tromaktiko: "Σημαντικές μεταβολές" συνεπάγεται για τις ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, λέει ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Άκερμαν

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

"Σημαντικές μεταβολές" συνεπάγεται για τις ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας, το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, λέει ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Άκερμαν



Ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι αναμένει...
"σπουδαίες μεταβολές" για τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα που είναι συνδεδεμένα με τον νέο δανεισμό της Ελλάδας.

"Μιλάμε για σπουδαίες μεταβολές", δήλωσε ο κ. Άκερμαν στη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στη γερμανική πρωτεύουσα, "θα μας κοστίσει αυτό τα συνεπαγόμενα ποσά, σύμφωνα με το μοντέλο που γίνεται αποδεκτό, θα μιλήσουμε όμως γι' αυτά αύριο" Πέμπτη, δήλωσε ο κ. Άκερμαν, αναφερόμενος στη συμφωνία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (rollover).

Οι αντιπρόσωποι των κυριοτέρων ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, από τους οποίους η Deutsche Bank είναι ένας από τους πιο μεγάλους, συναντώνται σήμερα με τον υπουργό των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα νέου δανεισμού της Ελλάδας.

Οι γαλλικές τράπεζες, με την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών, προτείνουν την άμεση επανεπένδυση σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα του 70% του εισπραττομένου ποσού, που η Αθήνα εξοφλεί κάθε φορά που λήγει ένα ελληνικό κρατικό χρεόγραφο.

"Αυτή είναι μια λύση, ανάμεσα σε άλλες", δήλωσε ο κ. Άκερμαν στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο κ. Άκερμαν πρόσθεσε ότι υφίσταται κίνδυνος για τις διοικήσεις των τραπεζών "να κατηγορηθούν, στο μέλλον, για κατάχρηση εμπιστοσύνης, επειδή θα διαθέτουν με αυτό τον τρόπο τα κεφάλαιά τους".

Σχετικώς, το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι τούτη η δυνητική κατηγορία υπάγεται σε μια απ τις εξεταζόμενες όψεις αυτής της διαπραγμάτευσης, "η οποία θα συμπέσει με τη σφαίρα της πολιτικής".

Οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν σήμερα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα συνολικής αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Αυτό έχει μία απλή και γοητευτική όψη, να λέμε δηλαδή στις τράπεζες μας: "παρατείνετε χρονικά τις δεσμεύσεις σας"(...)"όμως πρόκειται για νέα στοιχεία του Ενεργητικού", που θα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό τους, "άρα, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε απλά, ως εάν να μην επρόκειτο για το ίδιο ακριβώς πράγμα".

"Νυχθημερόν εργαζόμαστε", ώστε να βρεθεί η λύση, διαβεβαίωσε συγχρόνως ο κ. Άκερμαν, "νομίζω ότι θα προτείνουμε κάτι, όχι επειδή αυτό μας ευχαριστεί, αλλά για να επιτρέψουμε στην πολιτική να αποφύγει μία πυρηνική έκρηξη", που όπως υποστήριξε θα αντιπροσώπευε για την Ευρώπη η ελληνική χρεοκοπία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!