Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Παμπούκης επιβεβαίωσε μεν το ενδιαφέρον του Κατάρ, αλλά πρόσθεσε ωστόσο πως “είναι άλλο οι κουβέντες και άλλο τα επίσημα έγγραφα”.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση που κατατέθηκε πρόσφατα, από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο προβλέπει τη μετατροπή του 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε πράσινο αλλά με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, πανεπιστημιακών χώρων, γραφείων επιχειρήσεων, κατοικιών και τη μεταφορά κάποιων κυβερνητικών κτιρίων.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός επικρατείας (τουλάχιστον μέχρι την ώρα του ανασχηματισμού) δήλωσε ότι η τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διαμορφωθεί με βάση την πρόταση Ασεμπίγιο, αλλά και όσων έχουν αναφερθεί κατά καιρούς.
Επιστρέφοντας στην πρόταση Ασεμπίγιο, προβλέπεται ότι η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω Δήμους.
προβλέπεται επίσης και κατασκευή 6200-6500 σπιτιών, που θα στεγάσουν 15.000 κατοίκους, καθώς και η μεταφορά του 2-3% των κυβερνητικών υπηρεσιών που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας. Στα σχέδια και η κατασκευή
συνεδριακού κέντρου μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ.Καρτάλης ανέφερε πως το υπό επεξεργασία σχέδιο δίνει μια λύση για το χώρο του Ελληνικού «με προσοχή στη διεθνή εμπειρία και στις ανάγκες της χώρας», επισημαίνοντας όμως «ότι θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας ώστε οι κρίσιμοι χώροι της Αττικής (πρώην χώρος του Ελληνικού, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, περιοχή Ελαιώνα, Ιστορικό Κέντρο) να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους αλλά να λειτουργούν συμπληρωματικά».
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Καρτάλης εξέφρασε τον προβληματισμό ότι στο σχέδιο αξιοποίησης αναφέρεται η μεταφορά κυβερνητικών και δημοσίων υπηρεσιών, την ίδια ώρα που η διατήρησή τους και η χωροθέτησή τους στο Ιστορικό Κέντρο έχει εντοπισθεί ως μια από τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμισή του.
Χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης δήλωσε “αν και θεωρώ σημαντική εξέλιξη τη διατήρηση σημαντικού ποσοστού πρασίνου και ελεύθερων χώρων στο Ελληνικό, με προβληματίζει η δημιουργία μιας νέας πόλης μέσα στην πόλη”.