον προγραμματισμό της συνάντησης.
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!