Να σταματήσει να δίνει δάνεια στην Ελλάδα και να «αναγκάσει» τη χώρα να κουρέψει τα ομόλογα της προτείνει ένας εκ των επικεφαλής του ΔΝΤ, Κλαούντιο Λοσερ, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τις «διασώσεις» Αργεντινής και Ουρουγουάης. Όπως δήλωσε στο Reuters, η Ελλάδα θα ωφελούνταν από μια έξοδος από το ευρώ για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, αν και παραδέχεται ότι θα έφερνε μπελάδες στην Ευρωζώνη.
"Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάτι από τα παρακάτω. Αναδιάρθρωση με "κούρεμα" ή έξοδος από ευρώ, αν και το δεύτερο θα έλεγα είναι περισσότερο περίπλοκο" δήλωσε.
Να προκαταλάβει κάθε προσπάθεια εφαρμογής για την Ελλάδα μίας συμφωνίας στο πρότυπο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» επιχειρεί η S&P, προειδοποιώντας πως ακόμα και μια εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων θα ερμηνευτεί από την ίδια ως χρεοκοπία της χώρας.
Η "Πρωτοβουλία της Βιέννης" προέβλεπε την εθελοντική διακράτηση ομολόγων από τις τράπεζες, καθώς και την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους οργανισμούς της Ε.Ε. προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι χώρες της Ανατ. Ευρώπης στον απόηχο της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-2009. Μια κίνηση ανάλογη με αυτή συζητείται τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, όμως η Standard & Poor's έσπευσε να εκφράσει σήμερα τις ενστάσεις της.
Σε σημείωμά του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σημειώνει:
"Σε περιστάσεις όπου οι επενδυτές θεωρούν ως πιθανή τη χρεοκοπία και κατά συνέπεια το επίπεδο αξιολόγησης [του εκδότη των ομολόγων] έχει πέσει, είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι οι επενδυτές ανταλλάσσουν σε εθελοντική βάση τα ομόλογα. Για παράδειγμα, αν και μπορεί να θεωρηθεί ως "εθελοντική" μια ανταλλαγή με ομόλογα που λήγουν αργότερα, μπορεί να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι επενδυτές πιέστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση φοβούμενοι τις πιο σοβαρές συνέπειες [που θα προέκυπταν από μια απόρριψη της προσφοράς"...
Η S&P σημειώνει, δηλαδή, πως εάν μία χώρα με υψηλό βαθμό στην κλίμακα αξιολόγησής της επιχειρήσει να πείσει τους πιστωτές της μια εθελοντική διακράτηση ομολόγων, η κίνηση αυτή δεν θεωρείται απόδειξη χρεοκοπίας. Το τελευταίο, όμως, δεν ισχύει εάν η χώρα έχει κατρακυλήσει και βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις του πίνακα αξιολόγησης. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η S&P "βαθμολογεί" την Ελλάδα με "Β", ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο είχε τη χώρα μας στο επίπεδο "ΒΒ+".
Σε έκθεσή της η Barclays Capital εκτιμά ότι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αναμένεται στο 1ο εξάμηνο του 2012 με την προϋπόθεση πως στο μεταξύ η Ε.Ε. θα έχει διασφαλίσει πως μια τέτοια κίνηση δεν θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο που θα πλήξει πρωτίστως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. "Η Ελλάδα φτάνει στο σημείο όπου με τα πιο ρεαλιστικά σενάρια η δυναμική του χρέους έχει γίνει μη βιώσιμη.
defencenet.gr